Kaja Snare ferdig i TV 2 – blir Agons sjakk-VM-reporter i New York

Kaja Snare gleder seg til å være reporter under VM-matchen i New York. Foto: Tarjei J. SvensenKaja Snare gleder seg til å være reporter under VM-matchen i New York. Foto: Tarjei J. Svensen

TV 2-profilen blir å se på pc-skjermer over hele verden etter å ha blitt headhuntet til rollen av Agon. – Jeg er helt i ekstase! Det er så gøy!

av Tarjei J. Svensen

Kaja Snare (26) er et kjent ansikt for de fleste norske sjakkentusiaster. De siste to årene har hun blant annet jobbet som reporter og programleder på TV 2 Sportskanalens sjakksendinger.

Matt & Patt kan i dag avsløre at Snare er ferdig i TV 2 som følge av de mange kuttene i selskapet. Arbeidsløs blir hun imidlertid ikke.

Nå er det klart at Agon, selskapet som arrangerer sjakk-VM, henter 26-åringen inn til de internasjonale sendingene i New York i november. De ventes å bli sett av et ukjent antall sjakkfans fra hele verden.

Programleder Kaja Marie Snare i TV 2s sjakkstudio sammen med Lars Monsen. Foto: Tarjei J. Svensen

Programleder Kaja Marie Snare i TV 2s sjakkstudio sammen med Lars Monsen. Foto: Tarjei J. Svensen

Nyheten vil nok glede mange norske sjakkfans. Som programleder og reporter for TV 2s sjakksendinger, har hun fått svært gode tilbakemeldinger fra seerne på sosiale medier.

– Jeg er helt i ekstase! Det er så gøy! Det er en helt ny utfordring for meg, sier den entusiastiske 26-åringen til Matt & Patt.

En av mange som hyllet Snare for innsatsen under de daglige sendingene med Magnus Carlsen fra Karl Johans gate i fjor, var tidligere NRK-ekspert Atle Grønn som kalte henne «utrolig imponerende».

– Kaja er utrolig imponerende! Hun stiller presise spørsmål som er elevant og alle kan forstå. Også når hun skal diskutere viktigheten av åpningsteori, så er hun veldig god, sa Grønn til Matt & Patt.

Det er Agon-sjef Ilya Merenzon enig i. Russeren ble kjent med Snare under VM-matchen i Sotsji i 2014, da hun var utsendt reporter fra TV 2.

Han sparer ikke på superlativene og beskriver Snare som «en reporter i verdensklasse» som «snakker perfekt engelsk».

– Vi har fulgt henne i aksjon og det er tydelig at hun kan sjakk. Hun kjenner verdensmesteren personlig og er flink til å få spillerne til å vise en mer personlig side av seg selv. Hun er heller ikke redd for å stille vanskelige spørsmål samtidig som hun bevarer en god dialog. Hun er en veldig dyktig journalist og passer perfekt til å hjelpe oss med det vi anser som målet – å gjøre sjakk interessant for et bredere og større publikum, sier Merenzon.

Ble headhuntet av Agon

Kaja Snare under EnterCard Chess Qualifier i fjor, der hun var programleder sammen med Magnus Carlsen. Foto: Linnea Syversen.

Kaja Snare under EnterCard Chess Qualifier i fjor, der hun var programleder sammen med Magnus Carlsen. Foto: Linnea Syversen.

Matt & Patt har lenge vært kjent med at Agon-sjef Ilya Merenzon har forsøkt å hente Snare som reporter og programleder under de internasjonale sendingene. I forkant av Kandidatturneringen i Moskva i mars sto jobben i TV 2 i veien. Det siste er ikke lenger et hinder.

– Det løste seg ganske greit nå siden jeg slutter i TV 2. Da tok jeg kontakt med Ilya igjen og sa at jeg har kjempelyst til å jobbe med det. Han ble glad og vi kom til enighet, sier Snare.

26-åringen skal i all hovedsak jobbe som reporter på spillestedet i Fulton Market ved South Street Seaport. Det betyr intervjuer med spillere, eksperter og publikum samt å bidra i studio. I tillegg blir hun ansvarlig i sosiale medier. Merenzon sier til Matt & Patt at ambisjonene er høye og at de henter inn programledere og eksperter fra hele verden.

Det er NRK som er fått oppdraget med å produsere de internasjonale sendingene i New York. Statskanalen har vunnet flere priser for sine sjakksendinger, blant annet av verdenssjakkforbundet FIDE etter Tromsø-OL i 2014.

Produsent Reidar Stjernen fikk dessuten Norges Sjakkforbunds hederstegn i gull etter VM-sendingene i Berlin i 2015. Ambisjonene denne gangen er å kunne gi sjakkentusiaster i land som USA, Russland og India de samme gode sjakksendingene man er vant med her hjemme.

– Blir en kjempeutfordring

TV 2s sjakksending under Norway Chess, her med Lahlum, Ellen Carlsen og Erle Marki Hansen. Foto: Tarjei J. Svensen

TV 2s sjakksending under Norway Chess, her med Kaja Snare, Hans Olav Lahlum, Ellen Carlsen og Erle Marki Hansen. Foto: Tarjei J. Svensen

– Det er helt absurd at jeg begynte å jobbe med sjakk for bare to år siden. Jeg ble litt kastet inn i det. Nå får jeg mulighet til å jobbe i en så stor produksjon i et VM. Jeg gleder meg så mye. Det blir en kjempeutfordring siden vi skal nå et nytt publikum som ikke har den fordelen vi har med Magnus Carlsen, sier Snare.

Selv er hun som norsk ikke redd for at hun ikke skal klare å holde seg nøytral.

– Er det en ting vi journalister er trent i, så er det å være objektive. Det er ikke først og fremst Magnus som gjør denne VM-matchen spesiell. Det er alt som foregår rundt. Endelig er Russland tilbake og skal kjempe om å vinne VM-tittelen tilbake – i New York hvor Bobby Fischer vokste opp.

– Endelig satses det mot hele verden. Det blir et show. Vi vet jo så lite om hva Karjakin kan og hva han har fått til, og han har et enormt team rundt seg. Og Magnus som nå møter en helt ny motstander. Dette er ikke «heia Magnus!», det er «heia VM!», sier Snare.

Snare reiser til New York 7. november, fire dager før det første partiet starter.

– Jeg håper det blir mange runder, avslutter Snare.

(Besøkt 14 765 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "Kaja Snare ferdig i TV 2 – blir Agons sjakk-VM-reporter i New York"

  1. Objectiveval | 19. oktober 2016 på 22:19 |

    It’s amazing how «journalists» think they can be objective when there’s no way they can be. (Great for her though, I would’ve accepted the position too…)

Stengt for kommentarer.