Carlsen med fantastisk snuoperasjon: – Utrolig at jeg fortsatt henger med etter å ha spilt så dårlig

En sliten Magnus Carlsen tar seg til hodet etter å ha sikret seg seieren over Pavel Eljanov. Foto: Maria EmelianovaEn sliten Magnus Carlsen tar seg til hodet etter å ha sikret seg seieren over Pavel Eljanov. Foto: Maria Emelianova

(Pavel Eljanov – Magnus Carlsen 0-1): Verdensmesteren var nær ved å gå på en ny kjempesmell, men klarte utrolig nok å snu det hele og vinne. Nå lever plutselig håpet om en sjette turneringsseier i beste velgående.

av Tarjei J. Svensen

– Det er helt utrolig at jeg forsatt henger med etter å ha spilt så dårlig i den andre halvdelen av turneringen, sier Magnus Carlsen etter dagens utrolige snuoperasjon.

Det skal nesten ikke være mulig. For andre dag på rad reddet verdensmesteren poeng etter dårlige stillinger. Mens det mot Adhiban fredag bare ble et halvpoeng, klarte verdensmesteren i dag å dra i land et helpoeng i 12. runde av Tata Steel Chess.

Det ble klart etter et ulidelig spennende parti som varte i over fem timer mot VM-hjelperen fra 2014, Pavel Eljanov.

– Når jeg fikk inn Se4, trodde jeg det verste var over. Han står fortsatt bedre, men det er ingen big deal. Så klarte jeg å utligne og på et tidspunkt i tidsnøden gikk det galt for ham. Kanskje er tårnsluttspillet remis, fordi jeg må passe meg for å unngå at han får inn en teoretisk remisstilling, sier Carlsen.

Magnus Carlsen etter å ha slått Pavel Eljanov. Håpet om en sjette seier i Wijk aan Zee lever. Foto: Maria Emelianova

Magnus Carlsen etter å ha slått Pavel Eljanov. Håpet om en sjette seier i Wijk aan Zee lever. Foto: Maria Emelianova

Carlsen har nå vunnet samtlige fem partier mot ukraineren. Kanskje var det nettopp de foregående tapene som gjorde at Eljanov ikke klarte å få ballen i mål denne gangen heller.

– Måten Carlsen kom tilbake på i dag er det som gjør han til en virkelig mester, sier Lawrence Trent på Chess24s sending da seieren er klar.

Det kan være seieren som endrer alt. Med tap ville alt håp om turneringseier vært ute, og Carlsen ville for første gang på over fem år vært under 2830 i rating. Nå lever plutselig håpet om turneringsseier i beste velgående.

Wesley So leder fortsatt Tata Steel Chess med 8 poeng, mens Carlsen, Wei og Aronian er halvpoenget bak med 7,5 poeng.

Amerikaneren spilte remis mot Wei Yi i dag og møter Ian Nepomniachtchi med svart i siste runde søndag. Carlsen spiller med hvit mot VM-motstander Sergey Karjakin.

Ved poenglikhet etter 13 runder blir det omspill med to og to lynsjakkpartier, før det blir et femte parti om det fortsatt står likt. Carlsen vil uansett være klar favoritt i et omspill.

Magnus Carlsen var ett minutt for sen til det femte møtet med Pavel Eljanov. Foto: Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen var ett minutt for sen til det femte møtet med Pavel Eljanov. Foto: Tarjei J. Svensen

Pavel Eljanov hadde frem til i dag tapt samtlige fire møter med Carlsen. Ukraineren, som bidro i teamet under VM-matchen mot Anand i 2014, er på ingen måte en smågutt å regne rangert som nummer 12 i verden.

I dag så det tidlig ut til å gå galt for Carlsen med svarte brikker. Verdenmsesteren valgte den aggressive, men risikable Hollandsk-åpning, som blant annet Simen Agdestein er kjent som en av av de største ekspertene.

Eljanov valgte å bytte av svartfeltsløperen mot å pådra seg en dobbelbonde. Det viste seg å være et godt valg, for ukraineren fikk etter hvert klar fordel.

Jon Ludvig Hammer i VGs Direktesending kalte valget med å bytte av dronningen på a3 interessant.

– Veldig, veldig interessant spill fra Eljanov i dag! Han prøver på dronningbytte selv om det gir ham to dobbeltbonder. Ideen er at hvit blir sittende med et flott felt på e5 til hesten, og masse press ned b-linjen med et tårn, skriver Hammer.

Senere forbedret Eljanov stillingen gradvis, og Hammer omtalte det som en «veldig trist stilling for svart».

– Han kan faktisk tape i dag. Stillingen hans er dårlig. Det er ubehagelig og vanskelig å forsvare seg, sier Jan Gustafsson.

– Jeg har en dårlig følelse på vegne av Magnus. Her tror jeg han kan slite, sier Lawrence Trent.

Eljanov gjorde imidlertid en stor feil i det 29. trakket da han valgte å bytte av løperen mot springeren på e4.

Carlsen klarte så å skape motspill med tårnene og byttet av til et tårnsluttspill som var klart fordelaktig.

I tårnsluttspillet var det ingen tvil. Seieren ble klar etter 60 trekk.

Magnus Carlsen reddet seieren i et ulidelig spennende parti mot Pavel Eljanov. Foto: Maria Emelianova

Magnus Carlsen reddet seieren i et ulidelig spennende parti mot Pavel Eljanov. Foto: Maria Emelianova

Carlsen åpnet bra i Tata Steel Chess med to solide remiser og to overbevisende seire over Wei Yi og Radoslaw Wojtaszek, men spillet har vært varierende etter det.

Alt så ut til å gå på skinner da han i sjuende runde lenge spilte et mesterlig parti mot en av sine erkerivaler Anish Giri. Så kom den ufattelige overseelsen. Carlsen overså matt i tre trekk og måtte ta til takke med remis.

– Jeg så ikke matten i tre trekk. Det er vel det. Jeg ville brukt litt mer tid hvis jeg ikke trodde det var vunnet, sier Carlsen i dag.

13. – og siste runde begynner halvannen time tidligere, kl 12:00. Turneringen avgjøres ved omspill dersom det står likt etter siste runde.

Carlsens program i Tata Steel Chess 2017

1. runde 14. januar: Remis mot So (svart)
2. runde 15. januar: Seier mot Wojtaszek (hvit)
3. runde 16. januar: Remis mot Andreikin (svart)
4. runde 17. januar: Seier mot Wei (hvit)
5. runde 19. januar: Remis mot Nepomniachtchi (svart)
6. runde 20. januar: Remis mot Aronian (svart)
7. runde 21. januar: Remis mot Giri (hvit)
8. runde 22. januar: Tap for Rapport (svart) 
9. runde 24. januar: Seier mot van Wely (hvit)
10. runde 25. januar: Remis mot Harikrishna (svart)
11. runde 27. januar:  Remis mot Adhiban (hvit)
12. runde 28. januar: Seier mot Eljanov (svart)
13. runde 29. januar: Hvit mot Karjakin
SE OGSÅ:
(Besøkt 2 408 ganger, 1 besøk i dag)