Carlsen i delt ledelse med Karjakin: – Dette er veldig bra

Magnus Carlsen fornøyd med status etter første dag av VM i lynsjakk. Foto: Yerazik KhachatourianMagnus Carlsen fornøyd med status etter første dag av VM i lynsjakk. Foto: Yerazik Khachatourian

Magnus Carlsen fornøyd med spillet på første lynsjakkdag.

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen viste storspill på første dag av VM i lynsjakk i Doha. 26-åringen deler ledelsen med VM-motstander Sergey Karjakin. Begge står med 10 poeng.

SE OGSÅ: Offisielle resultatlister

– Det er veldig bra, men jeg vet fra før at det er mange gode som lurker bak dette. Jeg må spille mot de aller beste for å klare dette, men 10 av 12 er jeg veldig fornøyd med, sier Carlsen til NRK.

Carlsen gikk på et tap mot Sergej Karjakin i femte runde, men tok så fem strake seire over Hrant Melkumyan, Ahmed Adly, Daniil Dubov, Alexander Riazantsev og Alexander Morozevich.

I 11. runde røk seiersrekken med remis mot Yu Yangyi. I 12. runde, det siste partiet på første lynsjakkdag, ble avsluttet med en knusende seier over Vålerenga-spiller Marin Bosiocic. Kroaten gikk i samme åpningsfelle som det Korobov gjorde i hurtigsjakken.

Kroaten Bosiocic gikk i samme felle som Korobov. Foto: Yerazik Khachatourian

Kroaten Bosiocic gikk i samme felle som Korobov. Foto: Yerazik Khachatourian

– Det er helt utrolig at man i en så harmløs åpning i en åpningsfelle to ganger, gliser Carlsen.

26-åringen oppsummerer første dagen slik:

– Det var bra dette. Jeg startet bra, så var det to partier mot Dominguez og Karjakin som var dårlige. Etter det er jeg veldig fornøyd med spillet. Lite feil og jeg var klart best med få sekunder, sier Carlsen.

Carlsen er på samme poengsum som da han ble lynverdensmester i Dubai i 2014 10 poeng etter 12 runder. Scoren er et halvt poeng bedre enn i fjor, da han lå på 9,5 poeng på de første tolv rundene.

Carlsen-tap for Karjakin

Magnus Carlsen forsøkte seg med et remiskrav i tapt stilling, men fikk avslag og ga opp partiet. Foto: Yerazik Khachatourian

Magnus Carlsen forsøkte seg med et remiskrav i tapt stilling, men fikk avslag og ga opp partiet. Foto: Yerazik Khachatourian

Carlsen bukket en ren offiser og endte opp i et håpløst sluttspill mot Karjakin i runden før. Carlsen forsøkte seg med et remiskrav fire trekk før sjakkmatt, men fikk avslag og ga så opp etter 97 trekk.

– En skikkelig nedtur av Magnus Carlsen der, sa Torstein Bae på NRKs sjakksending.

Carlsen åpnet med seier over kineseren Bu Xiangzhi, en gang tidenes yngste stormester i sjakk. I andre runde slo han spanske Francisco Vallejo Pons, mens Saleh Salem fra Forente Arabiske Emirater ble beseiret i tredje runde.

Carlsen seiersrekke ble stoppet da han i fjerde runde remis mot cubaneren Lenier Dominguez.

– Jeg frøs plutselig på et tidspunkt, husket ikke hva jeg skulle gjøre, så gjorde jeg et par dårlige trekk.

– Jeg har sånn passe flyt. Jeg spiller ikke fantastisk, men jeg spiller litt fortere

Magnus Carlsens seiersrekke ble stoppet av cubaneren Lenier Dominguez i fjerde runde. Foto: Yerazik Khachatourian

Magnus Carlsens seiersrekke ble stoppet av cubaneren Lenier Dominguez i fjerde runde. Foto: Yerazik Khachatourian

– Magnus Carlsen har fått en kjempestart, og Magnus er egentlig en slow-starter, så dette er veldig, veldig positivt, sier Atle Grønn på NRKs sjakksending etter de tre første seirene.

Hikaru Nakamura, en av de store utfordrerne til lynsjakktittelen, startet svakt med bare to poeng på de første fire rundene.

– Vi tør ikke å avskrive han enda, men han sliter alvorlig med formen nå. Det blir ikke dårligere enn dette her, sa Grønn.

SE OGSÅ: Følg partiene via Chess24

Aryan Tari er den nest beste norske spiller med 5,5 poeng. Simen Agdestein og Johan-Sebastian Christiansen står med 4,5 poeng.

VM i lynsjakk avsluttes med ni runder fredag.

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 781 ganger, 1 besøk i dag)