– Når Magnus får det til å gli, så kan ingen stoppe ham

Kan Magnus Carlsen ta to nye VM-titler i Doha? Her fra første VM-parti i Berlin i 2015. Foto: Yerazik KhachatourianKan Magnus Carlsen ta to nye VM-titler i Doha? Her fra første VM-parti i Berlin i 2015. Foto: Yerazik Khachatourian

Magnus Carlsen er på plass i Doha for å kjempe om to nye VM-titler. Matt & Patt kan avsløre at forberedelsene til VM i lyn- og hurtigsjakk er gjort i Australia.

av Tarjei J. Svensen

Andre juledag skal vår norske sjakkstjerne i ilden i VM i hurtigsjakk. 15 runder skal gjennomføres over tre dager, mens 21 runder lynsjakk spilles 29. – 30. desember. Carlsen er regjerende mester i hurtigsjakk, mens han skal forsøke å gjenerobre lynsjakk-tittelen han måtte gi slipp på i fjor.

– Det er jo snart et VM i lyn- og hurtigsjakk, og det er en lynsjakktittel som jeg vil ta tilbake. Det er alltid nye mål, og jeg satt allerede i går og tenkte på hvilke åpninger jeg skulle spille i Qatar, uttalte en sliten Carlsen til NRK dagen etter at han sikret VM-tittelen i New York.

LES OGSÅ: Lei av kjedelige juleselskap? NRK har et fristende tilbud

Manager Espen Agdestein tror sjefen er svært sugen på to nye titler.

– Jeg tror han er motivert, for 2016 har vært helt suverent resultatmessig. Å krone det året med bra innsats i Qatar vil bety mye. Når Magnus gjør det bra, så er det ikke så mange plasser det er snakk om da.

Carlsen med 70 prosent score i hurtigsjakk

Det satt langt inne, men Carlsen viste seg fra sin beste side i New York når det gjaldt som mest. På sin egen 26-årsdag kronet han en nervepirrende VM-match med et fantastisk dronningoffer.

Espen Agdestein og Magnus Carlsen, her i New York. Foto: Maria Emelianova

Espen Agdestein og Magnus Carlsen, her i New York. Foto: Maria Emelianova

Tre uker etter er planen klar: Sikre to nye VM-titler i Doha.

– Han synes det er veldig gøy og liker å spille lynsjakk og hurtigsjakk, ellers ville han ikke sagt ja til det så kort tid etter VM-matchen. Han har vist i de tidligere mesterskapene at når han får det til å gli, så kan ingen han stoppe ham, sier Agdestein.

For det er liten tvil om hvem som er den store favoritten i Doha, i alle fall i hurtigsjakk. Carlsen er suveren verdensener hele 67 ratingpoeng foran verdenstoer Hikaru Nakamura. Ian Nepomniachtchi er 94 poeng bak på tredjeplass, mens VM-motstander Sergey Karjakin er på fjerdeplass nøyaktig 100 poeng bak nordmannen.

I hurtigsjakkdelen av Paris og Leuven Grand Chess Tour var 26-åringen klart best.

Totalt på sine 22 siste hurtigsjakkpartier, med omspillet i New York inkludert, har Carlsen tatt imponerende 15,5 poeng. Det gir en score på 70 prosent etter 12 seire, sju remiser og bare tre tap. 

I lynsjakk er det langt mer uklart. Det var Grischuk som tok VM-tittelen i Berlin i fjor, mens Carlsen endte på en skuffende sjette plass. I de to Grand Chess Tour-turneringene, tapte Carlsen 40 ratingpoeng og mistet tronen på toppen av verdensrankingen. Kineseren Ding Liren er nå to poeng foran.

Dro på ferie til Australia etter VM-matchen

Mer VM-suksess for Magnus Carlsen? Foto: Maria Emelianova

Mer VM-suksess for Magnus Carlsen? Foto: Maria Emelianova

På den annen side imponerte Carlsen stort da han slo de to lynsjakkgigantene Grischuk og Nakamura i Chess.coms Blitz Battle i forkant av VM-matchen.

Manager Agdestein vet ikke hvor mye Carlsen har fått trent lynsjakk den siste tiden, men tror han kommer til å spille mer avslappet i Doha sammenlignet med New York.

– Det er vanskelig i en VM-match å få ut alt på grunn av mye press og fordi det er en tøff matchform. Men her vil han kanskje kunne spille på en mer avslappet måte. Det er en fordel for å spille bra, sier Agdestein.

26-åringen er allerede på plass i Doha etter en velfortjent ferie.

– Han har vært på ferie noen uker, så har han forberedt seg i sluttfasen for å være klar til Qatar. Har ikke vært hjemme siden New York. Jeg tror han er uthvilt, men han trengte ferie etter VM, sier manager Espen Agdestein.

Manageren vil ikke avsløre hvor Carlsen har oppholdt seg, men etter det Matt & Patt erfarer har verdensmesteren ladet batteriene «down under»: I Australia.

Tisdall: – Tror Carlsen vinner begge titlene

Toppsjakksjef Jonathan Tisdall. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

Toppsjakksjef Jonathan Tisdall. Foto: Rolf Haug

Avtroppende toppsjakksjef Jonathan Tisdall, som fikk svært gode tilbakemeldinger for sine VM-rapporter på Matt & Patt, tror Carlsen har gode sjanser til å ta to nye VM-titler.

– Jeg har på følelsen av at han er svært motivert til å befeste sin status som nummer én ved å vinne alle tre titlene, spesielt ettersom han vant den første ved å spille hurtigsjakk, sier Tisdall.

Stormesteren skriver i sin siste engelskspråklige Matt & Patt-sak Aftermat(c)h at Carlsen ville vært nummer én på verdensrankingen dersom Chess.coms lynsjakkmatch hadde vært ratet.

– Jeg tror han klarer det. Men jeg bekymrer meg litt om at hvis han ikke klarer det, så trenger han litt hjelp til å motivere seg til å holde førsteplassen på rankingen. Jeg mistenker imidlertid at det at mange kommer nærmere er motivasjon nok, sier Tisdall.

Hvor mange VM-titler vinner Magnus Carlsen i Qatar?

  • Jeg tror han vinner begge to! (64%, 72 Votes)
  • Kun én. I hurtigsjakk (26%, 29 Votes)
  • Carlsen må dessverre reise hjem uten VM-titler (6%, 7 Votes)
  • Kun én. I lynsjakk (4%, 4 Votes)

Antall stemmer: 112

Loading ... Loading ...

Verken Fabiano Caruana, Vladimir Kramnik, Wesley So eller Ding Liren er for øvrig å se blant de registrerte deltakerne i romjula.

Med er derimot de norske toppspillerne Simen Agdestein, Aryan Tari og Johan-Sebastian Christiansen, som neppe kan vente å kjempe i toppen, men som likevel kan overraske i enkeltpartier.

NRK sender direkte fra VM alle dagene med start 12:45.

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 502 ganger, 1 besøk i dag)