Karpov til Matt & Patt: – Carlsen er i en sjakklig krise nå

Anatoly Karpov hilser på Sergey Karjakin og kona Galiya. Foto: Tarjei J. SvensenAnatoly Karpov hilser på Sergey Karjakin og kona Galiya. Foto: Tarjei J. Svensen

Men den 12. verdensmester mener ingen kan slå nordmannen om han kommer tilbake på 2014-nivået.

av Tarjei J. Svensen

Tidligere verdensmester Anatoly Karpov (65) er æresgjest under den tradisjonsrike turneringen i Wijk aan Zee. Sjakklegenden har vunnet turneringen to ganger og åpnet den 13. runden. Etterpå var det pressekonferanse der han naturligvis fikk spørsmål om Magnus Carlsen.

– Magnus Carlsen spilte ganske bra og slo Anand overbevisende to ganger. Men den siste matchen var ingen stor prestasjon av ham. Jeg synes ikke noen av spillerne forberedte seg bra med hvit. Sannsynligvis fokuserer de mest på forsvar med svarte brikker, men de forberedte seg ikke så bra med hvit. Det var en unik match for det er helt utrolig at ingen klarte å oppnåd fordel med hvit en eneste gang. sier Karpov, som gleder seg over kampviljen i Wijk aan Zee hvor fire spillere kan ende opp på samme poengsum og sikre omspill.

Karpov følger Wei Yi mot Radoslaw Wojtaszek. Foto: Tarjei J. Svensen

Karpov følger Wei Yi mot Radoslaw Wojtaszek. Foto: Tarjei J. Svensen

Karpov uttalte seg også kritisk til hvordan VM-matchene avgjøres. Den 12. verdensmester mener blant annet at den bør være lengre og at verdensmesteren selv må involvere seg og få reglene endret.

– VM-matchene bør være på minst 18 partier. I en kort match så velger man sikkerhet foran noe annet. Noen ganger er ikke partiene veldig spennende, sier Karpov.

Karpov ville ikke svare på hvem han tror blir FIDE-president i 2018, men kritiserte verdenssjakkforbundet for feilene de har gjort i forbindelse med gjennomføringen av VM-syklusen.

– De har gjort mange feil de siste årene. Det som er farlig er når de utfordrer det historiske reglene i sjakk. Jeg synes vi skal slutte med det. Det kan kun gjøres hvis man involverer de beste stormestrene, ikke med amatørene i FIDE, sier Karpov.

– Wesley So er veldig god

Anatoly Karpov på pressekonferanse i Wijk aan Zee. Foto: Tarjei J. Svensen

Anatoly Karpov på pressekonferanse i Wijk aan Zee. Foto: Tarjei J. Svensen

Karpov fikk også spørsmål fra Matt & Patt på hva han tenker om Wesley Sos fremgang det siste året. Kan 23-åringen utfordre Carlsen i en VM-match?

– Det er ingen lett jobb å kvalifisere seg til en VM-match gjennom Kandidatturneringen. Det er mange sterke spillere. Det er like vanskelig å vinne en slik turnering som det er å vinne VM-matchen, mener Karpov.

Wesley So har foreløpig ikke kvalifisert seg til Kandidatturneringen i 2018, men ligger godt an til å kvalifisere seg på rating om han opprettholder ratingen gjennom 2017.

– Hvis Carlsen kommer tilbake på samme nivå som for to år siden, så tror jeg ingen kan slå ham. Han er i en sjakklig krise nå. Hvis han kommer seg gjennom den, så blir det vanskelig for de andre.

Carlsen var nærmest uslåelig i 2014 og satte ny ratingrekord med 2882. Kommer han tilbake dit, vil nordmannen bli uslåelig, mener Karpov, som til slutt skrøt av den filinpinsk-fødte amerikaneren.

– Wesley So er veldig sterk.

SE OGSÅ:
(Besøkt 2 943 ganger, 1 besøk i dag)