Uakseptabel vending i Eliteserien i sjakk

Lars Magne Andreassen vil ha spleiseordning mellom de ni andre lagene. Foto: Tarjei J. Svensen/PrivatLars Magne Andreassen vil ha spleiseordning mellom de ni andre lagene. Foto: Tarjei J. Svensen/Privat

Her er et forslag til løsning.

av Lars Magne Andreassen
Lars Magne Andreassen. Foto: Privat

Lars Magne Andreassen. Foto: Privat

(DEBATT) Tromsø SK har trukket seg fra deltakelse i årets eliteserie i sjakk. Årsaken er at refusjonssatsene medfører at klubben får uforholdsmessige store kostnader sammenlignet med enkelte andre klubber. Tromsø SK har ikke innen fristene, besvart henvendelser fra forbundet om regler og oppsett for eliteserien, og har på den måten indirekte godtatt betingelsene om satsene for reiserefusjon (1500 kr, pr. spiller pr. helg. Dette forutsetter kjøp av billetter lang tid i forveien. Å kjøpe ny og dyrere billett til reserver pga sykdom dekkes ikke).

Klubben sier at de ikke var klar over de reelle flyprisene og svarte derfor ikke på forslaget. Tromsø SK har beregnet at de vil dekke ca. kr. 25 000 av egen lomme sesongen 2016/2017. I tilleg kommer reiser til og fra flyplasser, frikjøp en arbeidsdag hver spillehelg for å reise sørover m.m..

Sentralstyret har besluttet at de ikke kan spille kampene via internett som Tromsø SK foreslo. Argumentet er saklig fordi «Dersom alle kampene til Tromsø skulle blitt spilt på nett, ville Eliteserien 2016/2017 ikke vært tittelkvalifiserende for noen spillere. Dette ville gjort den mindre attraktiv for spillere som jakter tittelnapp, både norske og utenlandske. Sentralstyret har vært enstemmig i sin beslutning».

Til gjengjeld lar man en usportslig ordning fortsette som gjør eliteserien mindre attraktiv for alle andre sjakklubber enn de som slipper å reise og betale av egen lomme.

Skandalen består ikke av at noen regler er brutt, det skal de ha, men fordi en åpenbar økonomisk og dermed usportslig forskjellsbehandling eksisterer i det store og hele. Hvorfor er ikke dette ryddet opp i av «kongressen» for lenge siden? De kr. 25 000 en del andre lag «sparer», kan de bruke på å leie inn sterke utenlandske stormestre.

Sentralstyret har ikke funnet økonomiske muligheter til å avhjelpe situasjonen og tilbyr eliteserieplassen til Sotra, fulgt av Trondheim, Levanger og Alta.

Siden NSF ikke evner å løse situasjonen er mitt forslag at løsningen ordnes utenfor NSF, av sjakklubbene selv:

Sjakklubbene Sotra, Trondheim, Levanger og Alta bør takke nei til plassen i eliteserien etterhvert som de blir tilbudt denne (urettferdigheten gjelder også dere), med den begrunnelsen at Tromsø bør ha plassen.

De 8 øvrige klubbene i årets eliteserie: SK 96, Stavanger, Bergens OSS, Asker, SK 1911, Black Knights, Vålerenga og Nordstrand innfører en egen økonomisk spleiseordning utenfor NSFs regi (som vedtas som nye rettferdige regler av kongressen neste gang) hvor klubbenes reelle utgifter (inkludert NSFS refusjoner) legges i en-1- pott og deles på 9. Alle klubbene betaler dermed like mye for å delta. Det burde være minstekrav til klubbene som slipper å reise.

Bør de andre eliteserieklubbene bidra med en spleiseordning slik Andreassen foreslår?

  • Ja, det er viktig å ha med Tromsø i Eliteserien (63%, 171 Votes)
  • Nei, det er ikke riktig at andre klubber skal bidra (25%, 68 Votes)
  • Ja, men det bør gjøres på en litt annen måte enn foreslått (12%, 34 Votes)

Antall stemmer: 273

Loading ... Loading ...

Saken er mest prinsipiell. At Tromsø burde svart for seg innen tidsfristene er åpenbart. At forbundet skjuler seg bak dette og kongressvedtak, for å ikke endre urettferdige regler er en annen sak. Dette er ikke måten å takke en sjakklubb som på få år har arrangert Sjakk OL og NM. Når NSF ikke ordner opp ber jeg om at sjakklubbene gjør det for dem, i solidaritetens navn. At det koster for klubbene å spille i eliteserien er selvsagt, men kostnadene for å delta på like vilkår bør være rettferdig fordelt.

(Besøkt 2 354 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "Uakseptabel vending i Eliteserien i sjakk"

  1. Reisefordeling har jo funka fint i mange andre sammenhenger så hvorfor ikke her også?

Stengt for kommentarer.