Tari åpner russisk storturnering mot indisk vidunderbarn (11) med «umulig» navn

Aryan Tari jakter verdenstoppen i sjakk. Foto: Maria EmelianovaAryan Tari jakter verdenstoppen i sjakk. Foto: Maria Emelianova

– Jeg gleder meg til å spille igjen, sier 17-åringen tre uker etter forrige sjakktrekk med lang betenkningstid.

av Tarjei J. Svensen

Norges yngste stormester Aryan Tari (17) er på plass i Moskva der en av verdens sterkeste åpne turneringer Aeroflot Open starter tirsdag og spilles frem til 3. mars. Tari håper å fortsette fremgangen fra Wijk aan Zee og kan med en god prestasjon passere 2600 i rating for første gang.

Det er en grense bare tre nordmenn har klart å bryte: Magnus Carlsen, Jon Ludvig Hammer og Simen Agdestein.

LES OGSÅ: Slik skal Aryan Tari bli Norges neste sjakkstjerne

Tari har ikke hvilt på sine laurbær etter suksessen i Nederland og forteller at han har jobbet hardt for å være best mulig forberedt i Moskva.

– Jeg tenker bare på å gi mitt beste. Jeg gleder meg til å spille igjen og føler meg klar. Det blir gøy å komme i gang, sier Tari til Matt & Patt.

17-åringen reiser uten familien denne gang og ankom storbyen mandag. Tari varsler om fine spilleforhold på Cosmos Hotell, Russlands største hotell med hele 1777 rom.

Den unge, norske stormesteren er rangert som nummer 43 i monsterfeltet som teller 73 stormestere og 21 internasjonale mestere. Ingen av de 97 mulige motstanderne kan karakteriseres som sveklinger, selv for Tari. Den «dårligste» spilleren i feltet har en rating på 2418.

– Det blir annerledes! Man vet jo ikke motstanderne på forhånd, og det er hele 98 spillere i en gruppe. Det er på en måte mer interessant. Jeg liker det egentlig, sier Tari om å spille i en så sterk åpen turnering.

Blant nordmannens potensielle motstandere, er stormestere som Yu Yangyi (2738), Nikita Vitiugov (2724), Ernesto Inarkiev (2723), Baadur Jobava (2701) og Maxim Matlakov (2701). Den eneste andre nordiske deltakeren, er svenske Erik Blomqvist (2573).

Taris 11-årige motstander: – Tror jeg kan bli stormester før jeg blir 12

11-årige R. Praggnanandhaa kan bli den nye Anand. Her fra Wijk aan Zee i januar. Foto: Tarjei J. Svensen

11-årige R. Praggnanandhaa kan bli den nye Anand. Her fra Wijk aan Zee i januar. Foto: Tarjei J. Svensen

17-åringen må virkelig jobbe for poengene i denne turneringen, selv i første runde. Taris motspiller er det indiske vidunderbarnet R. Praggnanandhaa (11). Guttungen med det vanskelige navnet, er fra Anands hjemby Chennai og ble i fjor tidenes yngste internasjonale mester i en alder av bare 10 år og ni måneder.

Nå sikter den 11 år og seks måneder gamle pjokken mot den «uslåelige» rekorden til Sergey Karjakin som ble stormester i en alder av 12 år og sju måneder.

– Jeg tror jeg kan klare det før jeg blir 12, uttalte Praggnanandhaa til indiske medier i desember.

11-åringen spilte i en av kvalifiseringsgruppene i årets Tata Steel Chess, men måtte ta til takke med andreplass.

I Aeroflot Open kjemper spillerne om en total premiepott på over en halv million kroner, mens 160.000 kroner går til vinneren. Rosinen i pølsa er imidlertid en invitasjon til superturneringen i Dortmund i sommer.

Det spilles ni runder som starter kl 13 norsk tid og kan følges direkte via Chess24. Det er kun de 40 øverste bordene vises slik at Taris parti ikke vises i denne runden.

(Besøkt 1 507 ganger, 1 besøk i dag)