Misfornøyd med å ha for mange kvinnelige motstandere – skapte sjakkskandale

Yifan Hou ga opp etter bare fem trekk i siste runde på Gibraltar. Foto: Tarjei J. SvensenYifan Hou ga opp etter bare fem trekk i siste runde på Gibraltar. Foto: Tarjei J. Svensen

Kvinneverdensmester Yifan Hou (22) kom 27 minutter for sent til partiet. Så gjorde hun fem latterlig svake trekk og ga opp. Skandalen preger siste dag av Gibraltar Chess Festival.

av Tarjei J. Svensen

Sjakkverdenen er i vantro etter den bisarre episoden på siste dag av prestistjetunge Gibraltar Chess Festival, der flere av verdens beste spillere har spilt de siste ti dagene.

En av dem er kvinneverdensmester Yifan Hou (22) som lå i god posisjon til å sikre seg en pengepremie på nærmere 100.000 kroner med seier over den indiske stormesteren Babu Lalith.

Men så skjer skandalen som får sjakkfans fra hele verden til å måpe. 

27 minutter forsinket til partiet utfører Yifan fem latterlig svake trekk på brettet. 22-åringen er åpenbart bare interessert i å bli ferdig så raskt som mulig. Stillingen er allerde tapt og den regjerende kvinneverdensmesteren gir opp partiet etter bare fem trekk.

Episoden kommer som lyn fra klar himmel, for Yifan Hou er kjent for å være vennlig, profesjonell og eksemplarisk på alle måter.

– Jeg er svært forvirret av hva som skjer på Gibraltar. Yifan er en av de vennligste og mest høflige sjakkspillerne på hele kloden, skriver sjakkreporter Anna Rudolf på Twitter.

Matt & Patt er til stede på Gibraltar og ble vitne til det som utspilte seg i timene etterpå. Skandalen ble det store samtaleemnet og spekulasjonene gikk raskt på hva som var årsaken til det oppsiktsvekkende korte partiet.

Peter Svidler og turneringssjef Stuart Conquest hadde aldri opplevd noe lignende.

Kvinneverdensmesteren ble sammen med sin mor umiddelbart dratt inn til turneringssjef Stuart Conquest og sjefsdommer Laurent Freyd for å få en forklaring på at verdens beste kvinnelige spiller gikk ned med vilje.

– Jeg ble litt bekymret for at hun hadde forberedt en ny variant da hun spilte 1.g4. Men når jeg så 2.f3 så skjønte jeg at noe var galt, sier Lalith etterpå.

Veselin Topalov, som selv var involvert i en episode i VM-matchen i 2006, da Vladimir Kramnik ikke møtte til partiet og ble dømt til tap, sier følgende til Matt & Patt:

– Det er helt uforståelig. Jeg forstår det ikke i det hele tatt. Hun kunne bare valgt å ikke stille opp. Da hadde hun ikke tapt rating heller, sier tidligere verdensmester Veselin Topalov til Matt & Patt.

Yifan Hou og moren i samtale med turneringssjef Stuart Conquest. Foto: Tarjei J. Svensen

Yifan Hou og moren i samtale med turneringssjef Stuart Conquest. Foto: Tarjei J. Svensen

Etter diskusjoner som varte i over to timer viste det seg at verdens klart beste kvinnelige sjakkspiller var svært opprørt av at sju av ti motstandere var av samme kjønn i løpet av turneringen. Matt & Patt vet at flere spillere har uttrykt mistenksomhet over rundeoppsettene.

Yifan Hou kom med en uttalelse til arrangørens reporter Tania Sachdev.

– Jeg vil først og fremst få beklage til alle sjakkfans for å ha spilt et slikt parti, sier den kinesiske verdensmesteren i et intervju.

Så kommer forklaringen.

– Jeg spilte mot sju kvinnelige motstandere og det gjør meg misfornøyd helt fra starten. Det gjør meg veldig, veldig sint, sier Yifan.

Matt & Patt vet at flere har reagert på oppsettet.

Oppsettet gjøres imidlertid av et dataprogram og turneringssjef Freyt avviser overfor Matt & Patt alle beskyldninger om at arrangøren selektivt velger motstandere.

– Jeg er villig til å sette det opp på nytt for å bevise at vi vil få det samme oppsettet, selv om det tar hele ettermiddagen, sier franskmannen. 

Roberto Ricca, sekretær for FIDEs rundeoppsett-komité har gjennomgått alle motstanderne til Yifan og skriver følgende: Roberto Ricca, sekretær for FIDEs rundeoppsett-komité har gjennomgått alle motstanderne til Yifan og skriver følgende:

– Yifan Hou har ingen grunner til å klage på rundeoppsettet.

Yifan Hou i møtet med en av de mange kvinnelige motstanderne: Wenjun Ju, også hun fra Kina. Foto: Tarjei J. Svensen

Yifan Hou i møtet med en av de mange kvinnelige motstanderne: Wenjun Ju, også hun fra Kina. Foto: Tarjei J. Svensen

Grunnlegger og sjef for Gibraltar Chess Festival Brian Callaghan mener Yifan hadde en «dårlig dag på kontoret».

– Vi kommer til å ha noen episoder om dette. Hun er veldig populær hos oss, som spiller i sjakkverdenen og hun er favoritt til å vinne premie for turneringens beste parti. Vi er veldig glad for å ha henne og vi håper å ha henne igjen. Men hun er også verdensmester og det gir et visst ansvar. Kanskje når hun reflekterer litt over dette, så vil hun tenke at hun kunne handlet på en annen måte og at dette vil skade hennes rykte mer enn det skader turneringen, sier Callaghan.

– Jeg synes synd på Yifan, for jeg tror hun skuffet seg selv i dag, sier Callaghan.

Callaghan ønsker ikke å gi noen ytterligere uttalelse, men Matt & Patt vet at arrangøren er svært opprørt over Yifans oppførsel og at hun risikerer å ikke få en invitasjon til senere turneringer.

Det er foreløpig uklart om episoden vil få konsekvenser for Yifan, men episoden vil trolig være et brudd på FIDEs Ethics Commitee som vil kunne gi advarsel, bot eller i verste fall: utestengelse.

(Besøkt 2 810 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "Misfornøyd med å ha for mange kvinnelige motstandere – skapte sjakkskandale"

  1. Heinrich Prügelschmertz | 3. februar 2017 på 13:39 |

    Helt på trynet av Yifan å gi så til de grader faen. En eventuell reaksjon burde ha kommet i forkant. Arrangørene har lagt sjela si i å ivareta sitt (velfortjente) gode rykte, og Yifan reagerte feil. Når det er sagt, oppdaget jeg tidlig at de fleste kvinnelige sjakkspillerne i stor grad ble parret mot seg selv, og regnet med det var en tiltenkt strategi fra arrangørens side. At det kun er Yifan som reagerer virker noe søkt. Som Nigel Short skriver: …her ligger det noe annet bak

Stengt for kommentarer.