Norsk fiaskostart på Nordisk mesterskap i Finland

Johan Salomon tapte for Martin Percivaldi i 1. runde. Foto: Toivo PudasJohan Salomon tapte for Martin Percivaldi i 1. runde. Foto: Toivo Pudas

Jon Ludvig Hammer og Johan Salomon måtte gi tapt.

av Tarjei J. Svensen

De to norske håpene fikk den verst tenkelige starten på Nordisk mesterskap i Finland i dag.

Både Jon Ludvig Hammer og Johan Salomon tapte sine partier i 1. runde mot lavere ratet motstand.

– De kommer opplagt til å være svært skuffet begge to, sier toppsjakksjef Jonathan Tisdall til Matt & Patt.

Tapene er en strek i regningen for duoen som på forhånd er ventet å kunne kjempe i toppen av mesterskapet. Hammer spiller for sin andre tittel som Nordisk mester, mens Salomon kan bli Norges 14. stormester om han tar minst 6,5 poeng.

SE OGSÅ: Fullstendig rundeoppsett Nordisk mesterskap

nordiskr1

– Hammer spilte fantastisk

Jon Ludvig Hammer fikk en  dårlig start på Nordisk mesterskap med tap for Erik Blomqvist. Foto: Toivo Pudas

Jon Ludvig Hammer fikk en dårlig start på Nordisk mesterskap med tap for Erik Blomqvist. Foto: Toivo Pudas

Jon Ludvig Hammer er turneringens klare favoritt og møtte allerede i dag andrerangerte Erik Blomqvist, den regjerende svenske mesteren, med hvite brikker.

Det var et parti der norgestoeren så ut til å ha god kontroll på frem til han rotet seg bort i sluttspillet.

– Det så ut som han gjennomførte et perfekt Hammer-parti og han presset svart uten noen særlig risiko. Kanskje slappet han for mye av, sier toppsjakksjef Jonathan Tisdall om partiet.

Salomon: – Johan tok for mange sjanser

Fra 1. runde i Finland. Foto: Toivo Pudas

Fra 1. runde i Finland. Foto: Toivo Pudas

Johan Salomon så også ut til å være på høyde med danske Martin Percivaldi med svarte brikker, men så spilte 19-åringen trolig for hardt på vinst.

– Mitt inntrykk er at Johan tok for mange sjanser og ble for ambisiøs og ikke vurderte stillingen objektivt. Det skjer ofte når man jakter stormesternapp. Noen ganger hjelper det å være rolig og la motstanderne gjøre feilene, men det er ikke lett å bedømme i løpet av en turnering, sier Tisdall.

Hammer og Salomon får sjansen til å slå tilbake i 2. runde søndag. Da venter henholdsvis Martin Percivaldi og Bjørn Møller Ochsner.

Nordmennene møtes allerede i 3. runde mandag med Hammer som hvit. Alle rundene starter 14:00 norsk tid.

Det er første gangen siden 2005 at den beste spilleren i de nordiske landene kåres gjennom et eget mesterskap. Siden den gang er mesteren kåret gjennom åpne turneringer som Reykjavik Open og Politiken Cup.

– En tidlig julegave ville vært om Hammer kom inn på riktig spor igjen og at vi fikk en ny norsk stormester. Jeg regner med at Jon Ludvigs deltakelse vil gi positiv innflytelse på Johan, sa toppsjakksjef Jonathan Tisdall til Matt & Patt tidligere i oktober.

SE OGSÅ:

(Besøkt 1 226 ganger, 1 besøk i dag)