Avviser Bjørnsens anke: Mener testresultatet tyder på en rating under 1000

Stein Bjørnsen. Foto: Tarjei J. SvensenStein Bjørnsen. Foto: Tarjei J. Svensen

Stein Bjørnsens anke i juksesaken er avvist av Reglementsutvalget i Norges Sjakkforbund. Det kommer frem av den knusende dommen i dag.

av Tarjei J. Svensen

– Norges Sjakkforbunds Reglementsutvalg (RU) konkluderer med at Stein Tholo Bjørnsen må ha jukset ved flere anledninger og at Sentralstyrets utestengelse på 2 år derfor må bli stående. Avgjørelsen var enstemmig, skriver RU i sin rapport.

Det betyr at dommen på to års utestengelse blir stående og Bjørnsen vil ikke kunne delta i turneringer eller inneha tillitsverv før i april 2018.

RU har publisert et grundig og omfattende svar på 50-åringens anke, som skal være på totalt 130 A4-sider.

– RU finner at det ikke finnes noen rimelig tvil om dette samsvaret. Det er null sannsynlighet at han med sin spillestyrke kan ha gjort alle disse trekkene uten hjelp, skriver medlemmene i RU som består av Eirik T. Gullaksen, Arne Tjølsen og Trond Romsdal.

LES OGSÅ: RUs konklusjon i Stein Bjørnsen-saken

Den betente saken har preget sjakk-Norge siden januar og har fått oppmerksomhet i samtlige norske riksaviser i tillegg til flere omtaler internasjonalt, etter at Matt & Patt først omtalte anklagene.

Bjørnsen ble 20. januar først idømt karantene inntil han ville stille opp til en test. Spilleren nektet å stille opp og ble 25.april utestengt fra norsk sjakk i to år. Alle partier spilt mellom 3. juli 2015 og 3. januar 2016 ble dessuten dømt til tap.

– Tyder på en spillestyrke under 1000 i rating

Stein Bjørnsen. Foto: Tarjei J. Svensen

Stein Bjørnsen. Foto: Tarjei J. Svensen

Matt & Patt avslørte i juli at 50-åringen fra Horten gjennomførte en hemmelig juksetest i regi av NSF. Testen ble tatt for å komme nærmere en avklaring om Bjørnsens reelle nivå.

– Bjørnsen tok selv kontakt med oss etter at dommen forelå, og spurte om vi kan gjennomføre en test. Etter at det ble styrebehandlet, takket vi ja til dette, sa generalsekretær i Norges Sjakkforbund.

Resultatet av denne testen har hittil ikke vært kjent. Nå er det imidlertid klart at RU mener at Bjørnsens prestasjon i denne testen tyder på en spillestyrke under 1000 i rating.

Det tilsvarer begynnernivå og er langt under Bjørnsens siste publiserte rating på 2075, som er tallet professor Kenneth Regans brukte som grunnlag i sine partianalyser. Det er også langt under prestasjonen i Landsturneringen og Fagernes, de to turneringene han vant.

Hvis dette tallet hadde blitt brukt i Regans analyse ville koeffisienten blitt betydelig høyere og saken for juks ville vært ytterligere styrket. Bjørnsen anslår selv sin spillestyrke til 1600-1900.

RU konkluderer med at det er «bevist utover enhver rimelig tvil at resultatene har vært oppnådd gjennom juks»

Bjørnsen: – Foreligger ikke et eneste bevis

Morten L. Madsen, president i Norges Sjakkforbund. Foto: Tarjei J. Svensen

Morten L. Madsen, president i Norges Sjakkforbund. Foto: Tarjei J. Svensen

Norges Sjakkforbunds ferske president er fornøyd med dommen.

– Sentralstyret registrerer RUs kjennelse i ankesaken, og er tilfreds med at de har kommet til samme konklusjon som styret. Ut over dette har vi ingen kommentar, men vil vise til selve dommen som jo er offentliggjort i sin helhet tidligere, sier Morten L. Madsen.

LES OGSÅ: Alle Matt & Patts saker om Stein Bjørnsen

Stein Bjørnsen selv sier i en uttalelse at han er skuffet over dommen, og hevder fortsatt at han aldri har jukset.

– Jeg forstår at det har vært grunn til å mistenke meg for å ha jukset, siden jeg spilte såpass bra i alle fall i turneringen på Fagernes. Det var også en tabbe og en feil fra min side å ha øreplugg med Bluetooth under partiene. Jeg forstår at dette er ulovlig og at det kunne gi en viss straff, sier Bjørnsen i en pressemelding.

– Men jeg har aldri jukset i sjakk og blir ganske satt ut av å lese beskrivelsen av hvordan jeg skal ha spilt partier i mange turneringer med en telefonsamtale som formidler trekkene underveis.

Til NRK sier Horten-mannen følgende:

– Det er utrolig at RU dropper anken når det ikke foreligger et eneste bevis på at jeg har jukset. Alt er påstander, sier Bjørnsen.

Du står fast ved at du aldri har jukset?

– Det står jeg for hundre prosent.

(Besøkt 9 266 ganger, 1 besøk i dag)