Urkedal ble helten etter dramakamp i Baku

Frode Urkedal avsuttet en dramatisk match mot Tyrkia. Foto: Maria Emelianova

Nå er Norge for alvor med i tetstriden.

av Tarjei J. Svensen

Det ble norsk seier over Tyrkia i en dramatisk kamp i 7. runde i Sjakk-OL i dag. Magnus Carlsen plukket det norske helpoenget på 1. bord, men Frode Urkedal på 4. bord kan løftes opp på gullstol etter at han klarte å snu en tapt stilling til remis.

Med remiser til Jon Ludvig Hammer og Aryan Tari på de andre bordene sikret Norge en sterk 2,5-1,5-seier over Tyrkia.

tyrkia-norge

– Det er et godt resultat. I matchen tenkte jeg at dette kunne bli et gjennombrudd, ettersom vi hadde veldig lovende stillinger. Men til slutt var vi veldig heldig som tok seieren, så det var en suksess, sier toppsjakksjef og lagleder Jonathan Tisdall til Matt & Patt.

Motstanderlaget stilte med fire sterke stormestere og er rangert bare to plasser bak Norge.

– Det er nok vårt beste norske resultatet så langt. Dette var et sterkt lag, men det er neppe veldig overraskende. Et godt resultat mot et veldig godt lag, konkluderer Tisdall.

Toppsjakksjef Jonathan Tisdall. Foto: Morten L. Madsen

Toppsjakksjef Jonathan Tisdall. Foto: Morten L. Madsen

Det begynte lovende for Norge. En småsyk Carlsen, for dagen kledd i sin kjente hettegenser med teksten «Swag don’t come cheap», fikk tidlig en god stilling mot Dragan Solak.

På andrebord fikk også Hammer for første gang i hele OL fordel ut i fra åpningen. Verdensmesteren økte sin fordel og fikk etter hvert en vunnet stilling som han lett førte til seier. På andre bord hadde Hammer tilsynelatende god kontroll, men partiet ebbet ut i remis etter 35 trekk.

Aryan Tari måtte riktignok forsvare seg, men det var hele tiden klart at det også der ville gå mot remis.

Så var alt opp til Frode Urkedal på 4. bord. 23-åringen endte opp som Norges redningsmann med særdeles godt forsvarsspill og en liten dose flaks. Motstander Baris Esen fikk nemlig en vunnet stilling da han klarte å få hvits konge ut på dypt vann. Like før tidskontrollen overså tyrkeren en kombinasjon som ville avgjort partiet direkte.

Istedet klarte nordmannen å holde unna i et vanskelig sluttspill med løper mot to bønder. Etter like over fem timers spill var imidlertid remisen klar og den norske lagseieren i boks.

– Han var helt fortapt. Det var veldig smart av motstanderen hans å vente så lenge med å rokere for så å ta springeren på d4. Det er lett å overse begge disse ideene, sier Tisdall.

Magnus Carlsen. Foto: Maria Emelianova

Magnus Carlsen. Foto: Maria Emelianova

Nok en gang var det Magnus Carlsen som åpnet ballet. I Tromsø var verdensmesteren i alvorlig trøbbel mot Solak. I dag viste verdensmesteren hvem som var sjefen med en overkjøringe i Pirc. Det er en åpning Carlsen kun har spilt noen få ganger i karrieren, sist mot Wei Yi i Bilbao i sommer.

Det virker klart at 25-åringen vil gjøre det han kan for å forvirre Sergey Karjakin i VM-forberdelsene.

Det var Carlsens tredje seier i Baku, men han er fortsatt på minus-siden med en foreløpig tilbakegang på seks ratingpoeng.

Aryan Tari. Foto: Maria Emelianova

Aryan Tari. Foto: Maria Emelianova

17-åringen Tari måtte være obs på hvits garderte fribonde på d5, men hadde likevel få problemer med å sikre sin fjerde strake remis.

Norge møter Peru

Triumfen var Norges femte i Baku og laget står nå med 11 lagpoeng av 14 mulige. Det betyr 12. plass to poeng bak ledende USA med fire runder igjen å spille.

Norge møter i 8. runde Peru, som er rangert som nummer 34. Søramerikanerne stiller uten veteranen Julio Granda Zuniga, som jobber som kommentator for Chess24.

– Det er nok et sterkt lag. De er rangert et stykke bak oss, men det er på grunn av Magnus-effekten. På 2. – 4. bord er det veldig liten forskjell, men vi har et lite overtak på alle bord, sier Tisdall om motstanderlaget.

– Det vil være bra med seier. Alt over 2,5 poeng vil være en stor suksess.

Nepomniachtchi med 7 av 7

Ian Nepomniachtchi. Foto: Eteri Kublashvili.

Ian Nepomniachtchi. Foto: Eteri Kublashvili.

I teten vant USA en knusende 3,5-0,5-seier i det viktige toppoppgjøret mot India. Laget med supertrioen Fabiano Caruana, Hikaru Nakamura og Wesley So har nå 13 poeng og er ett poeng foran seks lag på 12 poeng.

Blant disse er Russland, som har klatret opp igjen etter nederlaget mot Ukraina i 4. runde. Carlsens VM-motstander Sergey Karjakin har prestert sterkt med 5 av 6 poeng og en prestasjon godt over forventet.

En av turneringens store sensasjoner er Russlands fjerde bord Ian Nepomniachtchi. 26-åringen står med utrolige 7 av 7 poeng etter en ny seier fredag. «Nepo» har riktignok kun møtt lavere ratet motstand, men fire av disse er stormestere.

I 7. runde hjalp han Russland til en klar 3,5-0,5-seier over Tsjekkia.

I 8. runde lørdag får vi storoppgjøret Russland-USA, de to klart høyest rangerte lagene.

MATT & PATT OM SJAKK-OL:

SE OGSÅ:
(Besøkt 2 331 ganger, 1 besøk i dag)

5 kommentarer på "Urkedal ble helten etter dramakamp i Baku"

  1. Bra reportasje som vanlig! Utrolig redning av Urkedal. Bør også nevnes at Carlsens motstander valgte å spille inntil han var matt!

  2. Rafael Hernandez | 9. september 2016 på 19:23 |

    Synes Karjakins fullstendige tillintetgjørelse av Navara var enda bedre…

  3. JAAAA! Gikk til quiz med Urkedal i trøbbel, og når jeg logget på igjen hadde Urkedal reddet dagen. Jeg skrek over hele Bohemen og kunne ikke vært mer glad. For et lag Norge er i år!

  4. Sigve Hølleland | 10. september 2016 på 00:47 |

    Spilte ikke Magnus pirc for bare noen måneder siden? http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1826224 riktig nok begynte han med 1.g6, men åpningen blir lik.
    Syns ellers artikkelen var bra, kjekt at Norge vinner.

Stengt for kommentarer.