Hammer vraket fra Norway Chess: – Veldig skuffet

Jon Ludvig Hammer. Foto: Yerazik KhachatourianJon Ludvig Hammer. Foto: Yerazik Khachatourian

Norgestoeren hadde forhåpninger om å bli invitert for tredje gang til superturneringen og får delvis støtte fra norske sjakkeksperter.

av Tarjei J. Svensen

Tirsdag ble hele feltet i den femte utgaven av Altibox Norway Chess i Stavanger offentliggjort. Verdensener Magnus Carlsen møter de ni neste på verdensrankingen, noe som gjør at arrangøren i år setter en uslåelig rekord ved å samle de ti beste spillerne i verden.

LES OGSÅ: Altibox Norway Chess bryter historisk grense i Stavanger

Det betyr imidlertid at det ikke er plass til mer enn én nordmann i superturneringen. Norgestoer Jon Ludvig Hammer ble veid og funnet for lett.

– Jeg er selvfølgelig veldig skuffet. Jeg hadde utvilsomt forhåpninger om å være med. Jeg trodde det var en god sjanse, sier Hammer til Matt & Patt.

Jon Ludvig Hammer fra møtet med Hikaru Nakamura i Norway Chess i 2015. Foto: Tarjei J. Svensen

Jon Ludvig Hammer fra møtet med Hikaru Nakamura i Norway Chess i 2015. Foto: Tarjei J. Svensen

26-åringen deltok i superturneringen første året i 2013. I 2014 gikk plassen til Simen Agdestein i en TV 2-sendt match, men Hammer var tilbake i det gode selskap i 2015 etter en thriller av en kvalifisering i beste sendetid på Karl Johansgate.

Det året kom det som hittil er karrierens høydepunkt: Seier over Carlsen i siste runde.

– Forstår at jeg ikke kommer godt ut med min rating

I fjor gikk plassen til svenske Nils Grandelius i en kvalifisering på Fagernes. Det var starten på en voldsom sjakklig nedtur som endte med et ratingtap på nær 80 poeng. Fra å være inne på listen over verdens 40 beste sjakkspillere med 2705, er han per februar nede på 158. plass med 2628.

Jon Ludvig Hammer. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Jon Ludvig Hammer. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Hammer er likevel skuffet over å ha blitt vraket og mener turneringsarrangører tar for mye hensyn til rating og ikke fokuserer nok på spillernes egenskaper.

– Jeg forstår at jeg ikke kommer så godt ut med min rating, men jeg synes det er dumt at det er en norsk turnering som har gått foran og satt den standarden med sin Norway Chess 2013, hvor de var veldig tydelig på at de skal ha alle de høyeste ratet uansett hvem det er. Det formatet ble senere kopiert av Grand Chess Tour. Jeg synes det er en uheldig utvikling, sier Hammer.

Hammer peker på Tata Steel Chess i Wijk aan Zee som et eksempel på arrangører som ikke er redd for å invitere spillere utenfor den absolutte verdenseliten. Det har blant annet gitt invitasjoner til mer uforutsigbare og publikumsvennlige sjakkspillere som Richard Rapport, Baadur Jobava og Baskaran Adhiban.

– Jeg synes Tata Steel er den absolutte rake motsetningen og illustrerer veldig fint hvorfor det er bra med større mangfold i feltet, sier Hammer.

Da Sergey Karjakin valgte å trekke seg fra turneringen på kort varsel, tok Magnus Carlsen og flere andre til orde for at nettopp Hammer burde bli erstatteren.

Arrangøren valgte i stedet å invitere kineseren Li Chao og forklarte valget med forpliktelser overfor sponsorene. Den forklaringen kjøper ikke Hammer.

– Da jeg var på avslutningsmiddagen til Norway Chess i fjor, var det mange sponsorrepresentater som kom opp til meg og hilste. «Det er dumt at vi ikke fikk se deg i denne turneringen» fikk jeg høre. Jeg vet ikke om de mente det, eller om det bare var en høflighetsfrase, men for en norsk sponsor så er det norsk eksponering som teller, mener Hammer.

Norgestoeren peker på at han tror den norske eksponeringen øker med mer enn én nordmann.

– Da jeg slo Vishy Anand i lynsjakken i 2013, så fikk jeg en liten del av forsiden på Stavanger Aftenblad. Dagbladet i 2015 hadde en helside før turneringen, med meg og hvordan det var å være underdog i et så voldsomt selskap. I tillegg har TV 2 hatt for vane å følge ut partiene til det norske spillerne. Hvis Magnus er ferdig tidlig en dag, så vil man med en ekstra nordmann øke eksponeringen på Sportskanalen i tid. Det er en «underdog»-historie som man ikke vil få i det feltet nå, sier Hammer.

