Tisdall om Norges neste OL-motstander: – De er unge og veldig farlige

Det unge iranske laget, med den turneringsleder og FIDE-topp Mehrdad Pahlevanzadeh. Foto: Maria EmelianovaDet unge iranske laget, med den turneringsleder og FIDE-topp Mehrdad Pahlevanzadeh. Foto: Maria Emelianova

Norge kan gjøre tidenes OL-prestasjon, men må først slå et av OLs yngste lag.

av Tarjei J. Svensen

topp16-olDet ble et klart tap for USA i 9. runde av Sjakk-OL i dag. Magnus Carlsen og Aryan Tari tok et halvpoeng med svarte brikker mot Fabiano Caruana og Wesley So, men det hjalp lite når både Jon Ludvig Hammer og Frode Urkedal gikk rett ned med hvit.

Norge ble dermed stående på 13 lagpoeng, mens USA beholder ledelsen med 16 poeng. På samme poengsum er  Ukraina, som tok en knepen seier over India med 2,5-1,5.

Ett poeng bak jakter Russland etter en klar 3-1-seier over vertene Aserbadsjan.

SE OGSÅ: Hele resultatlisten etter ni runder

Norge falt fra 6. til 16. plass, men med et godt resultat i de to siste rundene, er det likevel gode sjanser for tidenes norske OL-plassering.

– Vi gjør det på mystisk vis fortsatt ganske bra selv om ingen på laget presterer markant over forventet. Laget har en brukbar posisjon, men vi må holde hodet kaldt. En dårlig avslutning kan føre til et kunstig svakt sluttresultat, sier Jonathan Tisdall til Matt & Patt.

Tisdall: – Veldig spennende

13-årige Ali Reza Firouzja, en av verdens mest talentfulle spillere. Foto: David Llada

13-årige Ali Reza Firouzja, en av verdens mest talentfulle spillere. Foto: David Llada

Norge skal i 10. – og nest siste runde mandag møte Iran, som skal være det yngste laget i hele mesterskapet. Landet satser stort på sjakk og de beste spillerne tjener svært godt.

– Det blir spennende. Veldig interessant, sier Tisdall om motstanderlaget.

– Det er et veldig ungt lag. De er veldig underratede og veldig farlige.

Førstebordsspiller Ehsan Ghaem Maghami (33) har vært landets beste spiller i 15 år allerede, mens lagets 16-årige ubeseirede 16-årige andrebordsspilleren Parham Maghsoodloo (2566) har skutt fart som en rakett de siste tiden. Tredjebordsspiller Shahin Lorparizangeneh (2478) er bare 17 år og ligger an til stormesternapp.

Den største stjernen er Ali Reza Firouzja (13) på fjerdebord. Stortalentet er rangert som nummer to i verden under 13 år. Tidligere i år vant han det iranske mesterskapet, da fortsatt bare 12 år. Reserven Aryan Gholami er heller ikke mer enn 15 år.

Det unge laget trenes av den nederlandske veteranen Ivan Sokolov, som åpenbart kan være godt fornøyd med lagets prestasjon. Samtlige av de fire som har spilt har prestert over forventet, noe som gjør at laget er plassert på 9. plass hele 37 plasser over forhåndsrangeringen.

Tross en god plassering på tabellen, kan ikke det samme sies om Norge. Spesielt Jon Ludvig Hammer har skuffet stort. Norgestoeren ligger an til å tape ytterligere 22 ratingpoeng til under 2630.

Det er tøft for en spiller som tidligere i år passerte 2700 i rating.

– Det har vært et merkelig mesterskap. Laget har vært effektivt, men hovedønsket mitt er at marerittet skal ta slutt for Jon Ludvig, er Jonathan Tisdalls ønske for neste runde.

Tror du Norge slår Iran?

  • Ja, selvsagt vinner Norge! (71%, 117 Votes)
  • Nei, det blir uavgjort (15%, 24 Votes)
  • Nei, Iran blir for sterke og vinner (14%, 23 Votes)

Antall stemmer: 164

Loading ... Loading ...
Det unge norske laget har fortsatt gode sjanse til en topplassering. Foto: Paul Truong

Det unge norske laget har fortsatt gode sjanse til en topplassering. Foto: Paul Truong

MATT & PATT OM SJAKK-OL:
SE OGSÅ:
(Besøkt 2 417 ganger, 1 besøk i dag)