Stein Bjørnsen gjorde comeback i Horten

JUKSEMAKER: Stein Bjørnsen ble utestengt fra norsk sjakk i to år. Foto: Tarjei J. SvensenJUKSEMAKER: Stein Bjørnsen ble utestengt fra norsk sjakk i to år. Foto: Tarjei J. Svensen

Klubben arrangerte duell: – Det var et privat parti. Jeg håper ikke det skal føre til noen problemer, sier motspiller og Horten Sjakklubs leder Tom Richard Evensen.

av Tarjei J. Svensen

Drøyt tre måneder etter at Reglementsutvalget i Norges sjakkforbund satte punktum og avviste anken til blinde Stein Bjørnsen, var Horten-mannen denne uken tilbake ved sjakkbrettet.

Anledningen var et uformelt parti mot Horten sjakklubbs leder og klubbens sterkeste spiller, Tom Richard Evensen. Lokalavisen var onsdag kveld på plass for å dekke begivenheten.

Partiet er gjort tilgjengelig og behørig omtalt på Horten sjakklubs Facebook-sider. I videoene som er publisert kan man se at Bjørnsen denne gangen spiller uten ørepropper og diktafon, slik han tidligere har uttalt å være avhengig av.

LES OGSÅ: Alt om Stein Bjørnsen-saken

Da utestengelsen på to år kom i april, var bildebeviset av Bjørnsen med elektroniske øreproppe en medvirkende årsak til dommen.

– I kveld spiller Stein uten ørepropper og diktafon. Vi ønsket å hjelpe Stein med å arrangere denne kampen så han kan bevise for klubbvennene sine at han klarer seg bra uten hjelpemidler. Og etter å ha fulgt dette partiet, så må jeg si at Stein imponerte meg. Her var Tom Richard Evensen i trøbbel, og han er ingen dårlig spiller, sier Bjørnsens fremste støttespiller og klubbstyremedlem Espen Idås til Gjengangeren.

Oppgjøret endte remis etter 32 trekk og skal ha vart i cirka tre timer.

– Jeg følte litt stress til å begynne med. Det sto litt stille i hodet før jeg sakte kom inn i spillet. Jeg er ute av trening, og merker at det er lenge siden det forrige partiet. Her møter jeg en god spiller, og jeg er kjempefornøyd med remis, ikke minst fordi jeg følte å ha et overtak i spillet, sier Bjørnsen til Gjengangeren.

Sluttstillingen er vunnet for hvit, men Bjørnsen sier til avisen at han valgte remis «fordi han var sliten og redd for å gjøre feil».

Avisen skriver også at Bjørnsen har fått hudkreft og at han gjennomgår operasjoner for dette.

Horten-leder: – Et privat parti

Horten sjakklubbs leder og motspiller Tom Richard Evensen sier til Matt & Patt at det var Bjørnsen som tok kontakt med ham for noen uker siden.

– Ser du noen betenkligheter med at du som leder lar en spiller som er dømt for juks og utestengt fra norsk sjakk stille opp til et slikt parti i sjakklubben?

– Det var et privat parti. Jeg håper ikke det skal være noe problem. Det var et parti mellom han og meg. At Gjengangeren skulle være der, visste ikke jeg noe om.

Om partiet, sier Evensen:

– Jeg spilte ikke spesielt godt må jeg si. Jeg hadde vel tapt, hadde vi spilt ferdig. Det er det ikke noe tvil om. Han spilte overbevisende.

– Deres offisielle standpunkt i Horten er fortsatt at han er uskyldig dømt og aldri har brukt ulovlige hjelpemidler?

– Jeg vil ikke si så mye om skyld og ikke skyld, men vi støtter i alle fall han som person. Det var derfor vi spilte i går. Han har vært gjennom mye rart, sier Evensen og trekker frem Bjørnsens helsetilstand.

Felt i en knusende dom

Den betente saken preget sjakk-Norge siden januar og har fått oppmerksomhet i samtlige norske riksaviser i tillegg til flere omtaler internasjonalt, etter at Matt & Patt først omtalte anklagene.

Horten-mannen ble anklaget for å ha jukset seg til suksess i flere turneringer og dømt til to års utestengelse fra all norsk sjakk. Dommen ble anket, men RU avviste denne og opprettholdt utestengelsen.

I en omfattende redegjørelse, ble det blant annet vist til resultatene av en juksetest, der Bjørnsens reelle spillestyrke anslås til å være under 1000. Det tilsvarer nybegynnernivå og er et godt stykke under turneringsprestasjonene som holdt delvis mesternivå.

– Det er null sannsynlighet at han med sin spillestyrke kan ha gjort alle disse trekkene uten hjelp, konkluderte RU, som består av medlemmene Eirik T. Gullaksen, Arne Tjølsen og Trond Romsdal.

Selv har Bjørnsen hele tiden bedyret sin uskyld og nektet for alle anklager om juks.

– Jeg forstår at det har vært grunn til å mistenke meg for å ha jukset, siden jeg spilte såpass bra i alle fall i turneringen på Fagernes. Det var også en tabbe og en feil fra min side å ha øreplugg med Bluetooth under partiene. Jeg forstår at dette er ulovlig og at det kunne gi en viss straff, uttalte Bjørnsen i en pressemelding.

Horten-mannen er utestengt fra norsk turneringssjakk frem til 20. januar 2018.

(Besøkt 5 134 ganger, 1 besøk i dag)

7 kommentarer på "Stein Bjørnsen gjorde comeback i Horten"

 1. Nils R Grotnes | 17. desember 2016 på 01:31 |

  Han har da såvidt jeg har hørt blitt utestengt fra turneringssjakk. Det var da dette ikke. Det lukter kanskje litt av at avisa var der, og at klubbens beste spiller (1928) spilte så dårlig, men NSF har aldri hatt noen (ene)rett til sjakk.

