Knusende norsk OL-seier: – Nå har vi sjansen til noe helt spesielt

Iran ble ingen match for Norge i 10. runde av Sjakk-OL. Foto: Morten L. MadsenIran ble ingen match for Norge i 10. runde av Sjakk-OL. Foto: Morten L. Madsen

(Norge-Iran 3,5-0,5): Det unge superlaget Iran var ingen match for Norge. Nå nærmer vi oss tidenes norske sluttresultat i Baku.

av Tarjei J. Svensen

– Jeg tror vi har sikret en god prestasjon og et godt resultat. Nå har vi sjansen til noe helt spesielt.

Det sier toppsjakksjef og lagkaptein Jonathan Tisdall etter en overbevisende seier over Iran i dag. Allerede innen tre spilletimer, var det klart hvem som ville ta med seg alle lagpoengene i 10. – og nest siste runde av Sjakk-OL. Tirsdag morgen skal det hele avgjøres.

norge-iran2

Magnus Carlsen åpnet ballet med å kjøre over Irans beste sjakkspiller Ehsan Ghaem Maghami. Partiet var over etter bare 29 trekk og 2,5 timers spill.

Kort tid etter tok også Frode Urkedal og Aryan Tari med seg helpoenget mot de unge talentene Alireza Firouzja (13) og Shahin Lorparizangeneh (17).

Marerittet ser derimot ikke ut til å være helt over for Jon Ludvig Hammer. Norgestoeren måtte lenge slite med Irans 16-årige stjerneskudd Parham Magshoodloo, men reddet remisen etter like over fire timers spill.

– Jeg er fornøyd med alle spillerne på en dag som dette. Jeg kunne se at Magnus var sliten og alle spilte hardt på vinst selv om vi ikke fikk mye ut av åpningene, sier Tisdall.

Jonathan Tisdall med argusøyne under Norge-Iran. Foto: Paul Truong

Jonathan Tisdall med argusøyne under Norge-Iran. Foto: Paul Truong

– Jon Ludvig var solid i dag, men endte opp i unødvendig trøbbel som han klarte å holde til remis.

Uansett betyr det en svært overbevisende seier over et ungt iransk lag som hittil har prestert langt over forventet. I runden før beseiret de England uten å tape et eneste parti i matchen.

– Jeg forventet ikke et slikt resultat. Vi klarte det ved hjalp av taktiske kølleslag på tre brett, kommenterer Tisdall.

Carlsen kjemper for OL-medalje

Ehsan Ghaem Maghami gikk rett ned mot Magnus Carlsen på 1. bord. Foto: Maria Emelianova

Ehsan Ghaem Maghami gikk rett ned mot Magnus Carlsen på 1. bord. Foto: Maria Emelianova

Igjen var det Magnus Carlsen som var først ferdig. Verdensmesteren viste muskler og kjørte over 33-åringen med dampveivals etter at 33-åringen spilte slapt i åpningen. Etter bare 29 trekk var det slutt.

Det er Carlsens femte seier i Baku og han kjemper nå for medalje på første bord. Gull, sølv og bronse gis til de spillerne med høyest ratingprestasjon.

Frode Urkedal i aksjon i dag. Foto: Morten L. Madsen

Frode Urkedal i aksjon i dag. Foto: Morten L. Madsen

Kort tid etter at Carlsen hadde sikret seieren, var det Frode Urkedals tur.

1911-spilleren straffet OLs yngste spiller Alireza Firouzjas (13) bukk i det 23. trekk, og sluttspillet med to bønder over var lett vunnet.

Aryan Tari. Foto: Morten L. Madsen

Aryan Tari. Foto: Morten L. Madsen

Aryan Tari har foreldre med bakgrunn i Iran og kjenner spillerne på det iranske laget godt. Kanskje hjalp det i forberdelsene, for 17-åringen vant et overbevisende parti mot Shahin Lorparizangeneh

– Aryan har spilt veldig praktisk og raskt og han gjør mest mulig ut av sjansene sine, kommenter Tisdall.

Dagens match mot Iran var ventet å bli tøff. Laget, som er rangert som nummer 48, spiller med fire av fem spillere under 17 år.

– Det blir spennende. Veldig interessant. Det er et veldig ungt lag. De er veldig underratede og veldig farlige, sa lagkaptein og toppsjakksjef Jonathan Tisdall da oppsettet var klart.

Førstebordsspiller Ehsan Ghaem Maghami (33) har vært landets beste spiller i 15 år allerede, mens 16-årige Parham Maghsoodloo (2566) har skutt fart som en rakett de siste tiden. Tredjebordsspiller Shahin Lorparizangeneh (2478) er bare 17 år. Begge de to sistnevnte har allerede sikret seg stormesternapp.

På 4. bord har laget OLs yngste spiller Alireza Firouzja, som ble iransk mester som 12-åring tidligere i år. I dag kom de likevel til kort.

Kjemper for tidenes OL-plassering

ol-topp10-2

Det er Norges sjuende seier i Baku, én mer enn i Tromsø i 2014. Ikke siden Torino i 2006 har Norge tatt flere seire i en sjakkolympiade. Den gang ble det imidlertid spilt med 13 runder.

Norge er nå på sjette plass med 15 lagpoeng én runde før slutt. Det er klart at Ukraina og USA leder med 18 lagpoeng, mens Russland er to poeng bak med 16 poeng.

Norges beste prestasjonen de senere årene, er 21. plassen i Dresden i 2008. I Israel i 1976 endte Norge på 11. plass, men mesterskapet ble utsatt for boikott av en rekke nasjoner.

– Hvis vi vinner i morgen, så ender vi veldig høyt opp på resultatlisten. Sannsynligvis blant topp fem, tror lagkaptein Jonathan Tisdall.

Norge har tidligere i Baku slått Wales, Bangladesh, Australia, Belgia og Tyrkia. I 8. runde ble det en sterk 3-1-seier over Peru, men Norge måtte gi tapt 3-1 i storoppgjøret mot USA søndag.

11. – og siste runde i Sjakk-OL spilles tirsdag med start klokken 9.

MATT & PATT OM SJAKK-OL:
SE OGSÅ:
(Besøkt 2 785 ganger, 1 besøk i dag)