Aryan Tari nær seier over Russlands sjakkhåp: – Han var ikke såå imponerende

Aryan Tari, her fra Wijk aan Zee. Foto: Maria EmelianovaAryan Tari, her fra Wijk aan Zee. Foto: Maria Emelianova

17-åringen fortsetter å spille bra i storturnering.

av Tarjei J. Svensen

En dag etter å ha blitt den fjerde i norsk sjakkhistorie som passerer 2600 i rating, er det lite som tyder på at Aryan Tari (17) skal sakke akterut med det første.

Vladislav Artemiev (18). Foto: Maria Emelianova

Vladislav Artemiev (18). Foto: Maria Emelianova

Stortalentet fra Lierskogen spilte et godt parti og var på vei til å utspille Vladislav Artemiev (2655), med svarte brikker i tredje runde av Aeroflot Open i Moskva i dag.

Det holdt imidlertid kun til remis da seieren glapp rett før tidskontrollen.

– Jeg presset stort sett hele tiden, men overså vinst i tidsnøden der. 40…Kg6 ser ut til å vinne faktisk, men Kf6 så naturlig ut så jeg spilte det fort. Men jeg synes jeg spilte et godt parti, sier Tari til Matt & Patt.

Artemiev er ingen hvem som helst. 18-åringen er regnet for å være et av Russlands største sjakkhåp og er rangert som nummer fire i verden under 20 år. I lynsjakk er Artemiev helt oppe på 14. plass på verdensrankingen.

– Det var overraskende nok ikke så vanskelig. Jeg gjorde naturlige trekk hele tiden og han spilte rett og slett litt dumt. Han overså 31…Lb2 da vi begge hadde dårlig tid, som førte til at jeg ble stående best, sier Tari før han legger til:

– Han var ikke sååå imponerende!

Stormesteren åpnet med å slå det indiske supertalentet R. Praggnanandhaa (11) i et sekstimersparti, før han altså brøt 2600-grensen for første gang ved å spille remis mot tidligere europamester Evgeny Najer i andre runde.

Tari er nå en av hele 35 spillere med 2 poeng. Det er ingen på full pott, men seks spillere står med 2,5 poeng.

– Det er en fin start. Jeg synes jeg har spilt bra hittil og håper å fortsette med det, sier 17-åringen.

SE OGSÅ: Resultater og oppsett Aeroflot Open

I fjerde runde møter Tari den indiske stormesteren Krishnan Sasikiran (2674), kjent som en av Viswanathan Anands sekundanter.

– Han er en interessant spiller som jobber mye og analyserer mye åpninger. Han er en veldig seriøs fyr. Jeg ser fram til en fight og jeg skal gi mitt beste, sier Tari, som er i den russiske hovedstaden uten familien.

Aeroflot Open arrangeres på Russlands største hotell Cosmos og spilles frem til 3. mars. Turneringen er sponset av flyselskapet med samme navn siden 2002 og samler i år 73 stormestere og 21 internasjonale mestere. Tari er rangert som nummer 43 i feltet med 98 deltakere og spiller for å ta nye steg mot verdenstoppen.

Det kjempes om en total premiepott på over en halv million kroner, mens 160.000 kroner går til vinneren. Rosinen i pølsa er imidlertid en invitasjon til superturneringen i Dortmund i sommer.

Det spilles ni runder som starter kl 13 norsk tid og kan følges direkte via Chess24.

(Besøkt 1 497 ganger, 1 besøk i dag)