Carlsen ett trekk unna fadese mot nummer 102 i verden: – Jeg spiller dårlig

Magnus Carlsen i møtet med Baskaran Adhiban i dag. Foto: Tarjei J. SvensenMagnus Carlsen i møtet med Baskaran Adhiban i dag. Foto: Tarjei J. Svensen

(Magnus Carlsen – Baskaran Adhiban 1/2-1/2): Den indiske overraskselsmannen kunne påført Magnus Carlsen et nytt sjokktap, men verdensmesteren reddet med nød og neppe remis. Nå må han sette inn en kjempespurt for å hente inn Wesley Sos forsprang.

av Tarjei J. Svensen

– Jeg spiller dårlig, sier Magnus Carlsen til Matt & Patt.

Det er en misfornøyd verdensmester som igjen haster ut av spillelokalet De Moriaan i Wijk aan Zee. For dette var dagen da verdensmesteren kunne kuttet halvparten av Wesley Sos forsprang. Slik skulle det altså ikke gå.

Carlsen klarte bare remis med hvit mot overraskelsesmannen Baskaran Adhiban (24) i 11. runde i Tata Steel Chess. Det er Carlsens sjuende remis i årets turnering.

Resultat er skuffende for verdensmesteren mot inderen som «bare» er rangert som nummer 102 i verden – lavest blant de 14 deltakeren i Masters-gruppen.

Carlsen kan likevel prise seg lykkelig over at det ikke endte med tap. I det 34. trekket hadde Adhiban nemlig en gylden mulighet til å stikke av med hele poenget.

Poengdelingen passer ledende Wesley So (23) utmerket. Den filipinsk-fødte amerikaneren fikk en tidlig remis med svart mot Dmitry Andreikin og forspranget ned til verdenseneren er fortsatt på et helt poeng med to runder igjen å spille.

So står med 7,5 poeng, mens Carlsen har 6,5 poeng. Wei Yi (17) er oppe på 7 poeng etter å ha påført Sergey Karjakin sitt andre tap i turneringen.

Nordmannen må trolig vinne de to siste partiene med svart mot Pavel Eljanov og hvit mot Sergey Karjakin for å ha sjanse til å ta igjen forspranget.

Ved poenglikhet etter 13 runder er det for første gang omspill i Wijk aan Zee.

– Magnus ble litt utspilt av Adhiban

Magnus Carlsen i 11. runde mot Baskaran Adhiban i Tata Steel Chess 2017. Foto: Maria Emelianova

Magnus Carlsen i 11. runde mot Baskaran Adhiban i Tata Steel Chess 2017. Foto: Maria Emelianova

– Dere vil ikke bli skuffet, sa Baskaran Adhiban (24) på spørsmål fra Matt & Patt under en av hotellfrokostene om hva hans neste overraskelse i åpningen blir.

Den uberegnelige inderen har flere ganger i turneringen overrasket i nettopp åpningen, blant annet ved å spille Kongegambit og Fransk. Hans aggressive spillestil har gitt ham sire over Sergey Karjakin, Radoslaw Wojtaszek og Dmitry Andreikin i sin debut i Masters-gruppen.

24-åringen er bare rangert som nummer 102 i verden, men kvalifiserte seg ved å vinne fjorårets Challenger-gruppe.

Carlsen kom imidlertid godt ut av åpningen, da Adhiban nok en gang overrasket ved den noe risikable Skandinavisk-åpning.

– Jeg liker ikke det Baskaran har gjort i åpningen her, kommenterer Lawrence Trent på Chess24.

– Det virker som at Magnus har fått en fin start. Svarts hest på c6 blokkerer for c-bonden, og dermed blir det vanskelig for svart å kjempe om kontroll i sentrum, skriver Jon Ludvig Hammer på VG Direktes sending.

Men Adhiban klarte å skape ubalanse og ofret en bonde for åpen h-linje og mulig mattangrep. Computerne mente at inderen ikke hadde tilstrekkelig kompensasjon, men Carlsen valgte å ofre bonden tilbake.

Da var det plutselig Adhiban som sto best.

– Det føles som Magnus ble litt utspilt av Adhiban. Nå er han i slaget. Det ser ikke akkurat ut som Magnus er i form, sier Jan Gustafsson.

– Jeg regner med noen dører vil bli knust om han taper dette.

– Hvits brikker koordinerer ikke. Jeg foretrekker svart, men det er langt fra klart, kommenterer Lawrence Trent.

I trekk 34 kom altså tabben som kunne blitt fatal for Carlsen. Adhiban gikk etter hvert inn i et helt likt sluttspill og remisen var klar etter like over fire timers spill.

Adhibans åpningsvalg fikk Carlsen til å undre seg. Foto: Tarjei J. Svensen

Adhibans åpningsvalg fikk Carlsen til å undre seg. Foto: Tarjei J. Svensen

Carlsen åpnet bra i Tata Steel Chess med to solide remiser og to overbevisende seire over Wei Yi og Radoslaw Wojtaszek.

Alt så ut til å gå på skinner da han i sjuende runde lenge spilte et mesterlig parti mot en av sine erkerivaler Anish Giri. Så kom den ufattelige overseelsen. Carlsen overså matt i tre trekk og måtte ta til takke med remis.

– Jeg så ikke matten. Det tror jeg heller ikke han gjorde. Det må nesten være det flaueste øyeblikket i Magnus Carlsens karriere. Jeg synes virkelig synd på ham, for han er jo nærmest en legende, sa Giri glisende.

En ulykke kommer sjelden alene. I åttende runde ble Carlsen for ambisiøs og tapte for det ungarske stortalentet Richard Rapport.

Verdensmesteren selv var tydelig misfornøyd etterpå og har siden ikke snakket med pressen.

Carlsen kom tilbake på vinnersporet med seieren over Loek van Wely i 9. runde, men Indias nest beste sjakkspiller holdt verdensmesteren til remis i 10. runde før hviledagen.

Carlsen får en ny sjanse til å slå tilbake med svart mot Pavel Eljanov lørdag. Nordmannen har vunnet samtlige fire møter mot ukraineren.

Turneringen avsluttes med et brak søndag da Carlsen barker sammen med hvite brikker mot en skadeskutt Sergey Karjakin.

Carlsens program i Tata Steel Chess 2017

1. runde 14. januar: Remis mot So (svart)
2. runde 15. januar: Seier mot Wojtaszek (hvit)
3. runde 16. januar: Remis mot Andreikin (svart)
4. runde 17. januar: Seier mot Wei (hvit)
5. runde 19. januar: Remis mot Nepomniachtchi (svart)
6. runde 20. januar: Remis mot Aronian (svart)
7. runde 21. januar: Remis mot Giri (hvit)
8. runde 22. januar: Tap for Rapport (svart) 
9. runde 24. januar: Seier mot van Wely (hvit)
10. runde 25. januar: Remis mot Harikrishna (svart)
11. runde 27. januar: Hvit mot Adhiban
12. runde 28. januar: Svart mot Eljanov
13. runde 29. januar: Hvit mot Karjakin
SE OGSÅ:
(Besøkt 1 981 ganger, 1 besøk i dag)