Hammer fortsetter å remisere i Sharjah

Jon Ludvig Hammer i fjerde runde mot Francisco Vallejo Pons i Sharjah. Foto: Maria EmelianovaJon Ludvig Hammer i fjerde runde mot Francisco Vallejo Pons i Sharjah. Foto: Maria Emelianova

(Jon Ludvig Hammer – Fransisco Vallejo Pons 1/2-1/2): 26-åringen hadde alt under kontroll med hvit mot Spanias nummer én.

av Tarjei J. Svensen

Jon Ludvig Hammer (26) virker å ha god kontroll på verdensstjernene i Sharjah Grand Prix i De forente arabiske emirater. I dag spilte norgestoeren sin fjerde remis på like mange partier. Hans spanske motstander Francisco Vallejo Pons er rangert som nummer 38 i verden.

Oppgjøret var over etter bare 24 trekk, men ble likevel en interessant duell selv om det var liten tvil om hva resultatet kom til å bli.

– Teorien var mer avansert enn jeg var klar over, og jeg satt og prøvde å finne ut av ting mens Paco var fortsatt i forberedelsene, sa Hammer på pressekonferansen etterpå.

Partiet fulgte de første 14 trekkene et kjent Grünfeld-parti mellom Levon Aronian og Vladimir Kramnik (1-0). Hammer forklarte at han har spilt varianten med svart i lynsjakkpartier mot Magnus Carlsen – og tapt.

Hvit får en litt bedre stilling og bedre brikker, men må passe seg for svarts merbonde på dronningfløyen og press mot d4-bonden.

Hammer forklarte at han følte han fikk en god stilling etter åpningen, men at noen unøyaktigheter gjorde at han måtte passe seg for ikke å tape. Få trekk etter tårnavbytte i c-linjen, valgte nordmannen å tilby remis – som ble godtatt.

– Jeg var ikke desperat etter å vinne dette partiet, og turneringen er lang, forklarte Vallejo.

Jon Ludvig Hammer med sin fjerde remis på fire partier i Sharjah. Her mot Francisco Vallejo Pons. Foto: Maria Emelianova

Jon Ludvig Hammer med sin fjerde remis på fire partier i Sharjah. Her mot Francisco Vallejo Pons. Foto: Maria Emelianova

Tjener sju ratingpoeng

Hammer står nå altså med 2 poeng på de fire første rundene. Selv om norgestoeren ikke har vært i nærheten av å vinne et parti, må det være betryggende at han heller ikke har vært i tapsfare noen gang.

Magnus Carlsens sekundant benyttet anledningen til å sende et stikk i retning nordmannen, som tidligere har kritisert Anish Giris remispregede spillestil.

Hammer kan uansett glede seg over en solid start på det som er den første av fire turneringer i FIDEs Grand Prix-serie.

26-åringen åpnet turneringen med i en skarp tidsnødsduell med svart mot Alexander Grischuk. I andre runde ble det en blodfattig remis med hvit mot Hikaru Nakamura. Nordmannen brøt der en fryktelig rekke på ni strake tap mot amerikaneren og seifet seg til et halvpoeng.

Tredje runde mot Ding Liren mandag, ble langt mer fartsfylt og Hammer omtalte det hele som et «kaosparti».

– Jeg hadde overhodet ikke kontroll, men det var kjempeinteressant. Et skikkelig kaosparti, sa Hammer til Matt & Patt.

Med fire remiser i Sharjah, har Hammer scoret godt over forventet score i et felt han er klart lavest rangert blant de 18 deltakerne. Norgestoeren kan foreløpig plusse på sju poeng på ratingkontoen, men det er fortsatt fem runder som skal spilles.

Resultater 4. runde

Fjerde runde i Sharjah ble ellers overraskende remispreget med bare to avgjorde partier. Shakhiryar Mamedyarov slo Michael Adams, mens Chao Li vant over Evgeny Tomashevsky.

Mamedyarov er nå i delt ledelse sammen med Maxime Vachier-Lagrave, begge med 3 poeng. Hammer er en av hele 12 spillere på 2 poeng.

I neste runde får Hammer en tøff oppgave med svart mot vanligvis solide Michael Adams.

Fikk friplass

Jon Ludvig Hammer tenker på sitt trekk i møtet med Vallejo. Foto: Maria Emelianova

Jon Ludvig Hammer tenker på sitt trekk i møtet med Vallejo. Foto: Maria Emelianova

Norgestoeren fikk overraskende en friplass i FIDE Grand Prix og deltar i den første av i alt fire turneringer i Sharjah. Turneringen markerer startskuddet for VM-syklusen 2017/18.  De to beste i FIDE Grand Prix kvalifiserer seg til Kandidatturneringen i 2018. Vinneren der møter Magnus Carlsen til VM-match i november 2018.

Hammer deltar i to av de neste tre turneringene. Først i Moskva i mai, så på Mallorca i november.

Premiefondet i hver turnering er på 130.000 dollar, over én million norske kroner. Om Hammer ender på 18. plass, altså sist i feltet, får han 2500 Euro – cirka 20.000 kroner. Skulle han ende blant topp fem, er han garantert minst 90.000 kroner.

Sharjah Grand Prix 2017

Fredag 17. februar: Åpningsseremoni
Lørdag 18. februar: 1. runde
Søndag 19. februar: 2. runde
Mandag 20. februar: 3. runde
Tirsdag 21. februar: 4. runde
Onsdag 22. februar: 5. runde
Torsdag 23. februar: Fridag
Fredag 24. februar: 6. runde
Lørdag 25. februar: 7. runde
Søndag 26. februar: 8. runde
Mandag 27. februar: 9. runde

Alle partiene starter kl 12 norsk tid (kl 15 lokal tid)

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 174 ganger, 1 besøk i dag)