Tari med maktdemonstrasjon mot 16-åringen som ble hyllet av Kasparov

Aryan Tari i partiet mot Jeffrey Xiong. Foto: Maria EmelianovaAryan Tari i partiet mot Jeffrey Xiong. Foto: Maria Emelianova

– Et av mine beste partier, sier Norges 17-årige sjakkstjerne.

av Tarjei J. Svensen

I fjor høst ble Jeffery Xiong (16) hyllet av legenden Garry Kasparov da han i en alder av bare 15 år ble juniorverdensmester i sjakk. 16-åringen som er rangert som nummer tre i verden under 20 år, ledet Challenger-turneringen i Tata Steel Chess etter å ha vunnet sju av 11 partier.

Aryan Tari før partiet mot Jeffrey Xiong i 12. runde av Tata Steel Chess. Foto: Maria Emelianova

Aryan Tari før partiet mot Jeffrey Xiong i 12. runde av Tata Steel Chess. Foto: Maria Emelianova

I dag møtte imidlertid stortalentet sin overmann: Aryan Tari (17) fra Norge.

– Jeg er veldig fornøyd! Jeg har ikke sjekket dypt med computeren ennå, men tror jeg regnet godt og fant stort sett de beste trekkene, sier Tari til Matt & Patt. 

Xiong ble regelrett utspilt av nordmannen i et godt parti nest siste runde av Challenger-gruppen Wijk aan Zee.

– Det er nok et av mine beste partier, sier Tari.

Tidligere toppsjakksjef Jonathan Tisdall er enig, selv om han mener det er forbedringspotensiale.

– Jeg følte Aryan kanskje var litt unøyaktig når han sto bedre, men totalt sett så er det en veldig imponerende prestasjon i dag,  sier Tisdall

– Aryan gjorde alle de beste trekkene. Det var et veldig godt parti av ham, sier Xiongs trener og sekundant i Wijk aan Zee, Vladimir Georgiev, til Matt & Patt.

Den meritterte bulgarske stormesteren har tidligere vært Taris trener i Norge, men bor i dag i USA og hjelper Xiong.

– Aryan gjør det veldig bra for tiden. Han oppnådde stormestertittelen, og det var drømmen hans. Han forbedrer seg stadig. Han elsker sjakk og jobber hardt alene. Det er veldig viktig. Han har fremtiden foran seg, sier Georgiev. 

Georgiev forklarer at de opprinnelig hadde forberedt en annen variant før partiet, men at han ikke forstår hvorfor Xiong valgte et annet trekk i åpningen. Bulgareren mener også Xiong muligens kunne reddet remis i sluttspillet.

Tari kom godt ut av åpningen, en variant i Russisk som viste seg å være bra for hvit.

– Det kritiske øyeblikket var når jeg spilte d5. Da var jeg veldig spent og så at jeg har fine muligheter.

Det oppsto komplikasjoner og etter flere slagvekslinger ble 17-åringen stående med tårn og to bønder mot to offiserer.

Tari med en imponerende seier over Jeffrey Xiong. Foto: Tarjei J. Svensen

Tari med en imponerende seier over Jeffrey Xiong. Foto: Tarjei J. Svensen

Som Matt & Patt avslørte allerede i august, ble Tari belønnet med en invitasjon til den prestisjetunge sjakkfestivalen etter flere sterke resultater i løpet av 2016. Høydepunktet var 22. plassen i EM individuelt, noe som gjorde at 17-åringen sensasjonelt kvalifiserte seg til World Cup.

I september var han en viktig brikke på det norske OL-laget i Baku som kvalifiserte seg til VM for landslag.

Det er Taris tredje seier i Challenger-gruppen etter en rekke på fem strake remiser. Tidligere i turneringen har han slått Sopiko Guramishvili og Ilia Smirin. 17-åringen åpnet noe svakt med bare ett poeng på de første fire rundene, men er nå godt i pluss på ratingkontoen.

Tari har 6,5 poeng som er nok til en foreløpig delt 7. plass blant de 14 deltakerne før 13. – og siste runde spilles søndag.

– Det virker som Aryan er i ferd med å gjøre et solid stormesterresultat nå. Det er en god erfaring for ham å spille en lang turnering mot sterke spillere. Det er motiverende at han gjør det så bra mot de aller sterkeste. Det kan bli det viktigste i hele år, sier Tisdall.

Etter Xiongs tap er det Gawain Jones og Markus Ragger som har overtatt ledelsen i Challenger-gruppen med 8,5 poeng. Vinneren kvalifiserer seg for neste års Masters-gruppe.

Tari møter i 13. – og siste runde kinesiske WGM Lei Tingjie, som ligger nest-sist i feltet. Partiene starter kl 12, halvannen time tidligere enn de andre rundene.

SE OGSÅ:
(Besøkt 2 178 ganger, 1 besøk i dag)