Hammer kritisk til eget spill etter forspilt vinstmulighet: – Bittert at jeg lot sjansen glippe

Jon Ludvig Hammer var svært skuffet over ikke å ha benyttet sjansen til seier over Saleh Salem. Foto: Maria EmelianovaJon Ludvig Hammer var svært skuffet over ikke å ha benyttet sjansen til seier over Saleh Salem. Foto: Maria Emelianova

(Jon Ludvig Hammer – Saleh Salem 1/2-1/2): Norgestoeren la press på hjemmehåpet, men klarte ikke å få ballen i mål.

av Tarjei J. Svensen

Det er en skuffet norgestoer som måtte se håpet om sin første seier gå opp i røyk i dag. Sharjah Grand Prix var tilbake med sjette runde i De forente arabiske emirater etter en hviledag torsdag.

– Jeg mener jeg sto til vinst, så veldig bittert at jeg lot sjansen glippe, sier Jon Ludvig Hammer til Matt & Patt.

Norgestoeren la press på hjemmehåpet Saleh Salem med hvite brikker, men måtte etter 51 trekks spill godta trekkgjentakelse og remis. Det er en forspilt vinstsjanse mot en av stormestrene Hammer hadde håp om å slå. Salem er rangert som nummer 16 av de 18 deltakerne i feltet.

Det var mye som tydet på 26-åringen hadde klart å riste av seg skuffelsen etter å ha blitt utspilt av Michael Adams  i femte runde onsdag. Hammer fikk en komfortabel stilling og utnyttet etter hvert merbonden på dronningfløyen.

Med en dominerende springer på e5, og en fribonde på c5, var det klart at det var Hammer som hadde sjansene til å spille på seier. Saleh klarte imidlertid å skape motspill med tårnene og remisen ble klar etter 51 trekk.

– Jeg må ha stått til vinst. Det er en helt dominerende stilling, men jeg kan ikke peke på ett tidspunkt jeg kunne vunnet, sier Hammer, som peker på forbedringen 36.Kf2 som et mulig vinstforsøk.

– Hvordan er du fornøyd med spillet?

– Jeg er ikke spesielt fornøyd. Det må vel nesten bli svaret når man kaster bort vinst og tapte partiet før der, sier Hammer.

Jon Ludvig Hammer under partiet mot Saleh Salem i sjette runde av Sharjah Grand Prix. Foto: Maria Emelianova

Jon Ludvig Hammer under partiet mot Saleh Salem i sjette runde av Sharjah Grand Prix. Foto: Maria Emelianova

– Spiller ikke på det nivået som tar meg tilbake til 2700

Jon Ludvig Hammer sjekker stillingen i møtet mellom Michael Adams og Maxime Vachier-Lagrave. Foto: Maria Emelianova

Jon Ludvig Hammer sjekker stillingen i møtet mellom Michael Adams og Maxime Vachier-Lagrave. Foto: Maria Emelianova

Hammer står nå med 2,5 poeng på de seks rundene etter fem remiser og ett tap. Det er nok til en delt 13. – 15. plass blant de 18 deltakere. Det er over forventet score for norgestoeren, som er rangert sist i feltet.

Norgestoeren er langt fra fornøyd med sine egne prestasjoner.

– Er det en forbedret Jon Ludvig her i forhold til den vi så i fjor?

– Det blir idiotisk å sammenligne med bunnivået mitt. Jeg spiller bedre enn det, men hvis jeg ikke gjorde det ville jeg vært 2480 i løpet av de to neste årene. Jeg spiller ikke på det nivået som tar meg tilbake til 2700 og det er det jeg er mest opptatt av, sier Hammer, som legger til:

– Men som sagt skal Sharjah være oppvarmingen. Det er masse andre turneringer som kan vinnes i løpet av vår/sommer.

Sharjah Grand Prix er overraskende nok preget av svært mange remiser. Kun to av de ni møtene endte med en seierherre i sjette runde.

En av dem var Ian Nepomniachtchi som slo Li Chao.

Det er stadig Maxime Vachier-Lagrave og Shakhriyar Mamedyarov i ledelsen med 4 poeng, et halvt poeng foran fem spillere på 3,5 poeng.

SE OGSÅ: Resultater og oppsett i Sharjah

Det gir muligheter for Hammer som kan klatre betydelig på resultatlisten dersom han tar minst én seier og unngår tap på de tre siste runden.

Tror du Jon Ludvig Hammer klarer å vinne et av sine tre siste partier?

  • Ja, det klarer han (51%, 33 Votes)
  • Nei, det blir for tøft (49%, 32 Votes)

Antall stemmer: 65

Loading ... Loading ...

Fikk leksjon mot Adams

Jon Ludvig Hammer forteller om gode spilleforhold i Sharjah. Her ankommer spillerne den enorme sjakklubben med buss. Foto: Maria Emelianova

Jon Ludvig Hammer forteller om gode spilleforhold i Sharjah. Her ankommer spillerne den enorme sjakklubben med buss. Foto: Maria Emelianova

26-åringen fikk en god på turneringen med remis i en skarp tidsnødsduell med svart mot Alexander Grischuk. I andre runde ble det en langt mer blodfattig remis med hvit mot Hikaru Nakamura. Det brøt nordmannen brøt en fryktelig rekke på ni strake tap mot amerikaneren og seifet seg til et halvpoeng.

I tredje runde mot Ding Liren ble det en langt mer fartsfylt remis og Hammer omtalte det hele som et «kaosparti». Partiet mot Spanias ener Francisco Vallejo Pons i fjerde runde ble aldri særlig spennende og var over etter bare 24 trekk.

I femte runde gikk Hammer på sitt første tap da han ble seigpint i møtet med veteranen Michael Adams.

– Det føltes som jeg fikk en leksjon. Jeg hadde aldri noe reellt motspill, uttalte en ydmyk Jon Ludvig Hammer på den offisielle gjennomgangen etterpå.

Møter Tomashevsky lørdag

Hammer møter i sjuende runde lørdag Evgeny Tomashevsky med svarte brikker. Russeren som er rangert som nummer 43 i verden, har hatt en svak turnering uten seier og med to tap for henholdsvis Shakhriyar Mamedyarov og Li Chao.

Norgestoeren fikk overraskende en friplass i FIDE Grand Prix og deltar i den første av i alt fire turneringer i Sharjah. Turneringen markerer startskuddet for VM-syklusen 2017/18.  De to beste i FIDE Grand Prix kvalifiserer seg til Kandidatturneringen i 2018. Vinneren der møter Magnus Carlsen til VM-match i november 2018.

Hammer deltar i to av de neste tre turneringene. Først i Moskva i mai, så på Mallorca i november.

Premiefondet i hver turnering er på 130.000 dollar, over én million norske kroner. Om Hammer ender på 18. plass, altså sist i feltet, får han 2500 Euro – cirka 20.000 kroner. Skulle han ende blant topp fem, er han garantert minst 90.000 kroner.

Sharjah Grand Prix 2017

Fredag 17. februar: Åpningsseremoni
Lørdag 18. februar: 1. runde
Søndag 19. februar: 2. runde
Mandag 20. februar: 3. runde
Tirsdag 21. februar: 4. runde
Onsdag 22. februar: 5. runde
Torsdag 23. februar: Fridag
Fredag 24. februar: 6. runde
Lørdag 25. februar: 7. runde
Søndag 26. februar: 8. runde
Mandag 27. februar: 9. runde

Alle partiene starter kl 12 norsk tid (kl 15 lokal tid)

SE OGSÅ:
(Besøkt 979 ganger, 1 besøk i dag)