Hammer med god start i Sharjah: – Veldig glad for remis

Jon Ludvig Hammer fornøyd på pressekonferansen etter remisen mot Alexander Grischuk. Foto: Maria EmelianovaJon Ludvig Hammer fornøyd på pressekonferansen etter remisen mot Alexander Grischuk. Foto: Maria Emelianova

(Alexander Grischuk – Jon Ludvig Hammer 1/2-1/2): Norgestoeren fikk skryt av Grischuk etter å ha lagt press på russeren i åpningen av Sharjah Grand Prix.

av Tarjei J. Svensen

Jon Ludvig Hammer har fått en god start på Sharjah Grand Prix, som åpnet med første runde i dag. 26-åringen spilte remis med svarte brikker mot Alexander Grischuk (nummer 20 i verden) i et spennende parti som varte i 41 trekk og rundt 4,5 timer.

1. runde i Sharjah.

1. runde i Sharjah.

– Det var en god start for meg mot en veldig tøff motstander, sier en åpenbart svært fornøyd nordmann på pressekonferansen etterpå.

– Jeg følte at jeg var litt uheldig med å åpne med svart mot Grischuk for jeg mener han er en av de beste spillerne her. Jeg forventet et veldig vanskelig parti, så jeg er veldig glad for remis, la han til.

LES OGSÅ: Hammer før Sharjah GP: – Vil stoppe blødningen og få tilbake godfølelsen 

– Det er bare å gratulere Jon Ludvig, for dette var et godt resultat av ham. Han var ikke favoritt i dette partiet, sier stormester og kommentator Viktor Bologan på den offisielle sendingen.

Remisen mot en av verdens fremste sjakkspillere må være oppløftende for Hammer, som spiller sitt første langsjakkparti siden den siste store nedturen i Nordisk mesterskap i oktober i fjor. Der endte han på fjerdeplass som klar ratingfavoritt.

Nivået i Sharjah i De forente arabiske emirater er flere hakk høyere. Blant potensielle motstandere er verdensstjerner som Maxime Vachier-Lagrave, Levon Aronian og Hikaru Nakamura. Hammer er rangert sist av de 18 deltakerne i Sharjah.

– I den grad jeg skal slå til, så skal det være i Moskva eller Mallorca. I første omgang skal jeg stoppe blødningen og få tilbake godfølelsen, sa Hammer til Matt & Patt før turneringen.

Grischuk: – En utrolig ressurs av Jon Ludvig

Jon Ludvig Hammer i godt humør etter remisen mot Alexander Grischuk. Her under gjennomgangen på pressekonferansen. Foto: Maria Emelianova

Jon Ludvig Hammer i godt humør etter remisen mot Alexander Grischuk. Her under gjennomgangen på pressekonferansen. Foto: Maria Emelianova

Dagens åpningsparti ble spennende og det tok 26 trekk før første brikke var byttet av. På det tidspunktet var begge spillerne i tidsnød med bare minutter igjen på klokken.

– Tidsbruken vår var fryktelig, sier Hammer på pressekonferansen.

Hammer så ut til å være under et visst press etter åpningen, men klarte å utligne i en komplisert stilling. Grischuk skrøt av Hammers 30. trekk.

– Det var en utrolig ressurs han fant med Dc8 og 31…d5 er fantastisk, sier russeren om svarts stilling med fire bønder på femteraden.

Kommentator Bologan mente senere at Grischuk sto dårligst.

– Det er en stor overraskelse hvordan han kunne ende opp i denne stillingen. Grischuk står bonde over, og det er en prestasjon. Men hva skal han gjøre med a-bonden? kommenterte Bologan.

Da kruttrøyken etter tidsnøden hadde lagt seg ved 40 trekk, var det plutselig Hammer som hadde fordel, selv om Grischuk fortsatt var bonde over. Norgestoeren hadde imidlertid en farlig fribonde på a3, men aksepterte omsider remistilbudet.

Jon Ludvig Hammer har grunn til å være fornøyd med starten i Sharjah med remis mot Alexander Grischuk. Foto: Maria Emelianova

Jon Ludvig Hammer har grunn til å være fornøyd med starten i Sharjah med remis mot Alexander Grischuk. Foto: Maria Emelianova

Maxime Vachier-Lagrave, Richard Rapport og Michael Adams vant sine partier i dag og leder etter første runde. De seks andre partiene endte med remis.

Møter Nakamura i andre runde

Jon Ludvig Hammer, Alexander Grischuk og Maxime Vachier-Lagrave på åpningen. Foto: Maria Emelianova

Jon Ludvig Hammer, Alexander Grischuk og Maxime Vachier-Lagrave på åpningen. Foto: Maria Emelianova

Norgestoeren fikk overraskende en friplass i FIDE Grand Prix og deltar i den første av i alt fire turneringer i Sharjah. Turneringen markerer startskuddet for VM-syklusen 2017/18.  De to beste i FIDE Grand Prix kvalifiserer seg til Kandidatturneringen i 2018. Vinneren der møter Magnus Carlsen til VM-match i november 2018.

Hammer deltar i to av de neste tre turneringene. Først i Moskva i mai, så på Mallorca i november.

Premiefondet i hver turnering er på 130.000 dollar, over én million norske kroner. Om Hammer ender på 18. plass, altså sist i feltet, får han 2500 Euro – cirka 20.000 kroner. Skulle han ende blant topp fem, er han garantert minst 90.000 kroner.

Det spilles totalt ni runder såkalt Sveitsersystem der man hele tiden møter spillere på samme poengsum.

I andre runde søndag venter Hikaru Nakamura, en av tre spillere i feltet han har minusscore mot.

SE OGSÅ: Resultater og rundeoppsett i Sharjah Grand Prix
Sharjah Grand Prix 2017

Fredag 17. februar: Åpningsseremoni
Lørdag 18. februar: 1. runde
Søndag 19. februar: 2. runde
Mandag 20. februar: 3. runde
Tirsdag 21. februar: 4. runde
Onsdag 22. februar: 5. runde
Torsdag 23. februar: Fridag
Fredag 24. februar: 6. runde
Lørdag 25. februar: 7. runde
Søndag 26. februar: 8. runde
Mandag 27. februar: 9. runde

Alle partiene starter kl 12 norsk tid (kl 15 lokal tid)

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 591 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "Hammer med god start i Sharjah: – Veldig glad for remis"

  1. Skal i hvert fall ikke beskyldes for å ha spilt en kjedelig remis!

Stengt for kommentarer.