Judit Polgar klar som VM-kommentator

Judit Polgar, tidenes beste kvinnelige sjakkspiller. Foto: juditpolgar.comJudit Polgar, tidenes beste kvinnelige sjakkspiller. Foto: juditpolgar.com

Tidenes kvinnelige sjakkspiller skal kommentere Magnus Carlsens VM-match.

av Tarjei J. Svensen

Matt & Patt skrev i går at tidligere TV 2-profil Kaja Snare (26) blir reporter på den internasjonale sendingen under VM-matchen mellom Magnus Carlsen og Sergey Karjakin i New York.

I dag er det klart at Judit Polgar (40) blir en av ekspertkommentatorene i studio. Det har Agon. selskapet som arrangerer sjakk-VM, offentliggjort i dag.

– Magnus Carlsen mot Sergey Karjakin ligger an til å bli en av de mest spennende matchene de siste 100 årene. Agon har investert kraftig for å forvandle dekningen av matchen, med nye innovative løsninger som virtual reality. Jeg er glad for å være en del av det, sier Polgar.

Mens man i Norge kan følge sendingen på statskanalen, vil de internasjonale sendingene streames på nett mot såkalt pay-per-view. Billettene koster ca 122 kroner (15 dollar) for hele matchen. Polgar er ventet å bli en av flere kommentatorer i studio.

– Jeg er henrykt over at Judit skal kommentere VM-matchen. Hun er en av de mest beundrede sjakkommentatorene i verden og samtidig en av de beste sjakkspillerne gjennom tidene, sier Agon-sjef Ilya Merenzon.

Ungarske Judit Polgar er tidenes suverent beste kvinnelige sjakkspiller og ble stormester i en alder av 15 år. I 2005 nådde hun 8. plass på verdensrankingen uansett kjønn. Samme år ble hun den første, og hittil eneste, som har klart å kvalifisere seg for en VM-turnering da hun spilte i San Luis.

Polgar offentliggjorde etter sjakk-OL i Tromsø i 2014 at hun er ferdig som profesjonell sjakkspiller. Hun driver nå Global Chess Festival hjemme i Ungarn, en organisasjon som har som mål å samle sjakkfans fra hele verden og få frem sjakkens mangfold.

Hvem vil du ha som kommentator på den internasjonale sendingen?

  • Peter Svidler (28%, 89 Votes)
  • Jan Gustafsson (17%, 55 Votes)
  • Nigel Short (15%, 47 Votes)
  • Daniel King (15%, 46 Votes)
  • Yasser Seirawan (11%, 34 Votes)
  • Lawrence Trent (5%, 17 Votes)
  • Maurice Ashley (5%, 15 Votes)
  • Andre (3%, 10 Votes)
  • Evgeny Miroshnishenko (1%, 4 Votes)

Antall stemmer: 317

Loading ... Loading ...

Det er NRK på oppdrag fra Agon som produserer den internasjonale sendingen i New York. Ambisjonene er å kunne gi sjakkentusiaster i land som USA, Russland og India de samme gode sjakksendingene man er vant med her hjemme.

Matt & Patt har også skrevet om billettprisene på spillestedet i New York som starter på 600 kroner (75 dollar). Åpningsrunden 11. november koster deg 800 kroner, og dersom du ønsker å være til stede under det 12. – og siste ordinære partiet 26. november, må du ut med hele 1200 kroner (150 dollar).

(Besøkt 2 320 ganger, 1 besøk i dag)