Norge sjanseløs i storoppgjøret: – Aryan viste klasse

Carlsen spilte Skandinavisk for tredje gang mot Caruana. Foto: Paul Truong.Carlsen spilte Skandinavisk for tredje gang mot Caruana. Foto: Paul Truong.

USA ble flere nummer for store, men Norge kan glede seg over en 17-årings remis mot en verdensstjerne.

av Tarjei J. Svensen

Det ble ingen repetisjon av sensasjonene over USA fra Havana i 1966 eller mot Kina i Dresden 2008. Norge var i dag sjanseløse og tapte 3-1 for USA i 9. runde av Sjakk-OL i Baku.

– Det ble håpløst for oss ganske tidlig. Vi måtte raskt henge i tauene i begge hvit-partiene, sier toppsjakksjef og lagkaptein Jonathan Tisdall.

De andrerangerte amerikanerne hadde det hele under kontroll og det ble tidlig klart hvem som ville stikke av med de to lagpoengene.

usa-norge

Magnus Carlsen var aldri i nærheten av å gjenta triumfen fra Tromsø over Fabiano Caruana med svarte brikker. På 2.  – og 3. bord gikk Jon Ludvig Hammer og Frode Urkedal rett ned mot Hikaru Nakamura og Samuel Shankland.

Dagens norske medalje går til Aryan Tari (17), som tross noen problemer underveis, klarte å holde remis mot nummer sju i verden Wesley So. Etter litt over tre timers spill ga So opp vinstforsøket og tilbydde remis ved trekkgjentakelse.

– Aryan viste klasse. Han møtte en av de beste spillerne i verden, som også er i god form. Han var presset som svart, men taklet klokka og stillingen bra, sier Tisdall om 17-åringen.

En sterkt resultat av Tari, som aldri før har tatt poeng fra en høyere ratet spiller.

Udramatisk Carlsen-remis

President i Norges Sjakkforbund Morten L. Madsen på plass i Baku, der han følger det norske laget. Foto: Eteri Kubalshvili

President i Norges Sjakkforbund Morten L. Madsen på plass i Baku, der han følger det norske laget. Foto: Eteri Kubalshvili

For tredje gang i karrieren spilte Magnus Carlsen Skandinavisk åpning. Hver gang har Fabiano Caruana sittet på andre siden av brettet. I Tromsø i 2014 utspilte han amerikaneren, som da representerte Italia, i et pent parti.

Carlsen har også ett lynsjakkparti mot Caruana i samme åpning, men sjakkjournalist Peter Doggers påpekte på den offisielle sendingen at verdensmesteren denne gangen valgte 3…Dd6, som er nytt sammenlignet med de to tidligere partiene.

– Verdensmesteren kan være fornøyd med hvordan åpningen gikk, konstaterte stormester og kommentator Evgeny Miroshnichenko.

Kommentatorene mente senere at stillingen var litt ubehagelig for amerikaneren, mens computerne regnet stillingen til å være i balanse. Caruana valgte så å gå for trekkgjentakelse og partiet endte remis etter bare 28 trekk.

– Jeg forventet ikke Skandinavisk, men jeg forventet at han skulle overraske meg i åpningen. Kanskje fikk jeg en liten fordel, men jeg ødela det og remis er et greit resultat, sa Caruana etterpå.

På spørsmål om hvorfor Carlsen gjør det dårligere i lagturneringer, svarer amerikaneren:

– Han spiller ikke alltid så bra mot mye lavere ratede spillere når han spiller for hardt på seier, men jeg tror han alltid er motivert mot de beste.

– Han spilte ganske solid. Det var en noe uortodoks åpning i dag, men ikke noe helt vilt, sa amerikaneren.

Fabiano Caruana fornøyd med remis mot Carlsen. Foto: David Llada

Fabiano Caruana fornøyd med remis mot Carlsen. Foto: David Llada

Sterkt av Aryan Tari, som holdt remis mot en verdensstjerne. Foto: Morten L. Madsen

Sterkt av Aryan Tari, som holdt remis mot en verdensstjerne. Foto: Morten L. Madsen

Aryan Tari (17) er Norges største sjakkhåp for tiden og er med remisen mot nummer sju i verden over på pluss-siden, hvilket betyr en liten ratingfremgang. Med unntak av tapet i 3. runde, har 17-åringen spilt god sjakk.

