Espen Lie tok sitt tredje stormesternapp ni år etter det første

Espen Lie. Foto: Tarjei J. SvensenEspen Lie. Foto: Tarjei J. Svensen

Norgesmesteren fra 2007 melder seg på i kampen om å bli landets neste stormester.

av Tarjei J. Svensen

Det har for det meste handlet om de unge og lovende i jakten om å bli Norges 14. stormester, men nå har en 32-årig lærer fra Porsgrunn for alvor meldt seg på i den kampen.

Espen Lie (32) sikret i dag sitt tredje napp i stormestertittelen ved å spille remis mot den bulgarske stormesteren Boris Chatalbashev i niende runde av Kragerø Resort Chess.

Lie endte på 6,5 poeng på de ni rundene, og tok med det andre plass i Kragerø Chess. Dermed ble han slått med et halvt poeng av eldre bror Kjetil Lie, som vant turneringen. Aloyzas Kveinys snek seg foran Chatalbashev og kapret tredjeplassen.

SE OGSÅ: Endelige resultater Kragerø Resort Chess
Espen Lie i møtet med Bragi Thorfinsson. Foto: Tanja Kveim

Espen Lie i møtet med Bragi Thorfinsson. Foto: Tanja Kveim

Lie hadde en klart fordelaktig stilling, men valgte å tilby poengdeling for å sikre nappet. Det ble raskt godtatt av bulgareren, som for øvrig også var mannen som sørget for at Tor Fredrik Kaasen (14) tok sitt andre IM-napp i åttende runde.

32-åringen gikk ubeseiret gjennom turneringen med fire seire og fem remiser på de ni partiene. Motstanden er det lite å si på. Fem stormestere og to internasjonale mestere og en gjennomsnittsmotstand på 2439.

Lie slo blant annet norgesvennen Normunds Miezis fra Latvia i et maratonparti på 99 trekk. En annen viktig seier kom da Lie fanget islendingen Björn Thorfinnssons springer og vant femte runde.

Lie ble norgesmester i 2007, mens det tredje stormesternappet kommer ni år etter det første gjennombruddet under Reykjavik Open i 2008. Det skulle ta ytterligere fire år før det andre nappet i Landsturneringen i 2012.

Fire og et halvt år etter det igjen, er altså det siste nappet i boks.

Hvem blir Norges neste stormester?

  • Johan Salomon (47%, 66 Votes)
  • Espen Lie (28%, 39 Votes)
  • Johan-Sebastian Christiansen (9%, 12 Votes)
  • Tor Fredrik Kaasen (6%, 8 Votes)
  • Noen andre (6%, 8 Votes)
  • Frode Elsness (4%, 6 Votes)
  • Lars Oskar Hauge (1%, 2 Votes)

Antall stemmer: 141

Loading ... Loading ...

Selv om Lie nå har tatt sitt tredje napp i stormestertittelen, mangler han fortsatt kravet om en rating på minst 2500 før han kan kalle seg stormester. Uofisielt har Lie nå passert 2450, men kan gjøre ytterligere byks på ratinglisten allerede førstkommende helg. Da venter de tre siste rundene i Eliteserien der Lie skal spille for Asker.

32-åringen får dessuten muligeten til å komme nærmere målet under Fagernes Chess International i påsken og og i Landsturneringen i sommer.

(Besøkt 2 213 ganger, 1 besøk i dag)