VM-gullet glapp for Carlsen: – Jeg er forbannet!

Magnus Carlsen måtte ta til takke med sølv i VM i lynsjakk. Foto: Yerazik KhachatourianMagnus Carlsen måtte ta til takke med sølv i VM i lynsjakk. Foto: Yerazik Khachatourian

Magnus Carlsen raste etter at polakk ikke klarte å vinne avgjørende parti.

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen klarte ikke å slå Peter Leko i siste runde av VM i lynsjakk, mens Sergey Karjakin vant partiet mot Baadur Jobava.

De to duellantene i New York endte begge på 16,5 poeng, men russeren er altså foran på kvalitetsberegningen. Dermed er det VM-motstanderen fra New York som blir verdensmester på grunn av sterkere motstand i løpet av turneringen.

– Jeg er forbannet. Jeg har ikke noe annet å si enn det, sier en frustrert Carlsen til NRK.

– Det er marginer i mot. Jeg gjør ikke jobben min i det siste, men det er ikke lett å slå ham med svart på kommando. Jeg greide ikke å mobilisere.

Det var en irritert Carlsen som snakket med NRK etter partiet. Frustrasjonen kom av at Wojtaszek rotet bort en vunnet stilling til tap i nest siste runde. Dersom polakken

– Det er noe av det dummeste jeg har sett. Det er helt sykt. Det er helt sykt. Det er ikke mulig å sette vekk det der. Jævla surt, sa Carlsen til NRK.

Sergej Karjakin snakker med NRK etter at VM-gullet er klart. Foto: Yerazik Khachatourian

Sergej Karjakin snakker med NRK etter at VM-gullet er klart. Foto: Yerazik Khachatourian

Da Carlsen så at Karjakin var i ferd med å avgjøre partiet mot Jobava, var det en skuffet nordmann som løp opp i sin egen lounge på stadion.

Karjakin ble møtt med gratulasjoner av FIDE-president Kirsan Ilyumzhinov.

– Det har vært en fantastisk avslutning på 2016, sier Karjakin til NRK.

Carlsen avsluttet med 6,5 på de siste ni partiene.

– Magnus Carlsen leverer en kjempeinnsats, den score ville vunnet i 99 av 100 tilfeller, sier Torstein Bae på NRKs sjakksending.

Carlsen vant lett over Viswanathan Anand i 20. runde og tok sin fjerde strake seier andre lynsjakkdag. Samtidig klarte Sergey Karjakin å snu en tapt stilling mot Radoslaw Wojtaszek til seier. Det ble svært avgjørende, for før siste runde var Carlsen avhengig av å vinne med svart mot Peter Leko.

Det var han ikke i nærheten av.

SE OGSÅ: Offisielle resultatlister

– Min bestemor hadde vunnet denne stillingen, sa en frustrert Jobava etter å ha tapt for Magnus Carlsen. Foto: Yerazik Khachatourian

Carlsen gikk opp i VM-ledelsen etter en mirakuløs seier over Baadur Jobava i 18. runde.

– Min gamle bestemor hadde vunnet den stillingen, sa den sympatiske georgieren til Matt & Patt.

Carlsen vant lett over ukrainske Vladimir Onischuk i 19. runde.

Dagens mann i Doha er imidlertid Johan-Sebastian Christiansen (18) som tok åtte strake seire. Sterke stormestere som Sergey Zhigalko, Alexander Moiseenko og Bassem Amin har Christiansen beseiret.

Seiersrekken ble først brutt i 19. runde da sandefjordingen måtte gi tapt mot Ivan Cheparinov.

Slo tilbake etter Ivan-sjokk

Magnus Carlsen måtte nok en gang gi tap for Vasily Ivanchuk. Foto: Yerazik Khachatourian

Magnus Carlsen måtte nok en gang gi tap for Vasily Ivanchuk. Foto: Yerazik Khachatourian

To ganger har Magnus Carlsen møtt Vasily Ivanchuk i VM i Doha. To ganger har han måttet bite i det sure eplet. Magnus Carlsen var i ensom ledelse etter 15 runder, men i 16. runde måtte han gi tapt for Vasily Ivanchuk.

– Det er en indikasjon på at han er veldig god, og at jeg synes det er vanskelig å spille mot ham. Denne gangen følte jeg at spilleopplegget var, jeg hadde en litt bedre stilling. Så tillot jeg han å vinne løperparet. Etter det gikk det ganske galt, sier Carlsen til NRK.

