Tari fikk skryt av Svidler etter remis i Tata Steel Chess-debuten

Aryan Tari. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.noAryan Tari. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

– En veldig interessant idé av Aryan, kommenterte verdensstjernen.

av Tarjei J. Svensen

Norges 17-årige stortalent Aryan Tari var hardt presset, men holdt til slutt remis mot den kanadiske stormesteren Eric Hansen i debuten i Tata Steel Chess i Wijk aan Zee.

Tari forsvarte seg i flere timer i en vanskelig stilling, men fant de riktige trekkene og remisen ble klar etter 49 trekk og rundt fire og en halv times spill.

LES OGSÅ: Tari: – Den største turneringen jeg har spilt i karrieren min

– Det var et veldig, veldig skarpt parti og det er mange interessante sekvenser. Et velspilt parti av begge, kommenterte superstormester Peter Svidler på Chess24s sending.

Russeren, som kommenterte VM-matchen sammen med Hansen, ga 17-åringen skryt for ideen som startet med det 23. trekket. Tari ofret offiser to ganger, men begge gangene ble tilbudet avslått.

– Det er en veldig interessant idé av Aryan. Jeg er ikke sikker på hvor godt det er, men det er en veldig interessant idé i en stilling der det virker som svart har stabilisert seg, sier Svidler.

Computerne mente stillingen hele tiden lå i balanse, men etter at Hansen fikk inn dronningbytte, var det kanadieren som lå best an. Tari måtte spille svært presist for at ikke stillingen skulle kollapse, men han fant alle de riktige trekkene og reddet remisen.

17-åringen spiller i Challenger-gruppen, side-om-side med Magnus Carlsen og de store gutta i den øverste Masters-gruppen. Han er rangert som nummer 11 i feltet og sa før han gikk på flyet i går at han spiller sin livs turnering.

– Jeg ser veldig frem til å spille og gleder meg. Det blir den største turneringen jeg har spilt i karrieren. Jeg møter bare gode spillere og håper virkelig å gjøre det bra. Jeg satser på det beste, sa Tari til Matt & Patt før turneringen.

Markus Ragger samt hjemmehåpene Benjamin Bok og Jorden van Forrest vant sine partier og leder Challenger-gruppen etter første dag.

SE OGSÅ: Spill gjennom dagens partier fra Challenger-gruppen

– Blir en fantastisk lærerrik uke for ham

Aryan Tari (17) deltar for første gang i Wijk aan Zee. Her fra Qatar i romjula. Foto: Maria Emelianova

Som Matt & Patt avslørte allerede i august, ble Tari belønnet med en invitasjon til den prestisjetunge sjakkfestivalen etter flere sterke resultater i løpet av 2016. Høydepunktet var 22. plassen i EM individuelt, noe som gjorde at 17-åringen sensasjonelt kvalifiserte seg til World Cup.

I september var han en viktig brikke på det norske OL-laget i Baku som kvalifiserte seg til VM for landslag.

I tillegg til Carlsen er det bare tre andre nordmenn som har spilt i Wijk aan Zee: Jon Ludvig Hammer, Kjetil A. Lie og Simen Agdestein.

– Jeg tror det er veldig fint å bli invitert til Wijk aan Zee. Det er noe helt spesielt å spille lukkede turneringer og Aryan tar dette veldig seriøst. Det blir en fantastisk lærerrik uke for ham, sier Taris lærer og trener på NTG, Simen Agdestein til Matt & Patt.

Partiene i Tata Steel Chess starter klokken 13:30. 5. runde spilles i Rotterdam mens 10. runde gjennomføres i Haarlem. Onsdag 18., mandag 23. – og torsdag 26. januar er fridager.

Tari spiller søndag svart mot Vladimir Dobrov, en av tre spillere som er rangert bak ham i feltet.

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 668 ganger, 1 besøk i dag)