 2. Paul Ivar Johansen | 17. desember 2016 på 09:57 |

  Dette partiet var et fint initiativ av Tom Richard Evensen. Bjørnsen er utestengt fra offisiell (ratet?) turneringssjakk, men må vel ha lov til å spille i private sammenhenger. Pressen har vel også anledning til å dekke begivenheter i privat sammenheng. Men jeg stiller meg noen spørsmål: Hvordan er vurderingsevnen hos de som vurderer Bjørnsens spillestyrke til under 1000 i (norsk?) rating? Eller hvor sannsynlig er det at en spiller som vurderes til å ha under 1000 i (norsk?) rating, skal kunne spille jevnt med en 1900-spiller? Kanskje det hadde vært interessant med noen flere private partier, der Bjørnsen får spille mot noen av de som vurderer hans spillestyrke til under 1000 i rating. Jeg presiserer at dette bare er spørsmål fra min side, jeg vet ingenting om Bjørnsens spillestyrke.

 3. Johaug har lov å trene mens hun er utestengt, og hun har lov å ha med journalister om hun vil det.

  Hun har også lov å trene med de andre jentene på laget dersom det er i privat regi, men der har de visstnok fått beskjed at om hele landslaget er venninner og møter henne på «fritiden» begynner det å bli en gråsone. Det at Evensen er (og blir presentert som) leder i klubben gjør at han bør være litt ekstra forsiktig. Igjen, ser vi til Johaug har hun sikkert lov å treffe landslagstrenerne, men om de drar ut på treningstur sammen er det nok brudd på utestengelsen.

  Å bruke dette partiet som bevis på noe som helst er selvfølgelig meningsløst. Gi meg ti minutter sammen med en stormester som vil vise hvor god jeg er (og en computer), så klarer vi fint å bli enige om et parti vi skal spille..

  • GeirTvedthaug | 19. desember 2016 på 00:00 |

   Det du skriver om Johaug er helt feil. Hun kan trene med så mange landslagsvenninner hun vil, såfremt ikke skiforbundets ressurser tas i bruk. Hva skiforbundfolk får seg til å si, er ikke interessant sammenlignet med jussen her. Hun kan også danne sitt eget forbund om hun får med seg andre, slik vi har sett ikke minst innen sjakk.

   • Var det ikke omtrent det jeg skrev? Du vet sikkert dette bedre, men hun er utestengt fra organisert idrett, uten at jeg har sett noen videre definisjoner. Fra påtalenemda er det kommentert at en løpetur med Bjørgen i privat regi er utenfor definisjonen, og sånn sett greit.

    Det som er påpekt er at det er vanskelig å skille mellom trening som skjer i privat regi og trening som skjer organisert. Hva hvis store deler av landslaget er på løpetur med henne, den løpingen er en del av det treningsprogrammet som landslaget legger opp for løperne sine, og resultatene av løpeturen for de andre deltakerne blir analysert av trenerne?

    Det som er helt sikkert er at landslagstreneren ikke kan være med i rollen som landslagstrener. Kan han jobbe 90% som landslagstrener og 10% på privat oppdrag fra Johaug? Tvilsomt. Kan han jobbe 100% som landslagstrener og coache Johaug som en venn på fritiden? Også tvilsomt. (Se for dere Russland. Dopingdømte trenere ansettes i det statlige jernbaneverket, men har tilfeldigvis mye fritid der de treffer utøvere..)

    Kan Johaug gi totalt faen i NSF, FIS og WADA? Ja, selvfølgelig. Men hun kommer ikke til å finne så mange arenaer å konkurrere på.

    Kan Bjørnsen dra hjem til vennen Evensen og spille et sjakkparti? Selvfølgelig. Kan de også invitere et par andre kompiser fra den lokale sjakklubben? Det skulle jeg tro. Kan Bjørnsen delta i et arrangement som nøkkelpersoner i den lokale sjakklubben fronter som et klubbarrangement? Nei, det kan han ikke, selv om det er de samme kompisene som evt kom hjem til Evensen for litt sjakk og øl.

    Horten kan selvfølgelig velge å melde seg ut av NSF og starte sitt eget sjakkforbund. Da kan de selvfølgelig gjøre akkurat som de vil.

 4. Men det Espen Idås skriver på Facebook:

  «Stein Bjørnsen- gjorde i dag comeback i Horten sjakklubb, og spilte mot klubbens formann Tom R Evensen. Tom er blant topp 3 av klubbens spillere med rundt 2000 i rating. De spilte på 1 times betekningstid + 30 sec pr trekk.»

  Dette tilsier at det definitivt ikke var et privat initiativ, og arrangørene bør få en passende utestengelse for å bevisst ha brutt dommen. Det er selvfølgelig ikke opp til NSF å avgjøre hvem som får lov å spille sjakk, men om man ikke følger NSF sine regler kan man heller ikke regne med å kunne fortsette som medlem.

 5. Veldig bra at han får anledning til å spille hyggesjakk. Det kan umulig være ulovlig. NSF får heller prøve å lære av denne tragiske saken slik at vi ikke kommer i samme situasjon senere, hvor en spiller dømmes i ettertid. Bjørnsen og ikke minst hans utstyr skulle vært kontrollert av turneringsleder der og da. Men den saken er over. Det er turneringer han ikke kan delta i, vi lever heldigvis i et fritt land og man må kunne spille sjakk mot hvem som helst. På samme måte finnes det ingen hjemmel i norsk lov som gir anledning til å reagere på at Gjengangeren var til stede, norsk presse er fri og kan heldigvis skrive om akkurat det de ønsker.

Stengt for kommentarer.