14-åring med mirakuløs redning etter vanvittig kongevandring

Tor Fredrik Kaasen. Foto: Rolf Haug(mattogpatt.noTor Fredrik Kaasen. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Nå leder stortalentet internasjonal turnering i Kragerø sammen med stormester Kjetil A. Lie.

av Tarjei J. Svensen

Det er gode argumenter for å hevde at det ikke er noe som heter flaks i sjakk. Men kanskje var det likevel nettopp det Tor Fredrik Kaasen (14) hadde i partiet sitt mot Oddvar Voll i Kragerø Resort Chess, som spilles i disse dager.

For 14-åringen var virkelig ute å kjøre mot i første runde av den internasjonale turneringen. Kaasen gikk rett i Volls skandinaviske åpningsfelle og måtte dermed ut på en særdeles ubehagelig kongevandring.

Voll ofret først tårnet sitt, så springeren og tenåringen var tvunget til å ta med kongen på vandring i åpent farvann. OSS-spilleren overså dessverre det stilfulle løperofferet som ville gitt matt i løpet av få trekk.

Den utrolige stillingen fikk Jon Ludvig Hammer til å tvitre fra Sharjah.

Kaasen måtte etter hvert ofre dronningen og hadde en tapt stilling, men Voll fant aldri det avgjørende kølleslaget som ville avsluttet partiet. I sluttspillet gikk det helt galt for veteranen og 14-åringen kunne puste lettet ut og juble for seier.

Kaasen har senere slått Andreas Tryggestad og Joachim Solberg og leder turneringen etter tre runder. 14-åringen står sammen med stormester Kjetil A. Lie med 3 poeng. Disse to møtes i fjerde runde fredag morgen.

Norgesvennen Aloyzas Kveinys og Espen Lie følger nærmest med 2,5 poeng.

SE OGSÅ: Resultatliste i Kragerø Resort Chess

Det er et pent felt arrangøren har klart å samle sammen til turnering i vinterferieuken på Kragerø Resort. Mange kjenner stedet som der Magnus Carlsen og resten av hans team har ladet opp til VM-matchene de siste årene, men har også vært åsted for sjakkturneringer.

Blant de fem stormestrene som stiller til start, er det veteranen Eduardas Rozentalis fra Litauen som er topprangert foran Boris Chatalbalshev fra Bulgaria. Vår egen Kjetil A. Lie er rangert som nummer tre i feltet.

Totalt er det 77 deltakere fordelt på de tre gruppene. Turneringen spilles med ni runder og avsluttes søndag. Partier kan følges direkte på Chess24 med start 10:00 og 15:30.

(Besøkt 2 317 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "14-åring med mirakuløs redning etter vanvittig kongevandring"

  1. Jeg pleier å si at det er mulig å ha flaks i sjakk, men ikke uflaks. Selv det kan vel noen ganger bestrides?

Stengt for kommentarer.