Carlsen gjorde jobben, men VM-gullet glapp i nervepirrende finale

Magnus Carlsen i 15. runde mot Shakhriyar Mamedyarov. Foto: Yerazik KhachatourianMagnus Carlsen i 15. runde mot Shakhriyar Mamedyarov. Foto: Yerazik Khachatourian

Det holdt bare til bronseplass i VM i hurtigsjakk. 47-årige Vasily Ivanchuk er ny verdensmester.

av Tarjei J. Svensen

– Jeg skal være fornøyd sånn som det har gått. Det var ikke noe gøy å se at det bare ble bronse etter at jeg vant den siste. Men jeg kan ikke klage.

Det sier Magnus Carlsen til NRK etter å ha avsluttet med seier over Shakhriyar Mamedyarov. 26-åringen vant sine fire siste partier i Doha, men det holdt ikke helt inn.

Sjakklegenden Vasily Ivanchuk vant sitt parti over armenske Hrant Melkumyan og er ny verdensmester i hurtigsjakk. Grischuk tok sølv, mens Carlsen altså endte på bronseplass – alle med 11 poeng på de 15 rundene.

Den eksentriske ukraineren rømte spillelokalet etter partiet og var en stund sporløst forsvunnet da tittelen var i boks.

– Jeg er glad. Jeg er veldig glad. Jeg var veldig heldig i denne turneringen, sa ukraineren da NRK endelig fikk tak i ham.

Magnus Carlsen hyllet den tidvis geniale ukraineren.

– Det er bare å gratulere Ivantsjuk. Hvis det er noen jeg unner suksess, så er det han. Han har vært en klassespiller i 30 år. Han fortjener virkelig dette, sier Carlsen til NRK.

26-åringen hadde vunnet begge de to foregående verdensmesterskapene, men måtte altså for første gang nøye seg med bronse.

I 14. runde tok Magnus Carlsen en særdeles viktig seier over ledende Ian Nepomniachtchi i det 14. – VM partiet i hurtigsjakk i Doha, Qatar.

Det var dermed duket for tidenes VM-avslutning når 26-åringen sammen med Nepomniachtchi, Shakhriyar Mamedyarov, Alexander Grischuk og Vasily Ivanchuk sto med 10 poeng.

SE OGSÅ: Offisiell resultatliste

– Det er mye jobb igjen å gjøre hvis jeg skal vinne dette. Jeg er veldig glad for det her og veldig fornøyd med måten jeg har greid å ta meg sammen på. Det så ikke så lyst ut etter første parti. Nå kan alt skje, sa Carlsen til NRK.

En blid Magnus Carlsen etter seieren over Nepomniachtchi. Foto: Yerazik Khachatourian

En blid Magnus Carlsen etter seieren over Nepomniachtchi. Foto: Yerazik Khachatourian

Carlsens seier over kompisen i det 14. partiet var svært overbevisende og imponerte kommentatorene i både den norske- og den internasjonale sendingen.

– Jeg tror ikke Nepomniachtchi er fornøyd med hvordan dette partiet har gått, kommenterer stormester Evgenij Miroshnichenko på arrangørnes sending.

– Han spiller utrolig bra i dette avgjørende partiet. Dette er Magnus på sitt beste. Nå er han tilbake i gullkampen, sier Torstein Bae på NRK.

– Det er ikke noe gøy å slå kompisen, men han var en av de med ett poeng foran meg som jeg måtte slå, sier Carlsen om partiet.

Nordmannen fikk doblet på andreraden og vant så en bonde. Etter 47 trekk var det hele over.

Carlsen etter at seieren over Nepomniachtchi var sikret. Foto: Yerazik Khachatourian

Carlsen etter at seieren over Nepomniachtchi var sikret. Foto: Yerazik Khachatourian

Carlsen har tatt seg kraftig sammen etter tapet i 11. runde for ukraineren Anton Korobov. Verdensmesteren slo hardt tilbake med to strake seire. 26-åringen kom dermed inn i gullkampen igjen.

I 13. runde vant nordmannen en lang sluttspillseier over den russiske landslagstreneren Alexander Riazantsev.

– Det er mulig nå, men det blir ikke lett. Jeg er ett poeng bak fortsatt. Jeg må slå Nepomniachtchi, det er det det handler om. To seire på rad har hjulpet veldig. Medaljesjansene er der hvertfall. For meg handler det mest om at utviklingen i spillet har vært positivt. Det er det viktigste. Da har jeg et visst håp, sier Carlsen til NRK.

Ian Nepomniachtchi gjorde jobben sin på første bord og slo Anton Korobov.

Ian Nepomniachtchi. Foto: Maria Emelianova

Ian Nepomniachtchi. Foto: Maria Emelianova

– Det er selvsagt veldig spennende, det er to runder igjen og ingenting er klart. Jeg prøver bare å spille bra sjakk. Det er viktig å bare tenke på partiet nå og ikke resultatet, sier Nepomniachtchi til NRK.

– Ett poeng kan jeg ikke gjøre noe med, men hvis jeg spiller to gode partier, så er jeg langt på vei, sier Carlsen.

Ropte ut i frustrasjon

Etter tapet for Korobov brølte 26-åringen ut i ren frustasjon fra VIP-loungen. Skriket ble hørt av flere i spillesalen i Doha.

– Jeg var ikke klar over at det var så lytt her, sa Carlsen til NRK etterpå.

Magnus Carlsen åpnet tredje dag av VM i hurtigsjakk med et sjokktap for Anton Korobov, men så slo han tilbake med seier over den unge inderen Vidit Gujrathi i 12. runde.