Burde Jon Ludvig Hammer ha fått den tiende plassen i Norway Chess?

Vis resultat

Loading ... Loading ...

Agdestein: – Hadde vært glad om han hadde kommet med

Simen Agdestein. Foto: Yerazik Khachatourian

Simen Agdestein. Foto: Yerazik Khachatourian

Blant dem som helst skulle sett Hammer delta for tredje gang i det gjeve feltet, er hans tidligere trener på NTGs sjakklinje og stormester Simen Agdestein.

– Jeg hadde vært glad om han hadde kommet med. Jeg prøver å utvikle toppspillere, så det hadde vært stas for meg, sier Agdestein til Matt & Patt på telefon fra Østerrike.

49-åringen, som tok 3,5 poeng og bare tapte to partier da han deltok i 2014, synes imidlertid ikke det er opplagt at nettopp Hammer som fortjener den plassen. Aryan Tari (17) har vist stor fremgang den siste tiden og ville vært en het kandidat.

– Jeg tenker på utvikling av norske sjakkspillere og det er ikke så lett for nordmenn å få sjansen i sånne turneringer, sier Agdestein, som hadde foretrukket en match mellom Hammer og Tari.

Aftenpostens sjakkspaltist, sjakkforfatter og leder i Oslo Schakselskap Atle Grønn, har forståelse for Hammers skuffelse.

Atle Grønn. Foto: Rolf Haug

Atle Grønn. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

– Som nordmann var det ikke noe å juble for og det hadde selvfølgelig vært morsomt å ha med Jon Ludvig. Men det ville vært en profilendring om de plutselig skulle gjøre som i Wijk aan Zee. Kanskje kan de lage en annen type turnering fra neste år nå hvis de klarer å være den sterkeste turneringen etter femårsjubileumet, sier Grønn, som påpeker at det er langt fra sikkert at rekorden faktisk blir slått når turneringen starter i juni.

Sjakkprofilen mener at superturneringene der kun de beste er med ikke nødvendigvis trenger å være kjedelig.

– Som regel er eliteturneringene når Magnus spiller ganske morsomme. Det er få av disse som har blitt kjedelig, noe som er litt Magnus sin fortjeneste også, sier Grønn.

TV 2-kommentator Hans Olav Lahlum sier han forstår Hammers frustrasjon, men har likevel vanskelig for å kritisere arrangøren for prioriteringen.

Hans Olav Lahlum Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Hans Olav Lahlum Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

– Det er lett å argumentere for begge deler. Denne turneringen er på en måte en historie for seg i historien om norsk sjakk, det at man har fått etablert en superturnering på så kort tid. Det er veldig vanskelig å kritisere arrangøren for at de i et jubileumsår har valgt å «ville sette verdensrekord», mener Lahlum.

Og legger til:

– Det er lett å forstå at Jon Ludvig er skuffet. Det hadde sikkert vært populært hos deler av det norske publikummet å se han der. Men så har jo det skjedd at ratingen hans i løpet av det siste året har falt ganske betydelig. Tok man ut den laveste ratede, og satte inn Jon Ludvig, så ville man nok fått en del reaksjoner på å ta med en hjemmespiller og trekke ned ratingsnittet, sier Lahlum, som mener det hele er et «åpenbart dillemma».

Lahlum er enig med sin tidligere med-kommentator at turneringsarrangører legger for stor vekt på rating.

– Vi får velge å ta det positive perspektivet og glede oss over at det blir en så fantastisk sterk turnering. Det hadde vært en flott turnering med Jon Ludvig, men det er mange andre flotte sjakkspillere man gjerne skulle hatt med, men det ville medført at ratingsnittet trekkes ned, sier Lahlum.

Jøran Aulin-Jansson i Norway Chess sier til Matt & Patt at det var et alternativ for dem å invitere Norges nest beste sjakkspiller.

– Vi falt denne gangen ned på at når vi nå hadde sjansen, så ble det mest interessant å prøve å lage historiens sterkeste turnering. Neste år vil ikke det nødvendigvis være en faktor. Da har vi «spist og blitt mette», sier Aulin-Jansson, som sier han forstår Hammers skuffelse.

(Besøkt 3 449 ganger, 1 besøk i dag)