Hammer-nedtur etter feilvurdering: – Jeg skulle prøve å vise at jeg kan spille sjakk

Jon Ludvig Hammer fikk det tøft i partiet mot Pavel Eljanov i åttende runde av Sharjah Grand Prix. Foto: Maria EmelianovaJon Ludvig Hammer fikk det tøft i partiet mot Pavel Eljanov i åttende runde av Sharjah Grand Prix. Foto: Maria Emelianova

(Jon Ludvig Hammer – Pavel Eljanov 0-1): Norgestoeren gikk på sitt andre tap i Sharjah.

av Tarjei J. Svensen

Det ble et surt tap for Jon Ludvig Hammer i åttende runde av Sharjah Grand Prix mot Pavel Eljanov, rangert som nummer 13 i verden, i dag.

26-åringen sto helt fint etter åpningen og hadde press i den åpne d-linjen. Så kom en feilvurdering i det 20. trekket og ukraineren fikk plantet springeren sin på b4.

Da Hammer begynte å skyve bøndene på kongefløyen, fikk Eljanov etter hvert et svært behagelig sluttspill.

– Jeg skulle prøve å vise at jeg kan spille sjakk ved å gjøre et trekk som tar terreng, men det trekket bidro til at jeg tapte partiet, sier Hammer på analysen etter partiet.

Eljanov har hatt en skuffende turnering med to tap og fem remiser, men tok sin første seier i dag.

– Etter 24.g4 tror jeg stillingen er ubehagelig for hvit, sier Eljanov, som fant det sterke 26…h5 som åpnet opp h-linjen for svarts tårn.

Hammer endte så opp i et tårnsluttspill med bonde under, men i realiteten var de hvite bøndene så svake at stillingen nok var tapt.

Jon Ludvig Hammer hilser på Pavel Eljanov i åttende runde av Sharjah Grand Prix. Foto: Maria Emelianova

Jon Ludvig Hammer hilser på Pavel Eljanov i åttende runde av Sharjah Grand Prix. Foto: Maria Emelianova

Hammer møter russer

Det er Hammers andre tap i Sharjah etter at han også gikk ned for Michael Adams i femte runde.

26-åringen har tidligere seks remiser mot sterke spillere som Alexander Grischuk, Hikaru Nakamura, Francisco Vallejo, Ding Liren, Saleh Salem og Evgeny Tomashevsky.

– Det er en god erfaring for meg, men veldig slitsomt. Spesielt i de svarte partiene må man fighte veldig hardt hver gang for man vet at de kommer etter deg. Man prøver å gi hard motstand og håpe på det beste, uttalte Hammer etter remisen for Tomashevsky i sjuende runde.

Remisfesten i Sharjah ser ellers ut til å fortsette. Tre firedeler av partiene har endt med poengdeling. Levon Aronian, Yifan Hou og Francisco Vallejo har remisert samtlige åtte partier så langt.

Alexander Grischuk var den eneste i tilleg til Eljanov som klarte å vinne åttende runde. Russeren slo ledende Shakhriyar Mamedyarov etter et langt tårnsluttspill. Grischuk er dermed oppe på 5 poeng og leder i Sharjah sammen med Maxime Vachier-Lagrave.

Hammer er på 16. plass blant de 18 deltakerne med 3 poeng.

Det gjenstår én runde i Sharjah og Hammer får en siste mulighet til å dra sitt første helpoeng i land mandag. Da skal nordmannen ha svart mot Alexander Riazantsev (2671).

SE OGSÅ: Resultater og oppsett i Sharjah
Jon Ludvig Hammer med nedtur i åttende runde i Sharjah. Foto: Maria Emelianova

Jon Ludvig Hammer med nedtur i åttende runde i Sharjah. Foto: Maria Emelianova

Norgestoeren fikk overraskende en friplass i FIDE Grand Prix og deltar i den første av i alt fire turneringer i Sharjah. Turneringen markerer startskuddet for VM-syklusen 2017/18.  De to beste i FIDE Grand Prix kvalifiserer seg til Kandidatturneringen i 2018. Vinneren der møter Magnus Carlsen til VM-match i november 2018.

Hammer deltar i to av de neste tre turneringene. Først i Moskva i mai, så på Mallorca i november.

Premiefondet i hver turnering er på 130.000 dollar, over én million norske kroner. Om Hammer ender på 18. plass, altså sist i feltet, får han 2500 Euro – cirka 20.000 kroner. Skulle han ende blant topp fem, er han garantert minst 90.000 kroner.

Sharjah Grand Prix 2017

Fredag 17. februar: Åpningsseremoni
Lørdag 18. februar: 1. runde
Søndag 19. februar: 2. runde
Mandag 20. februar: 3. runde
Tirsdag 21. februar: 4. runde
Onsdag 22. februar: 5. runde
Torsdag 23. februar: Fridag
Fredag 24. februar: 6. runde
Lørdag 25. februar: 7. runde
Søndag 26. februar: 8. runde
Mandag 27. februar: 9. runde

Alle partiene starter kl 12 norsk tid (kl 15 lokal tid)

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 367 ganger, 1 besøk i dag)