Aryan Tari med remis mot Anand-sekundant

Aryan Tari, her under VM i lyn- og hurtigsjakk i Qatar.. Foto: Maria EmelianovaAryan Tari, her under VM i lyn- og hurtigsjakk i Qatar.. Foto: Maria Emelianova

17-åringen er fortsatt ubeseiret i Moskva.

av Tarjei J. Svensen

Aryan Tari fortsetter å holde koken mot noen av verdens beste sjakkspillere i storturneringen Aeroflot Open i Moskva.

I dag klarte heller ikke Krishnan Sasikiran, rangert som nummer 70 i verden, å slå supertalentet fra Lierskogen. Partiet var over etter bare 26 trekk da inderen godtok Taris remistilbud.

– Det var en teoriduell hvor vi begge spilte raskt fram til han spilte 20.Sb2. Jeg hadde analysert Tad8, men husket ikke analysene mine og blandet noe. 17…Dd5 var tvilsomt og etter det var jeg i litt trøbbel. Så regnet han feil og jeg kom tilbake i partiet, sier Tari til Matt & Patt.

35-årige Sasikiran, mangeårig sekundant for landsmannen Viswanathan Anand i VM-matchene mot Magnus Carlsen, overså trolig en mulighet til å få klar fordel i det 21. trekket.

– Vi trodde begge at 21. Sbc4 fulgt av Dc3 bare var bra for svart. Det truer Lc2 og gjør at det henger på b4. Men da har han 22. Tdc1 Dxb4 23. Dd1! som vi begge overså, sier Tari.

– Sluttstillingen er ganske lik. Det var veldig remispreget etter Se5. 17…Dd5 var definitivt feil av meg.

17-åringen er dermed ubeseiret i Moskva med 2,5 poeng på de fire rundene. Det til tross for at tre av de fire motstanderne har vært betydelig høyere rangert.

Stormesteren åpnet Aeroflot Open med å slå det indiske supertalentet R. Praggnanandhaa (11) i et sekstimersparti, før han altså brøt 2600-grensen for første gang ved å spille remis mot tidligere europamester Evgeny Najer i andre runde.

Tari var nær ved å utspille et av Russlands største sjakkhåp Vladislav Artemiev i tredje runde, men måtte nøye seg med remis.

– Jeg føler egentlig ikke at jeg er så mye svakere enn dem. Jeg regner like bra og er like bra i åpninger. Jeg tenker at hvis jeg spiller normalt, skal jeg ikke tape, sier en selvsikker 17-åring.

SE OGSÅ: Resultatliste Aeroflot Open

Det er Taris motstander fra andre runde som leder med 3,5 poeng. Nordmannen er på en pen 18. plass etter at fire av ni runder er spilt.  I femte runde møter han et av Tysklands største håp, 19-åringen Matthias Bluebaum (2632), som Najer slo i forrige runde.

– Jeg vet ikke for mye om han, men han er en solid spiller som er teoristerk og analyserer mye, sier Tari.

Aeroflot Open arrangeres på Russlands største hotell Cosmos og spilles frem til 3. mars. Turneringen er sponset av flyselskapet med samme navn siden 2002 og samler i år 73 stormestere og 21 internasjonale mestere. Tari er rangert som nummer 43 i feltet med 98 deltakere og spiller for å ta nye steg mot verdenstoppen.

Det kjempes om en total premiepott på over en halv million kroner, mens 160.000 kroner går til vinneren. Rosinen i pølsa er imidlertid en invitasjon til superturneringen i Dortmund i sommer.

Det spilles ni runder som starter kl 13 norsk tid og kan følges direkte via Chess24.

(Besøkt 958 ganger, 1 besøk i dag)