Aryan gjorde 24 trekk i lyntempo. To trekk senere var partiet over

Aryan Tari (17), her fra Wijk aan Zee i januar. Foto: Tarjei J. SvensenAryan Tari (17), her fra Wijk aan Zee i januar. Foto: Tarjei J. Svensen

Nå er 17-åringen bare ett ratingpoeng unna Simen Agdestein på norgesrankingen.

av Tarjei J. Svensen

Det tok bare halvannen time før Aryan Tari (17) hadde tatt sin fjerde strake remis i storturneringen Aeroflot Open i Moskva. Den to år eldre tyske stormesteren Matthias Bluebaum (2632), blant Magnus Carlsens motstandere i Grenke Chess Classic i april, godtok Taris remistilbud og partiet var over etter bare 26 trekk.

Det betyr at 17-åringen fortsatt er ubeseiret med 3 poeng når fem av ni runder er spilt.

SE OGSÅ: Resultatliste Aeroflot Open

– Jeg har spilt bra sjakk så langt syns jeg. Jeg håper å fortsette med det på de fire rundene som er igjen, sier Tari til Matt & Patt.

Hver remis mot høyere ratet motstand gjør at Tari kaprer ratingpoeng. Tirsdag ble han den fjerde nordmannen til å gå over 2600 i rating. Med én seier og fire remiser tjener 17-åringen cirka seks ratingpoeng og står uoffisielt med 2602.

Tari har allerede passert Simen Agdestein på den norske rankingen, mens det nå er ett poeng mellom dem på FIDEs neste liste. Agdestein vil stå med 2603 på mars-listen, så 17-åringen fra Lierskogen kan med seier søndag gå forbi NTG-treneren og bli Norges nye nummer tre.

– Følte noe var litt galt

17-åringen stilte godt forberedt til dagens parti i en variant i klassisk Fransk. Spillerne fulgte Bluebaums parti mot landsmannen Georg Meier fra årets EM i de første 24 trekkene. Bluebaums 24. trekk var imidlertid nytt.

– Jeg brukte masse tid etter at han spilte 24…Lg5. Jeg klarte ikke å huske ordentlig om jeg hadde 24…Lg5 eller 24…Lh6 i filen min og prøvde å forstå forskjellen. På Lh6 skal jeg spille Sg3, men Lg5 var nytt for meg. Sg3 er ikke like bra, for jeg kan spille h4 med interessant spill, sier Tari.

17-åringen ble usikker og valgte å tilby remis to trekk senere, et tilbud tyskeren brukte 12 minutter på å godta.

– Jeg følte noe var litt galt. Stillingen min er ikke krise og det er fortsatt ganske likt, men jeg syntes det så enklere ut for han, sier Tari.

Stormesteren åpnet Aeroflot Open med å slå det indiske supertalentet R. Praggnanandhaa (11) i et sekstimersparti, før han altså brøt 2600-grensen for første gang ved å spille remis mot tidligere europamester Evgeny Najer i andre runde.

Tari var nær ved å utspille et av Russlands største sjakkhåp Vladislav Artemiev i tredje runde, men måtte nøye seg med remis. I fjerde runde kunne ha endt i trøbbel i partiet mot Krishnan Sasikiran, men Anands sekundant regnet feil og Tari reddet remis.

17-åringen er med sine 3 poeng på 26. plass i det sterke feltet med en ratingprestasjon på 2649. I sjette runde skal han møte en av Sergey Karjakins sekundanter, Alexander Motylev.

Tari tapte for Motylev da russeren ble europamester i 2014.

Det er fortsatt Taris motstander fra andre runde Evgeny Najer som leder i Moskva med 4,5 poeng.

SE OGSÅ: Resultatliste Aeroflot Open

Aeroflot Open arrangeres på Russlands største hotell Cosmos og spilles frem til 3. mars. Turneringen er sponset av flyselskapet med samme navn siden 2002 og samler i år 73 stormestere og 21 internasjonale mestere. Tari er rangert som nummer 43 i feltet med 98 deltakere og spiller for å ta nye steg mot verdenstoppen.

Det kjempes om en total premiepott på over en halv million kroner, mens 160.000 kroner går til vinneren. Rosinen i pølsa er imidlertid en invitasjon til superturneringen i Dortmund i sommer.

Det spilles ni runder som starter kl 13 norsk tid og kan følges direkte via Chess24.

(Besøkt 1 667 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "Aryan gjorde 24 trekk i lyntempo. To trekk senere var partiet over"

  1. Øyvind J. Karstad | 26. februar 2017 på 02:06 |

    Her kunne han spilt videre og kanskje vunnet. Når Tari blir litt mer offensiv kan han bli en toppspiller.

Stengt for kommentarer.