Carlsen kan sette ny rekord i «sjakkens Wimbledon», men det er spesielt én han må passe seg for

Magnus Carlsen spiller i Wijk aan Zee for 13. gang. Foto: Maria EmelianovaMagnus Carlsen spiller i Wijk aan Zee for 13. gang. Foto: Maria Emelianova

Manager Espen Agdestein tror konkurrenten føler presset nå.

av Tarjei J. Svensen

For 12. gang på de siste 13 årene starter verdensmester Magnus Carlsen med å spille i «sjakkens svar på Wimbledon», Tata Steel Chess i Wijk aan Zee.

Carlsen har hatt flere av sine største triumfer i den tradisjonsrike turneringen og har vunnet fem ganger på ni forsøk: 2008, 2010, 2013, 2015 og 2016.

Det er sammen med Viswanathan Anand flest av alle.

– Han trives der av en eller annen merkelig grunn

Siden inderen har valgt å stå over denne gangen, kan Carlsen få sin plass i historiebøkene om han vinner toppgruppen for sjette gang. En stor prestasjon, med tanke på at turnerngen arrangeres for 79. gang.

– Dette er en turnering det er gøy å vinne. Både på grunn av tradisjonene og fordi det er mange spillere og man trenger en høy score for å vinne. Men selvfølgelig tar jeg så mange rekorder jeg kan, sa Carlsen på spørsmål fra Matt & Patt etter triumfen i fjor.

Manager Espen Agdestein svarer slik på hvorfor Carlsen presterer så godt i den forblåste lille landsbyen tre kvarters kjøretur utenfor Amsterdam.

– Det var der han fikk sjansen og slo gjennom. Han har gode minner derfra. Han føler seg trygg og god og har en god følelse med turneringen. Det er lettere å fokusere på sjakken siden det ikke er for mye som skjer der. Han trives der av en eller annen merkelig grunn, sier Agdestein til Matt & Patt.

Carlsen i partiet i 13. runde mot Ding Liren i fjor. Foto: Maria Emelianova

Carlsen i partiet i 13. runde mot Ding Liren i fjor. Foto: Maria Emelianova

Carlsen gjennomførte et, for mange, skuffende VM i lyn- og hurtigsjakk i Doha med «bare» en sølv- og én bronsemedalje. Likevel var det mye marginer mot og uflaks som gjorde at det ikke ble medalje av edleste valør. Spillet var stort sett av øverste klasse og 26-åringen endte på samme poengsum som vinneren i både lyn- og hurtigsjakk, men kom bak på grunn av lavere snittmotstand.

LES OGSÅ: Nå er fem av Carlsens ni motstandere i Stavanger klare

Etter VM dro 26-åringen rett på familieferie og sjakkeneren har ikke vært hjemme i Norge siden VM-forberedelene startet i oktober. Det betyr forhåpentligvis at batteriene er tilstrekkelig ladet før han skal tilbringe over to uker i Wijk aan Zee.

– Jeg tror at han er godt motivert. Han er nok spent og håper at han har en god følelse. Det har vært hektisk med VM, det var tøff match der. Det er den første langsjakkturneringen og. Han er motivert til å spille bra og kanskje mer opptatt av det enn noe annet, sier manager Espen Agdestein til Matt & Patt.

De fleste superturneringene spilles med ti deltakere og ni runder, men her er Tata Steel Chess unik ved at det er 14 deltakere som spiller 13 runder. Arrangøren satser på å invitere spillere utenfor den absolutte verdenseliten, noe som fører til mange avgjorte partier og mye underholdning for fansen.

– For Magnus er forventningene til seg selv veldig høye. Han pleier å trives bra, alt kan ligge til rette for det. Jeg tror han kommer til å spille bra. Det er viktig for han i et travelt sjakkår, sier Agdestein.

