Fire nordmenn gikk ubeseiret gjennom 12 partier i Sverige

Jon Ludvig Hammer, Aryan Tari, Frode Urkedal og Johan-Sebastian Christiansen spiller i svensk sjakkliga. Alle foto: Lars OA. HedlundJon Ludvig Hammer, Aryan Tari, Frode Urkedal og Johan-Sebastian Christiansen spiller i svensk sjakkliga. Alle foto: Lars OA. Hedlund

Se de norske høydepunktene fra Allsvenskan.

av Tarjei J. Svensen

Den svenske Eliteserien i sjakk ble satt i gang i Växjö denne helgen, to uker før det braker løs her hjemme. Allsvenskan er omtrent på nivå med den norske toppserien og spilles også med ti lag og ni runder. Svensk eliteserie spilles over åtte bord, mot seks i Norge.

Regjerende seriemester SK Rockaden har Jon Ludvig Hammer som ankermann i tillegg til svensk mester Erik Blomqvist. Det er imidlertid Team Viking med blant andre norgesvenn og OSS-spiller Emanuel Berg samt Evgenij Agrest som er seriens førsterangerte.

Blant utfordrerne er Lunds ASK med fire stormestere, blant dem vår egen Aryan Tari på førstebord. En annen gullkandidat er Malmö AS med verdensstjernene Baadur Jobava fra Georgia og Georg Meier fra Tyskland, samt den tidligere legenden Ulf Andersson.

allsvenskanFrode UrkedalFarsta SK er ikke blant favorittene, men kan også bite fra seg når som helst. I tillegg er det også verdt å nevne Johan-Sebastian Christiansen som spiller for Växjö i Superettan, divisjonen under Allsvenskan.

Og det må sies å ha vært en svært god start for de fire norske toppspillerne den første helgen. På 12 partier ble det faktisk ikke et eneste tap.

SE OGSÅ: Resultater fra Allsvenskan

SK Rockaden og Lunds ASK er i delt ledelse etter første helg med tre matchseire og 15,5 individuelle poeng hver. Her gjorde Hammer jobben sin med 2,5 poeng av tre som ankermann for Rockaden. Scoren er omtrent som forventet i forhold til motstanden.

I 1. runde fikk 26-åringen inn følgende brutale avslutning mot en svensk internasjonal mester:

Hammer måtte ta til takke med remis mot Anders Bäcklund (2314) i 2. runde, men fikk kjempet seg til seier over Christian Jepson i 3. runde søndag:

Hammers seier var viktig, for det sørget for at Rockaden tok en knapp 4,5-3,5-seier over Limhamn SK

17-årige Aryan Tari var ikke fornøyd med sine to remiser og én seier mot betydelig lavere ratet motstand. Det fører til en liten ratingnedgang, men tabelledelsen er en liten trøst.

Langt mer fornøyd er nok Frode Urkedal, som med to remiser og én seier gjorde det bra for Farsta. Etter remiser mot Axel Smith og Georg Meier, slo 1911-spilleren til med seier i 3. runde over den danske stormesteren Allan Stig Rasmussen.

Selv om Urkedal gjorde jobben sin, gikk det mindre bra for Farsta. Laget klarte bare å skrape sammen ett poeng på de tre matchene og ligger på 8. plass etter den første av tre helger.

Av de norske spillerne, er det nok Johan-Sebastian Christiansen som kan smile bredest. 18-åringen vant alle sine tre partier for Växjö i Superettan.

Det gikk imidlertid ikke på skinner hele veien. Som så ofte før, var Christiansen i store problemer og burde nok tapt, som i dette partiet i 1. runde fredag.

Det gikk likevel ikke fullt så bra for Växjö, som tapte alle sine tre kamper og ligger på en foreløpig 10. plass etter tre runder.

Vi tar også med Baadur Jobavas flotte avslutning mot Sveriges Thomas Ernst:

De neste rundene i Allsvenskan spilles på nyåret.

(Besøkt 1 441 ganger, 1 besøk i dag)