– Det var veldig viktig å vinne. Det var i alle fall et spennende parti, ikke veldig velspilt, men det var en morsom fight som jeg kom seirende ut av. Sånn sett var det bra. Jeg var veldig, veldig sint etter forrige parti. Å komme vinnende ut av åpningen for så å bare tape, er teit, sier Carlsen til NRK.

Magnus Carlsen gikk rett i VIP-loungen sin og brølte ut etter tapet for Anton Korobov i 11. runde. Foto: Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen gikk rett i VIP-loungen sin og brølte ut etter tapet for Anton Korobov i 11. runde. Foto: Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen gjorde en kjempetabbe i trekk 18 og tapte etter bare 23 trekk med hvit mot Anton Korobov i 11. runde.

Carlsens seier i 12. runde over Gujrathi var en lang sliteseier der begge endte opp i tidsnød. Inderen gjorde noen avgjørende feil med sekunder igjen på klokka.

– Dette var litt bedre. Det var et ordentlig fighting parti. Det var ordentlig sjakk, men ikke i nærheten av å være feilfritt, sier Carlsen.

– Han holdt hodet kaldt når tiden ble knapp. Det var et helt greit parti som reiser kjerringa litt for Magnus, kommenterer Torstein Bae på NRK.

Vidit Gujrathi gir opp mot Magnus Carlsen i 12. runde i VM i hurtigsjakk. Foto: Yerazik Khachatourian

Vidit Gujrathi gir opp mot Magnus Carlsen i 12. runde i VM i hurtigsjakk. Foto: Yerazik Khachatourian

SE OGSÅ: Følg oppsett og oppdaterte resultatlister

Resultatene i de andre partiene i 12. runde kunne nesten ikke vært bedre for Carlsen. Oppgjørene på de tre toppbordene endte alle med remis. Ian Nepomniachtchi leder fortsatt med 9 poeng, mens Anton Korobov, Vasily Ivanchuk, Shakhriyar Mamedyarov og Lenier Dominguez har 8,5. Carlsen står med 8 poeng på 9. plass.

Åpnet med sjokktap

Carlsen sjokkåpnet med tap for Anton Korobov og er med det avhengig av en kjempespurt for å ha en sjanse til å forsvare VM-tittelen i hurtigsjakk. Samtidig må han også ha hjelp av konkurrentene.

Ian Nepomniachtchi gikk opp i ledelsen med 8,5 poeng etter seier over Vasily Ivanchuk.

Ian Nepomniachtchi i ledelsen etter 11 runder av VM i hurtigsjakk. Foto: Yerazik Khachatourian

Ian Nepomniachtchi i ledelsen etter 11 runder av VM i hurtigsjakk. Foto: Yerazik Khachatourian

– Det var et komplisert parti, for Ivanchuk er en kreativ spiller så jeg prøvde å spille så kjedelig som mulig. Det så ut til å virke, for han ofret en bonde i en litt dårligere stilling, sier Nepomniachtchi.

– Det ble et litt bedre sluttspill for meg, sier russeren, som på ni partier klassisk, hurtig- og lynsjakk aldri har tapt for sin kamerat Magnus Carlsen.

Bae: – Et av de dårligste partiene Carlsen har spilt de siste ti årene

Magnus Carlsen åpnet partiet glimrende og hadde en vunnet stilling mot ukraineren Anton Korobov i det første partiet på tredje dag i VM i hurtigsjakk.

I det 18. trekket gjorde Carlsen imidlertid en kjempebukk som ødela alle angrepssjanser i h-linjen. Bare seks trekk etter var partiet over.

– Det er et av de dårligste partiene Magnus Carlsen har spilt de siste ti årene, konstaterte NRKs Torstein Bae.

– Nå blir det veldig, veldig vanskelig.

Korobov var forberedt på å gi opp etter åpningen.

– Jeg sto til tap etter åpningen. Han hadde en bonde ekstra. Så spilte han for sjakkmatt uten å fullføre utviklingen. Jeg ville gi opp, sa ukraineren til NRK.

Magnus Carlsens VM-tittel kan ha røket i 11. runde. Foto: Yerazik Khachatourian

Magnus Carlsens VM-tittel kan ha røket i 11. runde. Foto: Yerazik Khachatourian

Hentet seg inn etter svak start

Magnus Carlsen gir opp mot Vasily Ivanchuk i 7. runde av VM i hurtigsjakk. Foto: Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen gir opp mot Vasily Ivanchuk i 7. runde av VM i hurtigsjakk. Foto: Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen hadde en fryktelig start på VM i hurtigsjakk med bare et halvt poeng på de to første rundene mot betydelig svakere motstand. Verdensmesteren hentet seg mesterlig inn igjen og vant de tre neste rundene overbevisende.

Andre dag tok Carlsen også 3,5 poeng og sto på sju av ti poeng – ett mindre enn da han vant i Berlin i 2015.

– Resultatet er greit nok. Men jeg har ikke råd til å gi bort så mange poeng. Jeg er på skuddhold og får hvit i neste parti. Alt er mulig, sa Carlsen til NRK.

LES OGSÅ: Carlsen med hattrick etter fryktelig VM-start

Carlsen er regjerende verdensmester i hurtigsjakk fra Berlin i 2015. Mesterskapet spilles fra 26. – 28. desember over 15 runder. Det er fem runder hver dag og partiene starter 13:00 norsk tid. NRK sender direkte fra Qatar med start 12:45.

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 555 ganger, 1 besøk i dag)