Magnus Carlsen kan stå overfor vanskelig valg i juni

Magnus Carlsen i Leuven, turneringen han vant, i fjor. Photo: Spectrum Studio/Grand Chess TourMagnus Carlsen i Leuven, turneringen han vant, i fjor. Photo: Spectrum Studio/Grand Chess Tour

Grand Chess Tour har offentliggjort et premiefond på 10 millioner kroner i neste års serie, men nå kan verdensmesteren måtte velge mellom det og deltakelse i VM for landslag som arrangeres samtidig.

av Tarjei J. Svensen

Årets sesong av Grand Chess Tour er i ferd med å avsluttes med London Chess Classic. Mens Magnus Carlsen vant første utgave i 2015, tyder alt på at Wesley So tar en klar seier i 2016.

Nå har arrangørene også offentliggjort planene for 2017-utgaven.

  • 19. – 26. juni: Paris Grand Chess Tour: Lyn- og hurtigsjakk. Totalt premiefond: ca 1,275 millioner kroner
  • 26. juni – 3, juli: Your Next Move, Leuven Belgia: Lyn- og hurtigsjakk. Totalt premiefond: ca 1,275 millioner kroner
  • 31. juli – 12. august: Sinquefield Cup, St. Louis USA: Klassisk langsjakk. Totalt premiefond: ca 2,55 millioner kroner
  • 13. – 20. august: St. Louis Rapid: Lyn- og hurtigsjakk. Totalt premiefond: ca 1,275 millioner kroner
  • 29. november – 12. desember: London Chess Classic:  Klassisk langsjakk. Totalt premiefond: ca 2,55 millioner kroner

Den største nyheten er at serien utvides fra fire til fem turneringer, hvorav tre av disse er med kortere betenkningstid. Nyvinningen St. Louis Rapid spilles like etter Sinquefield Cup som lyn- og hurtigsjakk.

Det er seks faste og fire friplasser i lyn- og hurtigturneringene, mens det i de to klassiske turneringene er ni plasser og én friplass. Premiefondet er også betydelig forbedret. Totalt skal det spilles om over ti millioner kroner.

Det endelige feltet blir ikke kjent før etter London Chess Classic, men alt tyder på at Magnus Carlsen er tilbake som en av de faste deltakerne. Carlsen stilte kun i Paris og Leuven og måtte takke nei til London og Sinquefield Cup på grunn av VM-matchen.

Konflikt med VM for landslag

Fra åpningen av Paris Grand Chess Tour 2016. Foto: Lennart Ootes

Fra åpningen av Paris Grand Chess Tour 2016. Foto: Lennart Ootes

Starten på neste års Grand Chess Tour kommer i en allerede hektisk og fullpakket sjakk-kalender. Altibox Norway Chess spilles fra 5. – 17. juni og flere av spillerne må dra rett fra Stavanger for å rekke Paris Grand Chess Tour 19. juni.

De annonserte datoene vil imidlertid føre til at Magnus Carlsen og flere andre toppspillere må gjøre et vanskelig valg i en allerede fullpakket sjakk-kalender.

FIDE offentliggjorde nylig at VM for landslag i Khanty-Mansiysk flyttes fra 15. – 27. mai til 16. – 28. juni. Det betyr at verdensmesteren og flere av de beste trolig må velge om de vil delta i de to første Grand Chess Tour-turneringene eller VM for landslag.

Norge kvalifiserte seg som kjent sensasjonelt til VM etter femteplassen i sjakk-OL i Baku i september og Carlsen er nok svært innstilt på å ta med seg resten av laget for å spille VM-finalen. En mulig løsning er derfor at Carlsen dropper den første turneringen i Paris, før han reiser hjem tidligere fra Khanty-Mansiysk for å spille i Leuven.

– Det er uheldig, men ikke overraskende, sier Grand Chess Tour-sjef Mikhail Khodarkovsky om flytingen av datoene i en kommentar til Matt & Patt.

Khodarkovsky skriver i en e-post at Grand Chess Tour-datoene ble annonsert etter at de nøye hadde analysert kalenderen for å unngå konflikt med andre arrangører.

– Vi fastsatte datoene i respekt for arrangøren i Stavanger, og basert på FIDEs kalender som ble godkjent under FIDEs generalforsamling i Baku. Grand Chess Tour-turneringene arrangeres som annonsert, sier Khodarkovsky.

At personene bak Grand Chess Tour er sterkt kritisk til det sittende regimet i FIDE, er en mindre godt bevart hemmelighet. Garry Kasparov er en av hjernene bak touren, som blant annet ledes av Khodarkovsky, sjef for Kasparov Chess Foundation og sjakklegendens høyre hånd.

Rex Sinquefield i St. Louis og Malcolm Pein i London er dessuten kjent som betydelige FIDE-kritikere.

– Vi hadde ikke blitt informert av andre arrangører om deres planer i 2017 så vi var ikke kjent med andre turneringer, sier Nigel Freeman i FIDE til Matt & Patt.

Team Carlsen har foreløpig ikke kommentert konflikten. Carlsens neste turnering er VM i lyn- og hurtigsjakk i Qatar 26. – 30. desember. Den første langsjakkturneringen etter VM er Tata Steel Chess 13. – 29. januar.

(Besøkt 2 497 ganger, 1 besøk i dag)