Lynfantomet Johan-Sebastian (18) tok 9 av 9 på hjemmebane: – Jeg vet ikke hva som skjer!

Johan-Sebastian Christiansen med fantastisk prestasjon i Åpent NM. Jon Ludvig Hammer måtte igjen bite i det sure eplet. Foto: Tarjei J. SvensenJohan-Sebastian Christiansen med fantastisk prestasjon i Åpent NM. Jon Ludvig Hammer måtte igjen bite i det sure eplet. Foto: Tarjei J. Svensen

Sandefjordingen herjet i lynsjakk – igjen.

av Tarjei J. Svensen

Johan-Sebastian Christiansen (18) vekket oppsikt da han vant åtte partier på rad mot noen av klodens beste sjakkspillere under VM i Qatar i romjula.

Christiansens motstandere i NM.

Under Åpent NM i lynsjakk på Scandic Park Hotell i Sandefjord fredag kveld viste lynfantomet seg igjen fra sin beste side og utklasset konkurrentene. Denne gangen vant samtlige ni partier i turneringen!

SE OGSÅ: Endelige resultatlister Åpent NM i lynsjakk

Sandefjordingen ble med det norgesmester, ett poeng foran Jon Ludvig Hammer på 8 poeng. Lars Oskar Hauge tok 3. plassen med 6,5 poeng.

Det er andre gangen på et halvt år at Christiansen vinner NM i lynsjakk. 18-åringen vant også i det offisielle mesterskapet i Tromsø i juli.

– Jeg vet ikke hva som skjer! Alt bare klaffer i lynsjakken. Det er som forventet, men jeg hadde ikke trodd at jeg skulle ta ni av ni. Jeg hadde innerst inne trodd at jeg komme på andreplass og tape ett eller to partier, sier Christiansen til Matt & Patt.

Christiansen slo først en annen farlig utfordrer, stormester Kjetil A. Lie. I sjette runde ble hans farligste utfordrer Hammer ryddet av veien. Norgestoeren er en spiller Christiansen har et svært godt tak på.

– Jeg vet ikke, men virker som jeg har et veldig godt psykologisk tak på ham. Jeg tror ikke han har slått meg siden juni 2015. Jeg elsker å spille mot Jon Ludvig!

Christiansen bød på lynsjakk etter triumfen også. Foto: Tarjei J. Svensen

Christiansen bød på lynsjakk etter triumfen også. Foto: Tarjei J. Svensen

Turneringen ble likevel ikke avgjort før i siste runde, ettersom Hammer fulgte sandefjordingen til døren.

– Partiene her var veldig bra. Jeg hadde ikke så mye flaks. Jeg tror ingen seire var ufortjent. Men noen var vanskeligere å vinne enn andre.

– Det beste partiet ditt?

– Jeg er mest fornøyd med partiet mot Hammer, for da vant jeg veldig greit, sier den selvsikre 18-åringen.

Christiansen fikk god motstand mot det unge Tromsø-talentet Mads Vestby-Ellingsen, men så falt en bonde i sluttspillet. Så et tårn.

Hammer, Christiansen og Hauge får premiene. Foto: Tarjei J. Svensen

Hammer, Christiansen og Hauge får premiene. Foto: Tarjei J. Svensen

At Christiansen er god i fartsdisiplinene, vet de som så ham i Doha. 18-åringen slo blant annet Sergey Zhigalko, Alexander Moiseenko, Farrukh Amonatov og Bassem Amin. At avslutningen ble noe ødelagt med tre tap for så være. Christiansen ble nest beste nordmann da han endte på 59. plass og klatret ytterligere noen poeng på lynsjakkratingen.

Med den dominerende seieren i Sandefjord, tjener tenåringen ytterligere poeng og nærmer seg 2550. Det vil gjøre ham til den tredje beste lynsjakkspilleren i Norge, bare slått av Magnus Carlsen og Hammer.

– Jeg vet ikke hvorfor jeg er så mye bedre i lynsjakk enn langsjakk. Det er relativ stor forskjell, men jeg er god til å regne og god på intuisjon. Jeg er god i taktiske stillinger og spiller veldig raskt. Jeg holder nervene i sjakk, sier Christiansen.

Treer Lars Oskar Hauge vinner over Bror Thanke. Foto: Tarjei J. Svensen

Treer Lars Oskar Hauge vinner over Bror Thanke. Foto: Tarjei J. Svensen

Fredagens turnering ble preget av store forsinkelser mellom hver runde til frustrasjon for mange av de 254 deltakerne på Scandic Park Hotell. Spillerne måtte vente med opptil 10-15 minutter med å starte klokkene etter å ha satt seg ved brettet.

Premieutdelingen ble holdt like over midnatt – fem timer etter opprinnelig start.

Lynsjakkturneringen var første del av helgens to turneringer, som også inneholder Åpent NM i hurtigsjakk lørdag og søndag. 323 deltakere er påmeldt, noe som er ny norsk deltakerrekord for en weekendturnering her i landet.

Det blir også åtte direktesendte partier fra hver runde.

P.S: Gruppe B i Åpent NM i lynsjakk ble vunnet av Tobias Leknes, Akademisk med 8,5 poeng, mens Ethan Dias, Moss tok 9 av 9 i gruppe C.

Kjetil A. Lie vant oppgjøret mot unge, lovende Andreas Tryggestad. Foto: Tarjei J. Svensen

Kjetil A. Lie vant oppgjøret mot unge, lovende Andreas Tryggestad. Foto: Tarjei J. Svensen

Lars Oskar Hauge med remis mot Erik Fossan. Foto: Tarjei J. Svensen

Lars Oskar Hauge med remis mot Erik Fossan. Foto: Tarjei J. Svensen

(Besøkt 2 515 ganger, 1 besøk i dag)

3 kommentarer på "Lynfantomet Johan-Sebastian (18) tok 9 av 9 på hjemmebane: – Jeg vet ikke hva som skjer!"

  1. Trond-Arne Ausdal | 8. januar 2017 på 19:33 |

    Mattogpatt.no: Vet du noe om hvorvidt Tv2 eller andre norske tilbydere har planer om å dekke årets turnering i Tata SteeL Jeg har spurt Tv2, men det ser ikke ut til at de har tenkt å svare.

  2. Heinrich Prügelschmertz | 7. februar 2017 på 22:24 |

    Imponerende. Vi ser presisjon og finaler med kompositorisk teft som ville fått en viss navnebror til å klemme støv av orgelpipene

Stengt for kommentarer.