Sjakkfeber kan føre til knusende deltakerrekord i Sandefjord

Åpent NM i Fredrikstad 2016. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.noÅpent NM i Fredrikstad 2016. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Norgestoer Jon Ludvig Hammer er favoritt i fartsdisiplinene.

av Tarjei J. Svensen

To dager før første brikke flyttes på Scandic Hotell i Sandefjord, tyder mye på at det vil bli satt nye deltakerrekorder i Det åpne NM i lyn- og hurtigsjakk, et av norsk sjakks største arrangementer.

Hele 240 deltakere er påmeldt til i lynsjakk fredag, mens 304 er registrert til hurtigsjakken som spilles over to dager lørdag og søndag i vestfoldbyen.

Selv om deltakerantallet ved start nok vil bli noe lavere, tyder mye at fjorårets rekord blir slått. Under fjorårets mesterskap i Fredrikstad var det henholdsvis 156 og 240 sjakkentusiaster på startstreken.

– Deltagelsen bekrefter den store sjakkinteressen i Norge for tida. Enda er det faktisk mulig å etteranmelde seg fram til start fredag og lørdag. Vi har god plass til over 300 spillere, og det er også ledige hotellrom, sier arrangementsleder Øystein Brekke.

Arrangementet kommer i en periode med enorm interesse for norsk sjakk. Over 200.000 nordmenn så hvert eneste minutt av NRKs sjakksendinger i New York, mens nær én million var innom siste dag da Magnus Carlsen avgjorde VM-finalen.

NRK var også fornøyd med tallene fra sendingene fra VM i lyn- og hurtigsjakk i Doha.

Selv om det er lite å si på selve interessen, har det likevel ikke ført til en eksplosjon i Norges Sjakkforbunds medlemstall. Det endelige antallet for 2016 er ikke klart enda, men per tredje kvartal var det 3299 medlemmer i sjakkforbundet – omtrent på samme nivå som i fjor.

Medlemsrekorden på 3435 kan bli slått, men det er uansett langt under nivået man bør sikte seg inn på sett i forhold til den store sjakkinteressen.

Norgestoer Jon Ludvig Hammer stiller til start som regjerende lynsjakkmester og vil nok gi alt for også å vinne i hurtigsjakken. Den regjerende hurtigsjakkmesteren Aryan Tari er opptatt med forberedelser til Tata Steel Chess i Wijk aan Zee og har denne gangen valgt å stå over.

Hammer kan dessuten vente seg sterk motstand fra stormester Kjetil Lie og VM-sensasjonen Johan-Sebastian Christiansen (18) i lynsjakken. Sistnevnte spiller på hjemmebane i Sandefjord.

(Besøkt 1 008 ganger, 1 besøk i dag)