Short: – Vinner Magnus, er han på god vei til å bli blant tidenes største

Nigel Short mener Magnus Carlsen vil bli en av tidenes største sjakkspillere om han tar sin tredje VM-tittel. Foto: Yerazik KhachatourianNigel Short thinks Magnus Carlsen will become one of the best players in history if he can capture his third world title. Photo: Yerazik Khachatourian

Den britiske sjakklegenden og tidligere VM-utfordreren tror det blir en tett match i New York, men mener Carlsen vil skrive seg inn i historiebøkene med en ny VM-seier.

av Tarjei J. Svensen

Fredag kl. 20 norsk tid braker VM-matchen mellom vår egen Magnus Carlsen (25) og russeren Sergey Karjakin (26) løs i New York. 12 partier skal gjennomføres i løpet av de nesten tre ukene i et glassbur på Fulton Market ved South Street Seaport på nedre del av Manhattan.

Det spilles om en VM-tittel og drøyt ni millioner kroner, hvor vinneren stikker av med rundt 5,5 millioner av disse.

Onsdag møttes de to motstanderne i New York da de inspiserte spillelokalene, ifølge Aftenposten.

– De to hilste på hverandre, men de snakket ikke sammen, sier manager Espen Agdestein til avisen.

Torsdag ettermiddag norsk tid er det først pressekonferanse med trekning av farger, før den storslagne gallaåpningen skjer ved Plaza Hotel på Fifth Avenue. Der er Entourage-stjernen Adrian Grenier konferansier. Hollywood-stjernene Sienna Miller og Woody Harrelson ventes også å dukke opp.

Short: – Det blir mye tøffere for Magnus

Nigel Short. Foto: Yerazik Khachatourian

Nigel Short. Foto: Yerazik Khachatourian

Carlsen har vunnet fire av de 21 tidligere møtene dem imellom. Karjakin har vunnet én gang, mens 16 partier har endt remis. På FIDEs november-liste er forskjellen 81 ratingpoeng. Hvor stor favoritt er egentlig nordmannen?

– Jeg forventer at Magnus kommer til å vinne, men ikke med noen stor margin. Jeg tipper det blir en knapp seier. Det er mitt tips.

Det sier Nigel Short til Matt & Patt. 51-åringen er den eldste spilleren på listen over verdens 100 beste spiller og er mer kvalifisert til å uttale seg enn de fleste. Han har vært nummer tre på verdensrankingen og i 1993 spilte han VM-match mot Garry Kasparov, en match han tapte 12,5-7,5.

– For å være helt ærlig, så er jeg ikke så veldig spent. Men jeg bør nok være det, for partiene blir interessante og jeg tror det blir en tøff fight.

– Da Magnus spilte VM-match sist, var det interessant å se denne duellen mellom de ulike generasjonene, spesielt i første match mot Anand da Magnus var soleklar favoritt. Nå møter han en på sin egen alder, og det gjør at det blir mye tøffere for ham, tror Short.

– I 2013 dominerte Magnus matchen, mens det i 2014 var mindre klart. Hva slags type match tror du vi får i år?

– Man må se på styrkene til spillerne. Karjakin er teoretisk sterk, han stiller godt forberedt, er tøff og har gode nerver. Det vil være viktig i en slik match. 

Magnus Carlsen i storslag da han tok over kontrollen over datamaskinen under en pressekonferanse i Grenke Chess Classic

Magnus Carlsen i storslag da han tok over kontrollen over datamaskinen under en pressekonferanse i Grenke Chess Classic

Før han legger til:

– Men Magnus er rett og slett en bedre spiller. Det er det absolutt ingen tvil om. Så det er et spørsmål om han får matchen inn i retningen han vil at den skal gå, bort fra Karjakins styrker.

– Vinner Magnus, er han på god vei til å bli en av tidenes største

– Hvis du var en del av Karjakins team, hvilket råd ville du gitt ham?

Den tidligere VM-utfordreren tar betenkningstid, før han svarer.

– Han må nok fokusere på styrkene sine og bare håpe på det beste. Det er nok det jeg ville sagt. Han må håpe på at Magnus sprekker først, ikke at det er noen tegn til at Magnus har en svak personlighet. Det har han ikke. Men hvis Sergey kommer seg et stykke ut i matchen, og de står likt etter åtte eller ti partier, så forbedrer det sjansene hans betraktelig.

– I slike tilfeller kan det gå galt for Magnus. Det er Karjakins beste sjanse etter mitt syn, sier Short, som mener det vil være farlig for russeren å spille for hardt på remis. Han bør satse med de hvite brikkene, sier briten.

– Hvis du skal tippe et sluttresultat?

– Jeg tipper Magnus vinner med et par poeng. Hvis det ender med 6,5-5,5, så blir jeg ikke overrasket. Men det blir nok mange remiser og jeg er alltid interessert i å se åpningene.

– Dersom Carlsen vinner sin tredje match, hvor vil han plasseres i sjakkhistorien da?

– Hvis han vinner denne matchen, mener jeg han er på veldig god vei til å bli en av tidenes største spillere.

– For han er fortsatt bare 25?

– Ja, det store spørsmålet er hva han har oppnådd når han er 35. Han kan ha skaffet seg enda flere VM-titler da – eller ikke.

Karjakin nær ved å bli drept under treningsopphold

Sergey Karjakin. Foto: WORLD CHESS Press Office; Evgeny Pogonin

Sergey Karjakin. Foto: WORLD CHESS Press Office; Evgeny Pogonin

Short er godt kjent med Karjakins styrker og svakheter. I 2005 inviterte han den da 15-årige ukraineren hjem til sitt hus i Hellas for å trene.

– Hvilket inntrykk fikk du av ham da?

– Han var veldig, veldig god, så jeg er ikke overrasket over i det hele tatt at han nå spiller en VM-finale  Han er litt skarpere nå, mer forutsigbar. Magnus er en mye mer allsidig spiller, han kan spille alle typer stillinger. Det er en av styrkene hans. Jeg vil ikke si at Sergey er begrenset, men han er mer begrenset enn Magnus er.

Treningsoppholdet fikk en særdeles brå slutt da Short skulle kjøre Karjakin og moren Tatjana til flyplassen. Der endte de opp i en dramatisk kollisjon med en møtende bil.

– Vi ble nesten drept.  Bilen min ble fullstendig vraket. Det var ganske ubehagelig. Dette var en regntung dag og det var en kvinne som mistet kontrollen over bilen. Hun skled og kom over i vår kjørebane og vi var på vei mot en frontkollisjon, sier Short.

Han rakk så vidt å få bilen over i motsatt kjørebane.

– Om jeg ikke hadde klart det, ville det gått fryktelig ille, sier Short.

Hendelsen og treningsoppholdet ble også omtalt av ChessBase.

Alle partiene i New York starter kl 20.00 norsk tid. VG starter sendingene sine kl 19:00, mens NRK2 begynner kl 19.45.

(Besøkt 2 629 ganger, 1 besøk i dag)