Et urettferdig system

Tromsø Sjakklubb i Eliteserien forrige sesong. Foto: Tarjei J. SvensenTromsø Sjakklubb i Eliteserien forrige sesong. Foto: Tarjei J. Svensen

Pressemelding fra Tromsø sjakklubb (16. oktober 2016).

LES OGSÅ: Tromsø sjakklubb trekker seg fra Eliteserien
L
ES OGSÅ: – Uakseptabel vending i Eliteserien

Tromsø Sjakklubb ble i styremøte 13. oktober dessverre nødt til å trekke laget fra eliteserien 2016/2017. Bakgrunnen er følgende:

Leder i Tromsø sjakklubb, Jan Sigmund Berglund. Foto: Tarjei J. Svensen

Leder i Tromsø sjakklubb, Jan Sigmund Berglund. Foto: Tarjei J. Svensen

Hjelp, billetter til 1500 kroner finnes ikke!

25. september gjorde vi et forsøk på å bestille flybilletter til første eliteseriehelg – for vårt vedkommende i Bergen. Det viste seg da å være umulig å bestille flybilletter innenfor den refusjonssatsen som Norges Sjakkforbunds sentralstyre har vedtatt. NSF ble varslet om dette samme dag. Norges Sjakkforbund kunne dessverre ikke kompensere for dette, selv om de doblet den vedtatte satsen.

Budsjett med 23-25.000 kroner i minus

Etter at Tromsø sjekket billettpriser for hele sesongen og laget et budsjett over forventede reiseutgifter, minus refusjon vedtatt av NSF, lyser alle tall knall-rødt imot oss. Vi måtte forvente å ha reiseutgifter kommende sesong på ca. 23-25.000 kroner som NSF ikke dekket. Alle helger ville vi gå tusenvis av kroner i minus.

I 2014/2015 gikk Tromsø ca. 10.000 kroner i minus på reisingen.
I 2015/2016 ble underskuddet enda større; ca. 21.000 kroner

I følge NSF har de ikke økonomi til å imøtekomme Tromsøs ønske om å ikke bli skadelidende, og må også holde seg innenfor de vedtatte budsjetter.

Internett?

Tromsø Sjakklubb foreslo derfor å spille via Internett som en alternativ løsning til å trekke seg – noe som ville være betydelig billigere, og faktisk veldig økonomisk gunstig for både NSF og Tromsø. Heller ikke dette kunne NSF gå med på, fordi slike partier ikke kan rates eller telle med i forhold til tittelkvalifisering.

Hjemmelagene har alt for store fordeler

Faktum er dessverre at Tromsø Sjakklubb rett og slett ikke råd til å fortsette med å subsidiere klubbene som år etter år kun har hjemmekamper og ingen reiseutgifter. Prinsipielt ønsker vi også å si at nok er nok – urettferdigheten må ta slutt. Det er vårt ønske at Osloklubbene og NSF vil være med på et rettferdig system som heter reisefordeling i framtiden, og i praksis betyr at klubbene som deltar har like reise- og oppholdsutgifter.

Høringen

Tromsø Sjakklubb blir kritisert av NSF for å ikke ha svart på høringen som ble sendt ut i april, men på dette tidspunktet visste ikke vi at Bergen skulle bli «trukket» ut som hjemmelag, og selvsagt ikke at Tromsø skulle være det laget som nok en gang skulle reise den lange og kostbare veien dit – via Oslo selvsagt. Kanskje er det godt mulig å reise for 1500 kroner fra Oslo til Bergen, og i så fall burde jo det åpenbare valget være å sende et av lagene derfra dit.

Andre momenter å tenke på:

«Trekningen»

Vi stiller også først spørsmålstegn ved at Bergen er «trukket» ut som det laget som skal få hjemmekamper en helg, og deretter til at Tromsø blir «trukket» ut til å bli det laget som skal spille i Bergen for andre gang – av to mulige. En reise som tar minst 3,5 timer hver vei. Og som vi erfarte når billetter skulle bestilles – en kostbar ekstrabelastning på nesten 10.000 kroner.
Sannsynligheten for at kombinasjonen skal gå inn to ganger er vel så liten at jeg tror vi kan fastslå at det ikke var en reel trekning.

Tre tapte arbeidsdager for 6-8 spillere tre helger

For å kunne delta i Eliteserien må spillerne på Tromsø, som er evig bortelag, alltid ta seg fri fra jobb/studier hele fredagen. I tillegg må de regne med å komme hjem klokken 24.00 på søndagskvelden. En slik ulempe er lettere å bære hvis man ikke i tillegg må betale mer enn de andre lagene.

Reserve ved sykdom

Vi ønsker også at Tromsø og de andre tilreisende lagene skal ha samme muligheter til å stille med en innhopper ved sykdom som de lagene som har hjemmekamp. Reglene slik de er i dag tvinger oss til å spille med denne reserven for at denne skal kunne dekkes av refunderingsordninga til NSF. Det ønsker vi endret slik at vi kan ha med en ikke-spillende reserve. Altså en virkelig reserve.

Tromsø er altså ute, og vi beklager dette veldig

Vår sorti i årets eliteserie er dessverre et endelig faktum, og dermed må vi bare skuffe alle våre unge lovende talenter her i Tromsø som kunne fått en spennende utfordring denne sesongen, og alle dere andre som så fram til å heie på Tromsø i nok en sesong i Eliteserien. Så nok en gang – beklager.

På vegne av styret i Tromsø Sjakklubb,
Jan S. Berglund, leder

(Besøkt 1 479 ganger, 1 besøk i dag)