I partiet mot So, lå imilertid Tari lenge bakpå og måtte hele tiden forsvare seg. Men da Tari fikk inn 23…d5, virket halvpoenget å komme betydelig nærmere. Vålerenga-spilleren fikk byttet av sin etterhengende bonde og klarte dessuten å beholde b4-bonden. Den pent plaserte springeren på f4 ga også tilstrekkelig motspill til at So valgte å gå for trekkgjentakelse.

Jon Ludvig Hammer virker helt ute av form i Baku. Foto: Morten L. Madsen

Jon Ludvig Hammer virker helt ute av form i Baku. Foto: Morten L. Madsen

De færreste hadde forventet at Hammer skulle klare poeng mot verdensstjernen Hikaru Nakamura, men i dag var norgestoeren sjanseløs allerede fra åpningen. Hammer valgte nemlig en passiv variant i kongeindisk. Da Nakamura fikk byttet av hvits sterke løper på g2, var det allerede klart at svart hadde sjansene.

Nakamura overkjørte Hammer på kongefløyen, og hvits brikker ble presset tilbake. Etter 22 trekk var stillingen i praksis tapt.

Frode Urkedal er fortsatt på pluss tross tap for Samuel Shankland. Foto: Morten L. Madsen

Frode Urkedal er fortsatt på pluss tross tap for Samuel Shankland. Foto: Morten L. Madsen

Fjerdebordsspiller Frode Urkedal var inntil i dag den eneste med en positiv prestasjon, men kom til kort mot Samuel Shankland.

Det åpnet som en skarp variant i Najdorf med rokade til motsatt side, men hvit rakk imidlertid aldri å komme med noe angrep på svarts konge.

Urkedal gjorde en feilvurdering da han først byttet bort løperparet for å få inn 20.Sd5. Etter 21…a4 fulgt av 22…b4 er hvit i trøbbel. Etter bare 31 trekk var partiet over. Et litt skuffende parti av 23-åringen.

Shankland ble etterpå intervjuet av arrangørens Anastasiya Karlovich der han snakket om partiet.

Omtalt som «tidenes landskamp»

Dagens møte med USA ble omtalt som «tidenes landskamp» av NRK-kommentator og internasjonal mester Torstein Bae. Amerikanerne leder Sjakk-OL og kan ta sin første triumf i mesterskapet siden 1976.

– På papiret er vi klare underdogs. Ved å ha svart på førstebord, så reduserer det vårt største trumfkort også. Men tradisjnelt har Norge alltid gjort det bra mot USA, så vidt jeg kan huske. De er selvsagt sterkere enn noen gang, men det er vi også, sier Tisdall.

USA stilte med et av sine sterkeste mannskap noensinne. Fabiano Caruana, Hikaru Nakamura og Wesley So er rangert som nummer 3, 6 og 7 i verden. Fjerdebordspillere Samuel Shankland og Ray Robson er rangert som henholdsvis nummer 57 og 66 i verden.

Foruten å ha verdensenere er Norges fire beste rangert som nummer 103, 350 og 514.

– Jeg håper det blir en veldig spennende match. Endelig har vi nådd teten og nå får vi noen store matcher fremover, sa lagleder og toppsjakksjef Jonathan Tisdall fra Baku til Matt & Patt.

Det unge norske laget har fortsatt gode sjanse til en topplassering. Foto: Paul Truong

Det unge norske laget har fortsatt gode sjanse til en topplassering. Foto: Paul Truong

Norge har tidligere i Sjakk-OL slått Wales, Bangladesh, Australia, Belgia og Tyrkia. I 8. runde ble det en sterk 3-1-seier over Peru.

Dagens nederlag mot USA var Norges andre tap i Sjakk-OL. I 3. runde ble det også et knepent tap for Romania.

Norge blir dermed stående på 13 lagpoeng og kan fortsatt oppnå en god plassering med et bra resultat i de to siste rundene.

MATT & PATT OM SJAKK-OL:

SE OGSÅ:
(Besøkt 2 682 ganger, 1 besøk i dag)