Lars Oskar (18) kan ta stormesternapp i Stockholm

Lars Oskar Hauge. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.noLars Oskar Hauge. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Men først må russisk stormester overvinnes.

av Tarjei J. Svensen

Lars Oskar Hauge (18) imponerte nylig stort i en lynsjakkturnering i Oslo. Nå gjør OSS-talentet sine saker svært bra i den tradisjonsrike åpne turneringen Rilton Cup, som avsluttes i Stockholm torsdag.

18-åringen kan ta sitt første napp i stormestertittelen dersom om han slår stormesteren Alexey Goganov (2637) med hvite brikker i 9. – og siste runde. Det blir ingen lett oppgave, men kanskje hjelper det at russeren nok er lettere omtåket etter å ha blitt lettere nedspilt av Frode Urkedal onsdag.

Hauge har 5,5 poeng og en ratingprestasjon som tilsvarer stormesternivå etter å ha vunnet fem partier. Det holder til en sterk 12. plass i feltet med 105 deltakere. Bare Urkedal på 4. plass med 6 poeng er bedre av de ni norske deltakerne.

SE OGSÅ: Hele resultatlisten etter åtte runder

Hauges mest imponerende seier var over den sterke ukrainske stormesteren Martyn Kravtsiv i andre runde i et langt sluttspill, mens han i åttende runde slo svensken Rauan Sagit.

Hauge vil med napp kunne melde seg inn i kampen om å bli Norges 14. stormester. Foreløpig er det Frode Elsness (43) og Johan Salomon (19) som er nærmest i køen med to napp i den gjeve tittelen. Kravet er tre napp samt en rating på over 2500. 18-åringen er for tiden rangert som nummer 16 i Norge, men ligger an til å klatre flere plasser.

Lars Oskar Hauge. Foto: Lars OA. Hedlund

Lars Oskar Hauge. Foto: Lars OA. Hedlund

Hauge har et sjeldent godt taktisk blikk, regner raskt og er regnet for å være en av landets mest lovende sjakktalenter. Han har vist flere oppløftende resultater det siste halvåret, ikke minst i Västerås Open i september, der han var en hårsbredd unna å stikke av med seieren foran 247 deltakere.

– Jeg synes Lars Oskar har vist tegn på fremgang i det siste, og det er veldig oppløftende å se. Hvis han bestemmer seg for det, så spår jeg at han blir den neste i den unge generasjonen som scorer GM-resultater, uttalte avtroppende toppsjakksjef Jonathan Tisdall til Matt & Patt etterpå.

Urkedal med i toppen

Hauge er ikke den eneste nordmannen som presterer i Stockholm. Frode Urkedal ligger på fjerde plass med seks poeng etter tre strake seire, blant annet over regjerende norgesmester Johan Salomon.

En meget sterk prestasjon av 23-åringen, som ligger an til å klatre flere poeng på ratinglisten og ta opp jakten på Aryan Tari på fjerdeplass på norgesrankingen.

23-åringen avslutter med svart mot indiske Dhoprade Swapnil (2536). Det er indiske Krishnan Sasikiran som leder klart med 7 poeng.

SE OGSÅ: Alle norske resultater i Rilton Cup

Rilton Cup arrangeres for 46. gang og er Sveriges mest tradisjonsrike sjakkturnering. I år er det satt ny rekord med 314 deltakere fordelt på fire grupper.

9. – og siste runde kan følges direkte med kommentarer via Chess24 fra kl 12.

(Besøkt 1 347 ganger, 1 besøk i dag)