Stormestertittelen røk i siste runde: – Hjerte­skjærende

Frode Elsness. Foto: Yerazik KhachatourianFrode Elsness. Foto: Yerazik Khachatourian

Frode Elsness gjorde et tappert forsøk, men det holdt bare nesten.

av Tarjei J. Svensen

Det ble ingen stormestertittel til Frode Elsness i London Chess Classics FIDE Open.

43-åringen var avhengig av å vinne det siste partiet med svart mot franske Andrei Istratescu, men presset for hardt i en lik stilling, og måtte til slutt gi tapt etter 73 trekk.

– Det er hjerteskjærende, kommenterer avtroppende toppsjakksjef Jonathan Tisdall til Matt & Patt.

– Jeg håpte virkelig på den siste lille gode sjakknyheten som avslutter året. Men det er uansett veldig oppløftende at Frode gjentatte ganger kan komme så nær selv som en amatørspiller. Jeg håper han får tittelen snart, sier Tisdall.

Dermed endte SK 1911-spilleren på seks poeng, en prestasjon som uansett var godt over forventet score. Det skal sies at Elsness var svært uheldig med trekningen i siste runde og møtte en motstander som var noen få poeng for lavt ratet.

Med en litt høyere ratet motstander, ville remis ha vært et godt nok resultat for å sikre stormestertittelen. Noen ganger er det tilfeldigheter uflaks som avgjør.

SE OGSÅ: Resultater fra London Chess Classic FIDE Open

Nordmannen har uansett gjort en god prestasjon med solide remiser mot stormestere som Jonathan Hawkins og Eduardo Iturrizaga. Onsdag ble det seier over finske Erik Ronka, mens den estiske veteranen Jaan Ehlvest ble beseiret torsdag.

Elsness er norgesmester to ganger og har også representert Norge seks ganger i sjakk-OL. Ratingkravet på 2500 er for lengst oppnådd. Det siste stormesternappet ble tatt i 2011 og mange trodde at det siste nappet ville komme innen kort tid. Men den gang ei.

Under Landsturneringen på Lillehammer i 2013, var Oslo-fastlegen bare to remiser unna å fullføre tittelen. Et unødvendig tap for Rune Djurhuus med hvit i åttende runde ble skjebnesvangert.

Siden har 1911-spilleren vært et stykke unna, selv om det så meget lovende ut etter sju runder i Landsturneringen i Tromsø. To avsluttende tap ødela prestasjonen.

Prestasjonen i London er trolig en opptur for Elsness, som forhåpentligvis finner motivasjon til å satse videre for å bli Norges 14. stormester.

Den franske stjernen Etienne Bacrot gikk til topps i London etter en rask remis mot Abhijeet Gupta i siste runde. Bacrot tok 7,5 poeng og endte på samme poengsum som landsmannen Sebastien Maze, men med bedre kvalitet.

Elsness tok 34. plassen, mens Andreas Moen avsluttet med remis og tok 5,5 poeng – en prestasjon litt over forventet score.

Etienne Bacrot med remis etter bare fem trekk mot Abhijeet Gupta. Foto: Yerazik Khachatourian

Etienne Bacrot med remis etter bare fem trekk mot Abhijeet Gupta. Foto: Yerazik Khachatourian

(Besøkt 2 182 ganger, 1 besøk i dag)