Dette blir Carlsens første superturnering etter VM-matchen

Magnus Carlsen spiller i Wijk aan Zee for 13. gang. Foto: Maria EmelianovaMagnus Carlsen spiller i Wijk aan Zee for 13. gang. Foto: Maria Emelianova

Deltar for 13. gang siden det internasjonale gjennombruddet i 2004.

av Tarjei J. Svensen

Det må sies å være en mindre godt bevart hemmelighet, men nå er det i det minste bekreftet: Tata Steel Chess, i den lille nederlandske byen Wijk aan Zee, blir Magnus Carlsens første turnering med klassisk betenkningstid etter VM-matchen i New York.

Den prestisjetunge superturneringen arrangeres for 79. gang og er kanskje den sjakklig mest underholdende av dem alle. De 14 deltakerne skal gjennom 13 runder mellom 13.  – 29. januar neste år. Nytt av året er at 5. – og 10. runde spilles på henholdsvis De Kuip arena i Rotterdam og konserthuset i Haarlem.

VM-duellantene barker sammen i november, og slipper ikke unna hverandre i januar heller. Sergey Karjakin er blant de tolv spillerne som arrangøren har offentliggjort.

På plass for tiende gang er dessuten Levon Aronian, rangert som nummer fem i verden og en av fire spillere som har fire triumfer i Wijk aan Zee.

En mann som Carlsen kanskje bør passe seg litt ekstra for, er Wesley So. 23-åringen tok vanvittige 8,5 av 10 på 3. bord da USA vant Sjakk-OL i september. Rett før hadde So takket Gud for seieren i sin første superturnering i Sinqufield Cup i St. Louis.

Anish Giri på pressekonferanse sammen med turneringssjef Jeroen van den Berg. Foto: Tata Steel Chess

Anish Giri på pressekonferanse sammen med turneringssjef Jeroen van den Berg. Foto: Tata Steel Chess

Anish Giri måtte for første gang i karrieren se seg slått av Carlsen i Bilbao i juli, men får muligheten til å revansjere det i sin sjuende start på hjemmebane. Den unge nederlendereren har falt ut av topp 10-listen i verden etter flere svake resultater på sjakkbrettet det siste halvåret. Utenfor sjakkbrettet mens det har gått langt bedre utenfor. I starten av oktober ble 23-åringen far til sønnen Daniel.

De andre deltakerne som er klare er Ian Nepomniachtchi, Pentala Harikrishna, Radoslaw Wojtaszek, Richard Rapport, Wei Yi, Baskaran Adhiban og Loek van Wely. De to siste deltakerne offentliggjøres senere.

Magnus Carlsen fikk sitt store gjennombrudd som 13-åring dan han cruiset gjennom C-gruppen og vant med 10,5 poeng i 2004. Siden den gang har han deltatt hvert eneste år, med unntak av i 2014. Verdensmesteren har vunnet i sine tre siste opptredener i 2013, 2015 og 2016.

– Dette er en turnering det er gøy å vinne. Både på grunn av tradisjonene og fordi det er mange spillere og man trenger en høy score for å vinne. Men selvfølgelig tar jeg så mange rekorder jeg kan, sa Carlsen til Matt & Patt etter triumfen i januar.

25-åringen er sammen med Viswanathan Anand mestvinnende i Wijk aan Zee-historien med fem seire.

Carlsen blir ikke den eneste norske deltakeren som stiller til start i Wijk aan Zee. Aryan Tari er invitert til Challenger-gruppen og blir med det den femte nordmannen som spiller i Wijk aan Zee.

(Besøkt 1 874 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "Dette blir Carlsens første superturnering etter VM-matchen"

  1. Lars Johansen | 28. oktober 2016 på 23:15 |

    Da får vi håpe på god TV-sending, med Lahlum og Hammer i studio 🙂

Stengt for kommentarer.