Aryan Tari (17) med milepæl – brøt 2600 i rating for første gang

Aryan Tari kan klatre over 2600 i rating i Moskva. Foto: Maria EmelianovaAryan Tari, her fra Wijk aan Zee tidligere i år. Maria Emelianova

Men stormesteren ser ingen grunn til å ta av og holder beina godt plantet på jorda.

av Tarjei J. Svensen

Han er bare 17 år og åtte måneder gammel, men i dag passerte Norges store sjakkhåp Aryan Tari for første gang 2600 i rating.

Det er en milepæl for Vålerenga-spilleren som blir den fjerde i norsk sjakkhistorie som passerer grensen etter Simen Agdestein, Magnus Carlsen og Jon Ludvig Hammer.

Det skjer etter at Tari i dag spilte remis mot tidligere europamester Evgeny Najer (2659) i andre runde av storturneringen Aeroflot Open i Moskva. 17-åringen tjener akkurat nok poeng på remisen til å nå 2600.

– Det er fortsatt syv runder igjen og alt kan skje, men det er fint å nå det, sier Tari til Matt & Patt.

Aeroflot Open arrangeres på Russlands største hotell Cosmos og spilles frem til 3. mars. Det er en av verdens sterkeste åpne turneringer med 73 stormestere og 21 internasjonale mestere på startstreken. Tari er rangert som nummer 43 i feltet med 98 deltakere og spiller for å ta nye steg mot verdenstoppen.

I partiet mot Najer i dag fikk Tari fordel etter åpningen, men partiet ebbet ut i en lik stilling og endte i poengdeling etter 40 trekk.

– Jeg sto stort sett litt bedre hele veien. Syns jeg spilte bra, men overså to steder hvor jeg roter bort fordel/klar fordel. Men det var et interessant parti, sier Tari.

Tirsdag fikk Tari en fin start med seier over det indiske supertalentet R. Praggnanandhaa (11). Et veldig tøft parti, sier Tari.

– Jeg sto litt bedre fra åpningen, men han forsvarte seg godt og vi kom til et sluttspill som i utgangspunktet burde vært remis. Men jeg visste fra før at han har veldig lite erfaring i sluttspill og bare er 11 år gammel, så jeg trodde jeg hadde gode sjanser. Han gjorde noen unøyaktigheter da vi begge hadde tidsnød og etter tidskontrollen sto jeg til vinst, sier Tari om partiet.

Tari står altså med 1,5 poeng på de to første rundene, mens det er tre spillere med to strake seire: Maxim Matlakov, Ilia Smirin og Mathias Bluebaum.

Det norske håpet får vanskelig motstand i tredje runde med svart mot det 18-årige russiske talentet Vladislav Artemiev (2655).

SE OGSÅ: Resultater og oppsett Aeroflot Open

I Aeroflot Open kjempes det om en total premiepott på over en halv million kroner, mens 160.000 kroner går til vinneren. Rosinen i pølsa er imidlertid en invitasjon til superturneringen i Dortmund i sommer.

Det spilles ni runder som starter kl 13 norsk tid og kan følges direkte via Chess24.

(Besøkt 2 546 ganger, 1 besøk i dag)