Atle Grønn tar over Aftenpostens sjakkspalte

Atle Grønn tar over stafettpinnen etter Rune Djurhuus. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.noAtle Grønn had studied the challenger's demeanor carefully. Photo: Rolf Haug/mattogpatt.no

– Jeg kunne ikke se på at spalta ble nedlagt, sier «Sjakken eller livet»-forfatteren. Nå reduserer han stillingen sin på Blinderen for å formidle sjakk hver eneste dag.

av Tarjei J. Svensen

Rune Djurhuus (46) gir seg som sjakkspaltist i Aftenposten etter nesten 12 år. Stormesteren har har skrevet over 4000 spalter siden han tok over for Knut Bøckman i 2005. 31. oktober skriver han sin siste spalte.

– 11 år og ti måneder er veldig lang tid. Det er bare en bijobb og noe jeg har gjort på fritiden, så jeg har tenkt at det får være lenge nok. Det er en tanke som har slått meg siden starten av året, sier Djurhuus til Matt & Patt.

Sjakkspaltene har vært delt mellom Aftenposten og Adresseavisen, men sistnevnte legger ned sin spalte i forbindelse med nedbemanningen. Det gjorde valget enda enklere for Djurhuus.

Aftenposten var også nær ved å legge ned sin spalte på grunn av vanskelighetene i mediebransjen. Da en flintskallet sjakkekspert kom på banen, ble det derimot helomvending.

– Jeg vil gi dette en sjanse og kunne ikke se på at spalta ble nedlagt, sier den nye sjakkspaltisten Atle Grønn (45) til Matt & Patt.

Norges største papiravis har all grunn til å være godt fornøyd med erstatteren. 45-åringen er internasjonal mester og har i en årrekke vært en av Norges fremste sjakkprofiler. Det gjorde at NRK hyret ham inn som ekspert under VM-matchene mot Anand i 2013 og 2014, samt i Sjakk-OL samme år.

I mars ble han valgt til leder av Norges største sjakklubb, Oslo Schakselskap.  I oktober ga Grønn ut boka «Sjakken eller livet», som er rost opp i skyene av et samstemt anmelderkorps.

Nå er han aktuell som forfatter av den populære «Sjakken eller livet» og fikk tilbudet om å overta under lanseringen tidligere i oktober.

– Jeg ser på denne spalta som Norges største og viktigste, og er opptatt av muligheten til å videreføre tradisjonen fra legendariske Knut Bøckman, Rune Djurhuus og andre. Jeg har noen ideer om hvordan en slik spalta kan se ut. Utfordringen, som i boka mi, er å gjøre det smale og interne til noe bredt og universelt. Målet må være  å skrive slik at stadig flere lesere lar seg friste til å ta en kikk på diagrammet og vår lukkede sjakkverden, sier Grønn.

– Spalten leses av forbausende mange

En fornøyd Atle Grønn under boklanseringen. Foto: Rolf Haug (www.haugsbilsalg.no)

En fornøyd Atle Grønn under boklanseringen. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Grønn er kjent for sin ukentlige sjakkspalte for nynorskavisen Dag og Tid, med et opplag på 11.000. Nå får 45-åringen en betydelig større lesermasse.

– Aftenposten har 190.000 abonnenter. Spalten leses av forbausende mange. Det merker jeg på Blindern hvis jeg eller barna mine har hatt et parti i avisa. Det er veldig mange som får med seg selv om de ikke kan sjakk. Så vi snakker om titusener av lesere hver dag. I Bøckmans tid var det omtrent slik at 19 av 20 på et eldresenter på Oslo vest leste sjakkspalta i Aftenposten fordi de «måtte lese Bøckman». De skjønte ikke et kvekk, men likevel …

– Djurhuus har en annen stil, men han har vært mye flinkere enn Bøckman til å inkludere hele sjakkmiljøet i spalta, legger Grønn til.

Han er ivrig etter å rose sin forgjenger.

– Djurhuus har løftet spalten fra en mer intern Oslo-profil til en spalte som dekker hele Norge. Hans konsekvente fokus på norsk sjakk har gjort den til en av sjakk-Norges viktigste arenaer. Jeg er imponert over hvor lenge han har holdt koken og opprettholdt nivået på spalten, sier Grønn.

Rune Djurhuus. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Rune Djurhuus. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Djurhuus: – Fantastisk flott at Atle sa ja

Den avtroppende sjakkspaltisten forteller at responsen fra leserne har vært god, selv om han ikke har hatt så mye plass til disposisjon.

– Jeg har prøvd å lage en rød tråd med å fokusere på at diagrammene skal ha noe interessant i seg samt fokusere på norske spillere. Jeg har nesten ikke hatt noe fra utenlandske spillere, sier stormesteren.

– Hva tenker du om din erstatter?

– Atle var mitt førstevalg. Det er han jeg ønsket skulle ta over. Det var fantastisk flott at Atle sa ja til det. Jeg forventer en oppgradering. Han er en språkets mester. Han beviste med «Sjakken eller livet», som jeg visste fra før, at han kan veldig mye om internasjonal sjakk i tillegg til norsk sjakk. Det blir veldig gøy.

– Hvilke råd har du gitt ham?

– Jeg har gitt ham forhåpentligvis alt som skal til for at han skal være produktiv fra dag én, på det rent tekniske. Jeg overlater til han å finne sin egen stil. Det tror jeg går veldig bra, sier Djurhuus, før han legger til:

– Jeg har overlatt det til ham på et fint tidspunkt. Jeg startet i 2005. Det artigste for meg er å følge Magnus sin ferd fra Smartfish som var den første turneringen. Det første partiet jeg hadde med ham var tapet mot Korchnoi, deretter seieren mot Shirov helt fram til verdensener og verdensmester. Nå er det bare tolv dager til det begynner igjen, så Atle får en skikkelig «flying start» med VM-kampen, avslutter han.

Grønns første sjakkspalte er 1. november.

(Besøkt 3 151 ganger, 1 besøk i dag)

3 kommentarer på "Atle Grønn tar over Aftenpostens sjakkspalte"

  1. Vel blåst til Rune for en særdeles sterkt gjennomført etappe, med smart vinkling av en sjakkspalte i vår tid, synes jeg! Og selvfølgelig både trygt og spennende å overlate pinnen til Atle. Gleder meg fortsatt til også sjakkspalten i Aftenposten hver dag!

  2. Særdeles god nyhet for sjakk-Norge. Atle er konge!

  3. Jeg har flere ganger gitt ros til Rune Djurhuus for enestående publisering. Årsaken har vært at Rune hadde veldig fokus på norske prestasjoner og særlig hva som foregikk blant de yngre. Håper denne trenden fortsetter.

Stengt for kommentarer.