Tisdall ferdig som norsk topp­sjakk­sjef: – Jeg ble trist

Jonathan Tisdall med Torbjørn R. Hansen i Baku. Foto: David LladaJonathan Tisdall med Torbjørn R. Hansen i Baku. Foto: David Llada

Norges sjakkforbund forlenger ikke kontrakten med stormesteren og erstatter ham med et nytt toppsjakkutvalg.

av Tarjei J. Svensen

– Jeg ble trist da jeg hørte det ettersom jeg føler at det er mange pågående spennende prosjekter og fordi det er mye som er oppnådd med veldig små ressurser. Samtidig er det lett å forstå. Til tross for mye oppmerksomhet og suksess, så har forbundet overraskende dårlig økonomi.

Det sier stormester Jonathan Tisdall til Matt & Patt etter at det i dag ble offentliggjort at han ikke får fortsette i stillingen fra og med nyttår.

Sentralstyret i Norges sjakkforbund har derfor vedtatt at det skal opprettes to nye uttaksutvalg, hver med en leder og to øvrige medlemmer. Ett for åpen klasse med Atle Grønn som leder, og ett for damer med Torbjørn R. Hansen som leder.

– Forsøket med toppsjakksjef Tisdall har vært vellykket, og resultatene gode, med 5. plass i OL åpen klasse som desidert høydepunkt. Men økonomien er som kjent stram, og jeg har stor tro på at den nye ordningen vil ta norsk toppsjakk videre til nye gode resultater, uttaler Morten L. Madsen, president i NSF.

Tisdall har vært ansatt i 30 prosents stilling i sjakkforbundet ansvarlig for oppfølgingen av norske elitespillere, planlegging og trening, uttak og kontakt med arrangører. Stillingen har vært finansiert i fellesskap med Ungdommens sjakkforbund.

Det var styret i sistnevnte organisasjon som vedtok at de ikke ønsket å være med på å støtte ordningen.

– Det er ikke helt åpenbart hvilket omfang jobben skal ha og det må man ta hensyn ved om man ønsker at ting skal gå videre. Det er ikke lett med bare noen få frivillige komitémøter i året. På den positive siden, så er det noen glimrende folk involvert i de nye komiteene, sier Tisdall.

Frykter nettverk forsvinner

Jonathan Tisdall med sine siste instrukser til Magnus Carlsen. Foto: Paul Truong/Baku Chess Olympiad

Jonathan Tisdall med sine siste instrukser til Magnus Carlsen. Foto: Paul Truong/Baku Chess Olympiad

Jonathan Tisdall har sittet som toppsjakksjef siden januar 2015 og har brukt mye tid på å skaffe invitasjoner og betingelser til norske spillere i sjakkturneringer i Europa. Slik har han skaffet seg et stort nettverk som han nå frykter kan forsvinne.

– Men det er mange personer involvert i den nye modellen, så hvem vet, kanskje det vil bli flere tilgjengelige ressurser. Vi må sette oss ned og snakke, tenke og velge smarte mål.

– Var du forberedt på at du ville miste jobben?

– Jobben var et toårs eksperiment, så jeg visste hele tiden at dette kunne være et alternativ. Men det at det gikk såpass bra, ga meg et visst rom for optimisme for at det ville fortsette. Når USF valgte å ikke støtte dette videre nylig, så var dette uungåelig. Det var et forutsigbart og konsekvent valg av dem, for USF er i stor grad fokusert på bredde og ikke elite-prosjekter. sier Tisdall.

– Du har sittet i stillingen i to år, hva er du mest stolt av?

– Å klare å motivere så mange med veldig begrensede ressurser. Jeg likte veldig «De tre musketerer»-prosjektet som jeg håper gjennoppstår.

Stormesteren trekker også frem Joachim B. Nilsen (23), som nylig sikret seg IM-tittelen etter tre napp på like mange forsøk. Blant tiltakene Tisdall fikk i stand, var trening med den russiske stormesteren og tidligere europamester Vladimir Potkin, som nå jobber med VM-utfordrer Sergey Karjakin.

– Jeg er veldig fornøyd med den moralske og symbolske økonomiske støtten som er gitt til Joachim B. Nilsen, et typisk eksempel på en spiller som ikke fikk nok anerkjennelse for sin egen innsats tilhørende en aldersgruppe som lett kan bli glemt. Jeg takket ham for rekken med tre napp fordi jeg tror han beviste for en hel aldersgruppe at det er mulig å få ut potensialet sitt med begrensede ressurser, sier Tisdall.

