Takket Gud da han brøt barriere: – Hadde aldri trodd en fisk som meg skulle klare det

Wesley So leder London Chess Classic. Foto: Lannrt OotesWesley So leder London Chess Classic. Foto: Lannrt Ootes

Wesley So er den tolvte i historien som passerer den magiske 2800-grensen. Nå leder 23-åringen London Chess Classic etter over halvgått løp.

av Tarjei J. Svensen

Den filipinsk-fødte amerikaneren er i ferd med å ta steget inn i den ypperste verdenseliten. Det er klart etter at han har gjennomført en flott første halvdel av London Chess Classic og klatret til nummer fire på verdensrankingen.

So er alene i tet med 3,5 poeng, et halvt poeng foran kvartetten Levon Aronian, Hikaru Nakamura, Fabiano Caruana og Vladimir Kramnik på 3 poeng. Det er med andre ord svært jevnt, og fortsatt helt åpent hvem som stikker av med førstepremien på rundt 630.000 kroner.

Så langt er det imidlertid liten tvil om at Wesley So kan smile bredest. 23-åringen er ubeseiret etter en forrykende start der han vant sine to første partier, over henholdsvis Nakamura og Michael Adams.

Seieren over Adams førte ham for første gang over 2800 i rating, en barriere bare 11 spillere før ham har klart å bryte.

– I dag brøt jeg 2800-grensen og for det meste av livet mitt hadde jeg aldri trodd at en liten fisk som meg skulle klare det. Takk Gud for at at du viser en slik godhet overfor meg, skriver den dypt religiøse 23-åringen på Facebook.

So har hatt et strålende halvår som blant annet inkluderer seier i Sinquefield Cup, OL-gull og indivduell gullmedalje for USA i Baku.

– Jeg synes So virker å ha veldig potensiale. Han er et fenomen som er litt spesiell i stilen. Han kommer fra ingensteds og blir så god, sa Simen Agdestein til Matt & Patt etter seieren i St. Louis i august.

– Han er litt feig i spillestilen, men det kommer nok med mer selvtillit. Han har ikke vært i verdenstoppen så lenge og er så til de grader ydmyk, sa Agdestein.

Det er ikke bare i London Chess Classic So er i pole position. Mye skal gå galt om ikke So også stikker av med sammenlagtseieren i Grand Chess Tour. Bare Hikaru Nakamura kan frata ham seieren der, men det forutsetter at sistnevnte vinner turneringen.

Den store skuffelsen i London, er nok Veselin Topalov. Den tidligere verdensmesteren går fryktløs inn i hver eneste duell, men motstanderne utnytter feilene gang på gang. Bulgareren har tapt fire av fem partier, som her i andre runde mot Caruana.

41-årige Topalov har nå falt ned til 20. plass på den uoffisielle verdensrankingen. Det er den laveste plasseringen hans siden han tok seg inn i verdenstoppen for 24 år siden.

Matt & Patt skrev før turneringen at Caruana ligger faretruende nær Magnus Carlsen på den løpende oppdaterte verdensrankingen. Med mindre amerikaneren sjokkerer ved å vinne de fire siste rundene, kan vi i det minste glede oss over at Carlsen vil være verdensener ved utgangen av 2016 også.

Caruana må ta 7 av 9 poeng for å ta over førsteplassen på verdensrankingen.

Onsdag er det hviledag i London og sjette runde spilles torsdag kl 15:00 norsk tid.

SE OGSÅ:

(Besøkt 1 421 ganger, 1 besøk i dag)