Omstridt VM-forslag nedstemt

Magnus Carlsen var ingen fan av forslaget til Andrei Filatov. Foto: David Llada/Eteri KublashviliMagnus Carlsen var ingen fan av forslaget til Andrei Filatov. Foto: David Llada/Eteri Kublashvili

Saken ble avgjort på ett minutt.

av Tarjei J. Svensen

Andrei Filatov, milliardær og president i det russiske sjakkforbundet, fikk sjakkverdenen til å steile.

Forslaget om at hvem som helst kunne utfordre verdensmesteren til match bare de kunne bla opp det nødvendige premiefondet, ble møtt med massiv motstand blant verdens toppspillere, inkludert Magnus Carlsen selv.

– På generelt grunnlag er jeg for VM-matcher, eller turneringer, som er demokratisk. Dette forslaget fører til et system som er langt fra dette, sa verdensmesteren til Matt & Patt.

Og Carlsen ble hørt. I dag ble forslaget ettertrykkelig nedstemt på FIDEs kongress i Baku. Ideen slo så dårlig an blant sjakkforbundenes delegater at det ikke en gang ble debattert.

I tillegg til Russland var det kun én delegat som ga støtte til forslaget. Det hele skal ha vært over på ett minutt.

– Vi er veldig fornøyd med beslutningen, noe som innebærer at sportslige kriterier skal legges til grunn, ikke størrelsen på lommeboken. Ekstra gledelig var det at FIDE sitt Presidential Board gav en sterk anbefaling før avstemming om å ikke godkjenne Russlands forslag. Det indikerer et sunnhetstegn i organisasjonen, sier president i Norges Sjakkforbund Morten L. Madsen til Matt & Patt.

Fra FIDEs kongress i går. Foto: Maria Emelianova

Fra FIDEs kongress i går. Foto: Maria Emelianova

Nedstemmingen kommer kanskje ikke som noen stor overraskelse, men Association of Chess Professionals, spillernes egen fagforening, har reagert kraftig og mobilisert ved hjelp av en underskriftskampanje.

Over 1200 skrev under, blant disse flere profilerte stormestere.

Kongressen fortsetter frem til onsdag. Tidligere under kongressen har det bulgarske sjakkforbundet blitt utestengt fra FIDE som følge av det Ethics Commission mener er en ugyldig suspensjon av tre spillere.

Bulgaria har fått én måned på seg til å oppheve suspensjonen.

MATT & PATT OM SJAKK-OL:
SE OGSÅ:
(Besøkt 1 965 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "Omstridt VM-forslag nedstemt"

  1. Øyvind J. Karstad | 25. september 2016 på 01:13 |

    «Det indikerer et sunnhetstegn i organisasjonen»

    De er det tilsynelatende langt i mellom, så verdt å merke seg…

Stengt for kommentarer.