Carlsen slo tilbake etter Ivanchuk-tapet med seier over Teimour Radjabov i 17. runde.

– Det var ekstremt viktig. Det er veldig viktig å komme seg etter tapet i forrige, sier Carlsen.

Det er fortsatt lenge igjen, men alt tyder på at det er Karjakin og Carlsen det står om i kampen om VM-tittelen, akkurat som det gjorde i New York.

– Jeg er selvfølgelig veldig spent. Jeg må bare gjøre jobben min og fortsette å spille bra, sier Carlsen til NRK.

Karjakin bukket dronningen i vunnet stilling mot Hikaru Nakamura i 15. runde, men slo tilbake med seier over sin egen VM-sekundant Shakhriyar Mamedyarov i 16. runde og Alexander Grischuk i 17. runde.

Maxime Vachier-Lagrave ble nedspilt av Magnus Carlsen i 13. runde. Foto: Tarjei J. Svensen

Det skal spilles totalt 21 runder i VM i lynsjakk.

Carlsen åpnet andre lynsjakkdag med en knusende seier over Maxime Vachier-Lagrave før han måtte nøye seg med remis tross en bedre stilling mot Hikaru Nakamura.

– Carlsen har så langt vist at han er verdens beste lynsjakkspiller. Hvis han ikke kollapser, så vinner han, sa amerikaneren til NRK.

Carlsen valgte å ta en rask remis med hvit mot Alexander Grischuk i 15. runde.

Carlsen: – Dette er veldig bra

Magnus Carlsen viste storspill på første dag av VM i lynsjakk i Doha. 26-åringen delte ledelsen med VM-motstander Sergey Karjakin, begge med 10 poeng.

– Det er veldig bra, men jeg vet fra før at det er mange gode som lurker bak dette. Jeg må spille mot de aller beste for å klare dette, men 10 av 12 er jeg veldig fornøyd med, sa Carlsen til NRK.

Carlsen gikk på et tap mot Sergej Karjakin i femte runde, men tok så fem strake seire over Hrant Melkumyan, Ahmed Adly, Daniil Dubov, Alexander Riazantsev og Alexander Morozevich.

I 11. runde røk seiersrekken med remis mot Yu Yangyi. I 12. runde, det siste partiet på første lynsjakkdag, ble avsluttet med en knusende seier over Vålerenga-spiller Marin Bosiocic. Kroaten gikk i samme åpningsfelle som det Korobov gjorde i hurtigsjakken.

VM i lynsjakk spilles over totalt 21 runder.

SE OGSÅ:
(Besøkt 2 252 ganger, 1 besøk i dag)

3 kommentarer på "VM-gullet glapp for Carlsen: – Jeg er forbannet!"

 1. Skjønner ikke hvorfor så mange mener at det er urettferdig at Magnus tapte VM-tittelen på tie-break. For det første tapte han innbyrdes mot Karjakin og han har selv vunnet tidligere med å være på rett side av tie-break. Til syvende og sist hadde han mulighet til å avgjøre i siste parti på egenhånd.

  • Tor Espen Hagen | 30. desember 2016 på 20:07 |

   Enig i at Karjakin fortjente å vinne både på grunn av innbyrdes oppgjør og ut fra SB-rating (Sonneborn-Berger), MEN det som gjør det urettferdig er at rating FØR mesterskapet blir avgjørende. Før turneringen hadde Carlsen 2873 i Lyn mens Karjakin hadde 2800. Hadde det vært motsatt, mener jeg (etter finregning) at Carlsen hadde vunnet.
   Noen grunn til at SB-ratingen ikke ble brukt?

  • Erlend_Sæteren | 3. januar 2017 på 14:47 |

   Karjakin vant, og det var rettferdig. Jeg synes innbyrdes oppgjør burde være første tie-breakregel, eller kanskje aller helst ekstraomganger.. Som andre regel burde det være kvalitetsberegning ut i fra score til motstanderne, ikke rating. Rating er bare halvgammel statistikk og sier ikke hvor sterke spillerne er på turneringsdagene. Karjakin hadde stang inn mot Radjabov, og Carlsen hadde stang inn mot Jobava. Sånt skjer og det går mer eller mindre opp i opp. Magnus startet dårlig og fikk med seg en del billige poeng før han kom seg opp til de store gutta igjen.

Stengt for kommentarer.