Kramniks utrolige mirakelredning fikk Nakamura til å riste på hodet

Hikaru Nakamura kan nesten ikke tro det han ser da Vladimir Kramnik reddet et halvpoeng med dette mestertrekket. Foto: Skjermdump/London Chess ClassicHikaru Nakamura kan nesten ikke tro det han ser da Vladimir Kramnik reddet et halvpoeng med dette mestertrekket. Foto: Skjermdump/London Chess Classic

– Remispartier blir ikke vakrere enn dette, sier Atle Grønn om avslutningen.

av Tarjei J. Svensen

Episoden den kjente sjakk-kommentatoren og forfatteren beskriver, er en av sjakkverdenens snakkiser etter gårsdagens femte runde i London Chess Classic.

Godt inn i sjette spilletime, og etter at de fleste tilskuerne for lengst hadde forlatt Olympia Hall, satt Hikaru Nakamura og Vladimir Kramnik igjen i et tilsynelatende likt og litt kjedelig dronningsluttspill.

Så skjedde det som nok en gang viser at sjakk er kunst på høyeste nivå.

Hikaru Nakamura ante neppe hva som ventet ham på tampen av partiet denne dagen. Foto: Lennart Ootes

Hikaru Nakamura ante neppe hva som ventet ham på tampen av partiet denne dagen. Foto: Lennart Ootes

Som tatt ut av Carlsen-læreboka, klarte amerikaneren å finne smutthullet som ga ham et lite håp om at det var noe mer i stillingen enn remis . Ringreven Vladimir Kramnik måtte kjempe med nebb og klør for å berge et halvpoeng.

Nakamura ofret nemlig springeren for to farlige fribønder, og gikk selvsikkert bort fra brettet.

– Det er helt utrolig! Han har vist forsvarsspill og presisjon i verdensklasse. Jeg er forbløffet av Kramniks evne til å regne og vise selvsikkerhet her. Og det i en stilling hvor han henger i tauene. Han har sett alt og spiller a-tempo, kommenterte en imponert Tania Sachdev inne i sjuende spilletime på den offisielle sendingen.

På de direkteoverførte videobildene kunne man se en sjokkskadd amerikaner vekselsvis sitte med hodet gjemt i hendene og måpe av mirakelredningen.

– Nå ser vi det første tegnet på sjokk og vantro i ansiktet på Hikaru, sa Sachdev.

(Se video av episoden nederst i saken)

– Han fant det perfekte forsvaret og ideen hans på slutten er lekker. Jeg trodde jeg sto til vinst helt frem til slutten, uttalte Nakamura etterpå.

Forfatter, sjakkspaltist og kommentator Atle Grønn er imponert.

LES OGSÅ: Wesley So takket Gud da han brøt barriere

– Remispartier blir ikke vakrere enn dette.

– Det viser jo også at remis i seg selv ikke er noe problem for sjakken. Et godt argument mot poengscore à la tre for seier og 1 for remis. Det er også et argument mot Nigel Shorts forslag om å la den sterkeste vinne ved patt, sier Grønn.

Nakamura og Kramnik har fortsatt alle muligheter i sammendraget med 3 poeng, et halvpoeng bak ledende Wesley So.

Onsdag er London Chess Classics eneste fridag. Sjette runde spilles torsdag kl 15 norsk tid.

SE OGSÅ:
(Besøkt 2 840 ganger, 1 besøk i dag)