Wesley So med 43 partier uten nederlag

Wesley So med en kjapp remis mot Magnus Carlsen i Wijk aan Zee i 2016. Foto: Yerazik Khachatourian

Wesley So med en kjapp remis mot Magnus Carlsen i Wijk aan Zee i 2016. Foto: Yerazik Khachatourian

Selv om toppspillere som Fabiano Caruana, Hikaru Nakamura, Maxime Vachier-Lagrave, Vasily Ivanchuk, Peter Svidler og Veselin Topalov har valgt å prioritere å spille i Gibraltar, må det en topp skjerpet Carlsen om han skal ta sin sjette seier i Nederland. Kanskje er det spesielt én mann han må passe seg ekstra for denne gangen:

Den hotteste av dem alle for tiden: Wesley So (23) fra USA.

Den dypt religiøse 23-åringen har hatt et vanvittig siste halvår med seier i sin første superturnering i St. Louis i august. Så tok han både individuelt gull og laggull for USA i sjakk-OL. Året ble kronet med triumf i London Chess Classic i desmeber. Prestasjonen gjorde at han for første gang passerte den magiske 2800-grensen.

Wesley So - nummer fire i verden per januar 2017. Foto: Yerazik Khachatourian

Wesley So – nummer fire i verden per januar 2017. Foto: Yerazik Khachatourian

Plutselig er 23-åringen helt oppe på fjerdeplass på verdensrankingen. Wesley So tapte for Carlsen i Bilbao i juli, men siden den gang har den filipinsk-fødte amerikaneren spilt 43 partier med lang betenkningstid uten å tape en eneste gang.

Manager Espen Agdestein er likevel ikke nevneverdig bekymret over mannen som ble kåret til årets spiller for 2016 av ChessBase sine lesere.

– Magnus har vært nummer én i lang, lang tid, men har blitt utfordret av mange opp gjennom årene. Det har vært mange på nummer to, tre og fire på verdensrankingen, men det er ingen som har etablert seg som en klar nummer to enda. Nå har Caruana vært oppe å snust, og det er imponerende, men det har vært mange før han, påpeker manager Agdestein.

– For So gjelder det nå å vise at han er stabil etter at han har hatt en god periode. Men presset øker på han nå, mens Magnus er vant med det presset fra før.

Det er nettopp So som blir Carlsens motstander i 1. runde lørdag. Nordmannen har to seire og fem remiser på sju møter mot 23-åringen. I Wijk aan Zee i fjor endte det i en udramatisk remis, mens Carlsen vant det ene av to møter i Bilbao.

Øker Carlsen avstanden til Caruana?

Det er bare 13 ratingpoeng ned til Caruana på verdensrankingen. Det er den minste forskjellen ned til nummer to siden september 2011.

Caruana spiller i den store, åpne turneringen på Gibraltar og kan kutte ned på avstanden til Carlsen med en god prestasjon.

– Det er klart det betyr jo litt å ha en viss avstand, men det er ikke noe Magnus kan tenke på. Det ligger der som noe som har betydning, men det hjelper ikke å fokus på det. Han må ha fokus på å trives med å spille sjakk. Da vet han at han spiller veldig bra, sier Agdestein.

– Magnus er vant til å takle press, hele tiden har han hatt det.  Det med Caruana er en ny type press, men Magnus har stort sett spilt bra hele tiden.

Carlsen får også bryne seg på VM-utfordrer Sergey Karjakin og verdensnier Levon Aronian fra Armenia. En annen motstander er hjemmehåpet Anish Giri, som gikk på sin første smell mot Carlsen i Bilbao i juli.

Kameraten Ian Nepomniachtchi fra Russland har aldri tapt for nordmannen på fem møter, men de har bare møttes to ganger siden 2003.

Magnus Carlsen fikk sitt store gjennombrudd som 13-åring dan han cruiset gjennom C-gruppen i Wijk aan Zee i 2004 og vant med 10,5 poeng. Siden den gang har han deltatt hvert eneste år, med unntak av i 2014.

Partiene i Tata Steel Chess starter klokken 13:30. 5. runde spilles i Rotterdam mens 10. runde gjennomføres i Haarlem. Onsdag 18., mandag 23. – og torsdag 26. januar er fridager.

Det blir ingen norsk tv-dekning av turneringen, men Yasser Seirawan er blant kommentatorene på arrangørens offisielle sending. For Chess24 kommenterer Peter Svidler de første sju rundene.

Jon Ludvig Hammer kommenterer også turneringen hos VG Direkte.

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 387 ganger, 1 besøk i dag)