Tisdall sammen med tidligere kvinneverdensmester Yifan Hou og Jon Ludvig Hammer under Norway Chess-kvaliken tidligere i år. Foto: Tarjei J. Svensen

Tisdall sammen med kvinneverdensmester Yifan Hou og Jon Ludvig Hammer under Norway Chess-kvaliken tidligere i år. Foto: Tarjei J. Svensen

Stormesteren trekker også frem Aryan Tari og Frode Urkedal, som har vokst til å bli sterke stormestere.

– Samarbeidet som ble gjort i forbindelse med Norway Chess-kvalifiseringene, ga mye erfaring for Aryan, og kanskje også Jon Ludvig, i tillegg til å skape en del publisitet og sponsorer, sier Tisdall.

Åpen for jobbtilbud

Jonathan Tisdall. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Jonathan Tisdall. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Han ser nå frem mot 2017, der Norge skal delta i VM for landslag etter å ha kvalifisert seg med en historisk sterk 5. plass i Sjakk-OL. Nå er han åpen for jobbtilbud og ber Matt & Patts lesere ta kontakt.

– Lesere må gjerne kontakte meg! De siste to årene har gitt meg mange ideer om sjakktrening og hvordan promotere sjakken, så det er sannsynlig at jeg vil fortsette å være aktive i de kretser om mulig. Kanskje prøver jeg å utnytte tittelen min som FIDE Senior Trainer, en tittel som er ganske eksklusiv. Men hovedsaklig er jeg bare interessert i å finne et nytt og fascinerende deltidsprosjekt, og jeg er åpen for nesten hva som helst, sier Tisdall.

I tillegg til nye uttaksutvalg, opprettes også Toppsjakkutvalget. Dette organet skal løpende behandle toppsjakkrelaterte saker i norsk sjakk.

Var det riktig å avvikle ordningen med toppsjakksjef?

  • Nei, toppsjakksjefen burde ha fått fortsette (78%, 158 Votes)
  • Ja, det er for dyrt og pengene bør brukes annerledes (22%, 45 Votes)

Antall stemmer: 203

Loading ... Loading ...

Oversikt over de nye og eksisterende utvalgene:

Uttak åpen klasse: IM Atle Grønn, OSS (leder); FM Brede Kvisvik, Vålerenga; IM Geir Sune Tallaksen Østmoe, Asker

Uttak dameklasse: GM Torbjørn R Hansen, SK 1911 (leder); Ellen Øen Carlsen, OSS; IM Nicolai Getz, OSS

Uttak USF: FM Lasse Løvik, Stavanger SKU (leder); Anders Hagen, SK1911U; Jon Machlik, Tromsø SKU

Toppsjakkutvalget: IM Atle Grønn, OSS (leder); GM Torbjørn R Hansen, SK 1911; FM Lasse Løvik, Stavanger; GM Simen Agdestein, OSS; Geir Nesheim (sekretær)

Topsjakkrådet t.o.m. 31/12-2016*: Morten L. Madsen, Sotra, president NSF (leder); FM Johannes Kvisla, SK 1911U, leder forbundsstyre USF (nestleder); FM Ole Chr Moen, OSS; FM Petter Fossan, Stavanger; WGM Olga Dolzhikova, OSS; GM Rune Djurhuus, Nordstrand; GM Jonathan Tisdall, toppsjakksjef; Geir Nesheim, gensek NSF/USF (sekretær)

Topsjakkrådet f.o.m. 1/1-2017*: Morten L. Madsen, Sotra, president NSF (leder); FM Johannes Kvisla, SK 1911U, leder forbundsstyre USF (nestleder); FM Ole Chr Moen, OSS; FM Petter Fossan, Stavanger; WGM Olga Dolzhikova, OSS; GM Rune Djurhuus, Nordstrand; IM Atle Grønn, OSS; Geir Nesheim, gensek NSF/USF (sekretær)

* Toppsjakkrådet består av president NSF, leder forbundsstyre USF samt 3-5 personer utpekt av Sentralstyret i NSF og med gensek NSF/USF som sekretær. Dette organet drøfter de langsiktige problemstillingene knyttet til norsk toppsjakk, har vært et rådgivende organ for toppsjakksjefen og vil fortsette som et rådgivende organ for leder av Toppsjakkutvalget. Toppsjakkrådet møtes 2 ganger i året.

(Besøkt 3 278 ganger, 1 besøk i dag)