Simen Agdestein etter ny OL-seier: – Norge har alle muligheter nå

Norge tok sin fjerde seier i Sjakk-OL og har åtte poeng før hviledagen. Her er Magnus Carlsen mot Luc Winants på 1. bord. Foto: David Llada/Baku Chess OlympiadNorge tok sin fjerde seier i Sjakk-OL og har åtte poeng før hviledagen. Her er Magnus Carlsen mot Luc Winants på 1. bord. Foto: David Llada/Baku Chess Olympiad

Det ble ingen enveiskjøring, men Norge slo likevel Belgia klart og sikret sin fjerde seier i sjakk-OL. Det er et godt utgangspunkt før hviledagen onsdag.

av Tarjei J. Svensen

Norge slo Belgia 3-1 og vant dagens 5. runde av Sjakk-OL. Det ble klart etter cirka fire og en halv timers spill i Aserbadsjans hovedstad Baku.

Det var Magnus Carlsen og Frode Urkedal som sto for de norske seirene, mens Jon Ludvig Hammer og Aryan Tari spilte remis på 2. – og 3. bord.
norge-belgia

Norge har nå åtte lagpoeng av ti mulige og har hoppet opp til 19. plass på resultalisten.

SE OGSÅ: Resultatlisten etter fem runder

– Det ser bra ut nå. Fire seire og ett tap, det er kjempebra. Norge har alle muligheter nå, sier Simen Agdestein til Matt & Patt.

Onsdag er Sjakk-OLs eneste fridag. I 6. runde torsdag ventes betydelig sterkere motstand for det norske laget.

– Norge kan gjøre det akkurat like bra mot sterkere motstand. Det blit tette matcher uansett. Det ser veldig spennende ut, sier Agdestein som for tiden befinner seg i Bulgaria med sine NTG-elever.

Carlsen presset Winants i senk.

Magnus Carlsen. Foto: Eteri Kublashvili/Baku Chess Olympiad

Magnus Carlsen. Foto: Eteri Kublashvili/Baku Chess Olympiad

Det var likevel ikke den mest overbevisende seieren over det svake belgiske laget, rangert som nummer 64 hele 52 plasser bak Norge.

Flere timer inn i matchen var den fortsatt helt åpent. Først etter nærmere tre timers spill fikk Norge hull på byllen.

Ikke overraskende var det en viss verdensmester som scoret det første poenget.

Magnus Carlsen fikk en fin stilling utifra åpningen der han kunne presse Belgias veteran Luc Winants. Stillingen var likevel ikke mer enn litt bedre for hvit. Et par svake trekk gjorde imidlertid at hvit økte fordelen.

Carlsen utnyttet så det sterke løperparet og en farlig bonde på e5 ble avgjørende. I tidsnøden kollapset 53-åringen før han ga opp i trekk 39.

Et viktig helpoeng for Carlsen, som nå har tatt sin andre seier i Sjakk-OL. 25-åringen er fortsatt i minus ratingmessig og ligger an til å tape litt over fire ratingpoeng etter å ha tatt 3 av 4 poeng.

To strake for Urkedal

Det var Frode Urkedal som satte sluttresultatet til 3-1. 1911-spilleren vant etter 4,5 timers spill og så ut til å ha god kontroll hele veien.

Hammer måtte gjennom «sikkerhetssjekk»

Jon Ludvig Hammer er fortsatt uten seier i Baku. Foto: David Llada/Baku Chess Olympiad

Jon Ludvig Hammer er fortsatt uten seier i Baku. Foto: David Llada/Baku Chess Olympiad

Norges andrebordspiller Jon Ludvig Hammer får det imidlertid ikke til å stemme i Baku.  I dag spilte han sin femte strake remis og han står dermed fortsatt uten seier i Baku.

Det betyr en ytterligere ratingnedgang for 26-åringen som tidligere i år var rangert blant verdens 40 beste sjakkspillere.

I dag fikk Hammer igjen trøbbel – og det mot en spiller han normalt skal slå ganske greit. Stef Soors er 253 ratingpoeng lavere ratet enn norgestoeren, men spilte med en liten fordel gjennom det meste av partiet.

Soors fant likevel ikke trekkene som ville satt Hammer på de største prøvene i tårnsluttspillet og partiet endte remis etter 37 trekk.

Hammer skriver på Twitter at han måtte gjennom en tilfeldig sikkerhetssjekk for elektroniske enheter.

Heller ikke Aryan Tari spilte noe godt parti i dag. 17-åringen fikk en ubehagelig stilling og var i fare for å tape da motstanderen kunne spille på tre sentrumsbønder.

Da Vålerenga-spilleren fant 33.c3! fulgt av 34.f4!, ble likevel et viktig halvpoeng sikret.

Tari er fortsatt litt under forventet score så langt.

I kveld arrangeres den beryktede Bermuda-festen og onsdag er naturlig nok fridag for de rundt 1500 deltakerne i Baku.

Torsdag skal Norge møte 53. rangerte Filippinene, en motstander som Norge normalt skal slå. Asiatene har likevel fire stormestere, så det blir neppe noen lett match.

MATT & PATT OM SJAKK-OL:

SE OGSÅ:
(Besøkt 2 917 ganger, 1 besøk i dag)