Forspranget har krympet, men Carlsen har en ny grunn til å smile

Magnus Carlsen på toppen av tre ratinglister. Foto: Yerazik KhachatourianMagnus Carlsen på toppen av tre ratinglister. Foto: Yerazik Khachatourian

Nå er han igjen på toppen i alle tre disipliner.

av Tarjei J. Svensen

«Same procedure as every year, James.». FIDEs verdensranking i sjakk for januar 2017 er klar og for åttende år på rad topper Magnus Carlsen.

Det kommer ikke som noen overraskelse lenger, for 26-åringen har stått som verdensener i 61 lister på rad helt siden juli 2011.  Topplasseringen kom første gang i januar 2010, men i 2010/11 fikk Viswanathan Anand førsteplassen til låns i en liten periode.

Siden har ikke plasseringen på toppen av listene vært i fare. Inntil nå.

13 poeng er avstanden ned til toer Fabiano Caruana. Forspranget har ikke vært mindre siden september 2011.

Wesley So - nummer fire i verden per januar 2017. Foto: Yerazik Khachatourian

Wesley So – nummer fire i verden per januar 2017. Foto: Yerazik Khachatourian

– Det er litt ubehagelig nært nå. Hvis du skal være verdensmester, bør du helst også vise at du er best i verden og være nummer én på rankingen, kommenterte Carlsen til VG om avstanden.

Og la til følgende om planene for 2017:

– Det blir et absolutt mål å beholde 1.-plassen, og helst økte ledelsen betraktelig!

Caruana kunne faktisk ha overtatt toppen av rankingen med en superprestasjon i London Chess Classic, men måtte nøye seg med en prestasjon litt over forventet og en liten ratingfremgang.

Det kommer imidlertid en ny sjanse allerede i januar. Da spiller Caruana den sterke åpne turneringen i Gibraltar fra 23. januar, mens Carlsen skal til Wijk aan Zee for å spille Tata Steel Chess med start 13. januar.

London Chess Classic og Grand Chess Tour-vinner Wesley So er den store klatreren på siste liste. Amerikaneren har tjent 14 ratingpoeng og er nå oppe på fjerdeplass på verdensrankingen med 2808, bak Vladimir Kramnik på tredjeplass med 2811.

Gjenerobret lynsjakktoppen

Magnus Carlsen måtte gi tapt for Vassily Ivanchuk i både lyn- og hurtigsjakk i Doha. Foto: Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen måtte gi tapt for Vassily Ivanchuk i både lyn- og hurtigsjakk i Doha. Foto: Tarjei J. Svensen

Carlsen skuffet uten å vinne noen VM-titler i lyn- og hurtigsjakk i Doha, men han kan i det minste juble for at han igjen står på toppen av begge fartsdisiplinene. Forspranget er nå langt mer betryggende enn i klassisk sjakk.

Hele 69 poeng er Carlsens foran den nye toeren i hurtigsjakk – verdensmester Vasily Ivanchuk. Den uberegnelige ukraineren tjente 56 ratingpoeng på å vinne VM i Doha, mens Carlsen gikk under 2900. Shakhriyar Mamedyarov har tredjeplassen.

Carlsen har dessuten gjenerobret toppen av verdensrankingen i lynsjakk – en plassering Ding Liren overraskende har hatt i store deler av 2016. Carlsen står med 2914, mens den nye lynsjakkverdensmesteren Sergey Karjakin følger 31 poeng bak på 2883. Ding, som sto over VM i Doha, er på 3. plass med 2875.

(Besøkt 2 418 ganger, 1 besøk i dag)