Laget Norge må slå for å ta sensasjonell OL-medalje: – Det vil være tidenes største prestasjon

India: Fra venstre Pentaela Harikrishna, Baskaran Adhiban, S.P Sethuraman, Vidit Gujrathi og kaptein R.B Ramesh. Foto: Paul TruongIndia: Fra venstre Pentaela Harikrishna, Baskaran Adhiban, S.P Sethuraman, Vidit Gujrathi og kaptein R.B Ramesh. Foto: Paul Truong

Norge er én match unna historisk sterk OL-prestasjon. Men først må sterke India beseires.

av Tarjei J. Svensen

Norge feide over Iran med sifrene 3,5-0,5 i 10. – og nest siste runde mandag. Norge er med det på en strålende 6. plass dagen før det hele skal avgjøres i Baku. Bak på tabellen er store sjakknasjoner som Georgia, Ungarn, Frankrike, Polen, Aserbadsjan og Kina.

Nå er det klart at de norske sjakkstjernene skal i gigantmøte med India i siste runde.

italiaIndia er rangert som nummer ni, tre plasser foran Norge, og har et jevnt og ungt lag som toppes av lagets eldstemann Pentaela Harikrishna (30), rangert som nummer 15 i verden. Baskaran Adhiban på 2. bord er 24 år, Vidit Santosh Gujrathi er 21 år, mens 4. bord S.P Sethuraman er 23 år.

Indias sjakklegende Viswanathan Anand har ikke spilt for landet siden 2006.

SE OGSÅ: Alle Indias resultater i OL

De tre første kan se tilbake på en knallsterk prestasjon i Baku. Harikrishna slo Sergey Karjakin i siste runde og kjemper med Magnus Carlsen om å ta sølvmedalje på 1. bord. Der er Baadur Jobava trolig sikret gullmedalje.

Agdestein: – Seier vil være tidenes største prestasjon

OL-veteran Simen Agdestein ser positivt på Norges sjanser til tross for at oppgaven mildt sagt er formidabel.

Simen Agdestein. Foto: Tarjei J. Svensen

Simen Agdestein. Foto: Tarjei J. Svensen

– Jeg tror våre sjanser er bra. Det er 50-50 på om vi kan vinne, sier Agdestein til Matt & Patt.

Magnus Carlsen må spille med svarte brikker mot Harikrishna, men til gjengjeld får formsvake Jon Ludvig Hammer starte med hvit mot Adhiban.

– Vi er favoritter på første bord selvfølgelig. Så får vi se om Jon Ludvig klarer å skjerpe seg litt. Han burde ikke tape nødvendigvis, særlig ikke med hvit.

– Hvilken betydning har det at Magnus er hvit og Jon Ludvig svart?

– Det passer bra for Jon Ludvig. Han kan ikke tape med hvit. Det blir veldig dumt og det bør han ikke gjøre. Han er ikke en dårlig spiller selv om han har gjort det dårlig akkurat nå, påpeker Agdestein.

49-åringen, som fortsatt er i Bulgaria med sine NTG-elever, har fulgt det norske laget med argusøyne og er imponert over hva gutta har prestert i Baku.

Resultatliste før siste runde.

Resultatliste før siste runde.

– Aryan og Frode spiller som en fryd begge to. De er i siget og er unge og sikkert ikke slitne. De gjør det kjempebra og det er veldig hyggelig å se at de er så solide. Og Magnus ikke minst, som faktisk holder ratingen sin. Det er imponerende i en sånn setting.

Agdestein forteller om et helt spesielt press i Sjakk-OL og at det er ungdommelig energi og ikke nødvendigvis rutine som er avgjørende. Selv var det blant årsakene til at han valgte å takke nei til landslagsplassen.

– Jeg har spilt elendig i de siste olympiadene, så det passer bra med ungdommen nå.

Det er USA og Ukraina som leder med 18 poeng før siste runde. Russland har fortsatt sjanser til gull med sine 16 poeng, men de må slå Italia samtidig som de er avhengig av at de to ledende lagene begge taper for henholdsvis Canada og Slovenia.

Dersom Norge slår India, samtidig som USA vinner over Canada og Russland taper for Italia, så vil Norge ta en sensasjonell bronseplass.

– Det vil være fantastisk. Tidenes største, ingen tvil, er Simen Agdesteins kommentar på hvor stor den prestasjonen vil være.

– Det er virkelig bra. Det som også er bra, er at det ikke bare er Magnus men også Frode og Aryan som presterer. Det er på tide synes jeg.

Tisdall: – Veldig inspirerende

Jonathan Tisdall med argusøyne under Norge-Iran. Foto: Paul Truong

Jonathan Tisdall med argusøyne under Norge-Iran. Foto: Paul Truong

Toppsjakksjef og lagkaptein Jonathan Tisdall har akkurat vært i en middag sammen resten av det norske laget og president i Norges Sjakkforbund Morten L. Madsen da Matt & Patt snakker med ham. Spillerne har ellers slappet av etter partiene og fått hjelp til forberedelser av verdensmesteren.

– India er favoritter, spesielt med hvit på førstebord. Men hvis Jon Ludvig endelig kan bryte statistikken og spille på sitt beste den dagen …

– Hvordan er stemningen og humøret i laget nå?

– Humøret er bra. Mange har en god score mot sine forventede motstandere. Vi forventet en vanskelig motstander.

Tror du Norge slår India?

  • Ja, Norge vinner (37%, 83 Votes)
  • Nei, India vinner (37%, 83 Votes)
  • Det blir uavgjort (26%, 57 Votes)

Antall stemmer: 223

Loading ... Loading ...

Den blide norskamerikaneren med den lett gjenkjennelige hatten forteller selv at han er rolig, men likevel nervøs siden han selv ikke kan gjøre så mye for å påvirke resultatene.

– Vi har ikke noe press på oss, og det er virkelig bra. Endelig har vi fått inn et veldig godt resultat, selv uten å være i toppform.

– Det er veldig inspirerende, avslutter Tisdall, som har kontrakt som toppsjakksjef med Norges Sjakkforbund ut 2016.

NB! Siste runde i Baku begynner klokken 9, tre timer tidligere enn vanlig.

MATT & PATT OM SJAKK-OL:
SE OGSÅ:
(Besøkt 1 860 ganger, 1 besøk i dag)